Yeryüzü Doktorları ‘Gülümseyen Çocuklar Projesi’ kapsamında plastik cerrahi ameliyatları yapmak için 29 Kasım’da Yemen’nin Hadramut Bölgesi’ne gidecek. 2011 yılından beri bölge ile dostluk bağlarını pekiştiren Yeryüzü Doktorları 9 gün boyunca doğuştan dudak, damak yarığı hastalığı bulunan çocukları güldürecek. Kurulan dostluk bağlarının hatırı kahvenin kırk yıllık hatırını geçecek.
Yeryüzü Doktorları, Yemen’den gelen yoğun taleplere ilişkin olarak Hadramut Bölgesindeki Saleh Babaker Charity Hastanesine gidiyor. Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Yemen’de; yapısal ve örgütsel eksiklikler, insan kaynağında yaşanan sıkıntılar, ülke genelindeki yolsuzluk, düşük kalitedeki sağlık hizmetleri ve gerekli ilaçların temini konusunda sıkıntılara sebep oluyor. Özetle Yemen’de sağlık sistemi dünya ortalamasının oldukça altında hizmet veriyor.
29 Kasım – 07 Aralık 2013 tarihlerinde aralarında Prof. Dr. Ethem Güneren’in de bulunduğu 4 plastik cerrahi uzmanı, 1 anestezi uzmanı ve 1 ameliyathane hemşiresinden oluşan 6 kişilik bir ekip, 9 gün boyunca başta dudak damak yarığı olmak üzere en 35 plastik cerrahi ameliyatı yapmayı planlıyor.
Saleh Babaker Hastanesi’nde plastik cerrahi bölümü ve plastik cerrahi uzmanı bulunmadığı için bölgedeki hastalar uzun süredir tedavi olamadan yaşamlarını idame ettirmeye çalışıyorlar. Doğumdan meydana gelen anomalilerin yanı sıra, ülkede uzun süre devam eden iç savaş ve son iki senede meydana gelen halk hareketleri sebebiyle de birçok plastik cerrahi vakası ortaya çıkıyor ancak tedavi edilemiyor.
Onlarca bölge, yüzlerce çocuk
Yeryüzü Doktorları 2007 yılından bu yana ‘Gülümseyen Çocuklar Projesi’ kapsamında Filistin, Suriye, Azerbaycan, Moritanya, Nijer, Sudan, Yemen ve Somali başta olmak üzere birçok ülkede ameliyat ve tedaviler gerçekleştirdi.
Yeryüzü Doktorları bağışçıları ve TİKA’nın yardımları ile yüzlerce çocuk yeniden gülümseme fırsatı yakaladı.
Psikolojik sorunlara neden oluyor
Damak – Dudak yarıkları, fiziki görünüşlerin yanı sıra çocuklar için ruhsal çöküntü sebebi. Bu ameliyatların ise çocukların ruh sağlığının korunması ve beslenme problemlerinin engellenebilmesi için 6 ay ile 1 yaş aralığında yapılması gerekiyor. Dünyanın birçok ülkesinde bebekler, çocuklar, genç kızlar ve genç erkekler dudaklarında veya damaklarındaki yarıkla fiziki ve psikolojik sıkıntı yaşıyor. Hastalığın oluşumuyla ilgili yapılan birçok çalışma var ama sebepleri tam olarak bilinmiyor. Diğer taraftan hastalığın oluşumunun genetik ve çevresel faktörlerin etkileşimiyle meydana geldiği biliniyor.
Yemen’e gidecek olan ekipte yer alacak gönüllü sağlık çalışanları şu isimlerden oluşuyor; Prof. Dr. Ethem Güneren (Plastik Cerrahi), Doç. Dr. Kazım Karaaslan (Anestezi ve Reanimasyon), Uzm. Dr. Kamran Efendioğlu (Plastik Cerrahi), Uzm. Dr. Selçuk Sever (Plastik Cerrahi) ve Ameliyathane hemşiresi Serap Arslan