Turk İlaç ve Serum Sanayi “Vatana Hizmet Borcumuzdur…” ilkesiyle Türkiye’de yerli aşı üretimi için kolları sıvadı
Türkiye son yıllarda sağlık alanında çok ciddi mesafe kat etti. Sağlık Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu sağlıkta dönüşüm çerçevesinde birçok yenilik düzenleme ve teşvik getirildi. Bu durum da yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcıyı yatırıma teşvik etti. 1991 yılından bu yana Türk sağlık sektörüne hizmet veren Turk İlaç ve Serum Sanayi de “Vatana Hizmet Borcumuzdur…” ilkesiyle Türkiye’de yerli aşı üretimi için kolları sıvadı. 2015 Nisan ayında açılışı yapılacak olan tesis ilaç sektörünün sahip olabileceği en ileri teknoloji ile tesis edilmiş olup Güncel İyi Üretim Uygulamaları ve İyi Laboratuvar Uygulamaları kurallarına uygun olarak dizayn edilmiş ve tesisteki tüm üretim ekipmanlarının seçimi uluslararası normlar esas alınarak yapıldı. Ankara Akyurt ilçesinde halen yatırımı devam eden 6.000 metrekare zemin üzerine inşası süren 15.000 metrekare üretim alanına sahip olacak tesiste ise ampul ve IV tesisi genişletilerek flakon/prefilled şırınga hatları da ilave edilmek sureti ile üretim kapasitesinin hı- zla artırılması planlanmakta.
Öte yandan Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Türk İlaç ve Serum Sanayi arasında aşıların araştırılması, geliştirilmesi ve üretilmesini içeren protokol imzalandı. Bu kapsamda, aşıda klinik öncesi ve klinik çalışmalarından ürüne ulaşılmasına kadar, tüm süreçlerde iş birliği yapılacak. Protokol ile Hepatit B, difteri, tetanos, kızamık ve BCG (verem) gibi ithal edilen çok sayı- da farklı aşıda yerli üretime geçilecek. Difteri ve tetanos 8, Hepatit B ise 11 farklı ülkeye ihraç edilecek. Projenin mimarı Turk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. Başkanı M. Berat Battal konuyla ilgili olarak Medikal&Teknik Dergisi’nin sorularını yanıtladı.
“Ben bulunması en zor şeyin inanan, cesur yürekler olduğuna inanıyorum ve zaferin korkaklara nasip olamayacağı kanaatindeyim” sözünüze uygun olarak çok muazzam ve özel bir üretim tesisi kurdunuz. Tesisinizin ülkemize ve sizlere hayırlı olmasını dileriz. Gerçekten istenildiği zaman yapılamaz gibi görünen işlerin yapılabileceğini gösterdiniz. Bize bu başarının hikayesini biraz anlatır mısınız?
M. Berat Battal: Öncelikle beğeni ve yorumlarınız için teşekkür ederim. Biz gerçekleştiremeyeceğimiz bir eylemi asla dile getirmemekle biliniriz hamdolsun. Çocukluğumuzdan beri başarının anahtarını; üretmekte, üretirken geliştirmekte; başardıkça da daha iyiyi hedeflemekte gördük böyle yorumladık buna yorduk büyüklerimizin başarılarını. Çok tabidir ki süreç içerisinde tatmin olabilmeniz için daha yüksek hedefler arzuluyor, dev bir maksattan, alışılmadık bir düşünceden etkilendiğiniz de sınır tanımıyor ve kendinizi aşıyorsunuz, iç aleminiz her yönde genişliyor ve kendinizi yeni, mükemmel ve şaşırtıcı bir dünyada buluyorsunuz. Dingin bekleyen güçleriniz ve becerileriniz canlanıyor işte o an her zaman hayal ettiğinizden daha farklı ve kudretli olduğunuzu keşfediyor ve yürüyorsunuz yani konunun özü inanmak ve inancını- za tutkulu olmak, şayet bu tamamsa sonucun müsbet olması kaçınılmazdır.
Turk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş.’nin bu büyük yatırımı Türkiye’ye neler kazandıracak? Öncelikle insan sağlığı ardından ekonomiye olacak katkısı hakkında neler söylemek istersiniz?
M. Berat Battal: TURK İlaç A.Ş.’nin bu yöndeki yatırımı; öncelikle stratejik bir önem arz eden ürün gurubunda bulunan Difteri tetanoz ve Hepatit B aşılarının, IV paranteral serumlarının dünya kalitesinde ve % 100 güvenli, dünyanın en yüksek standartlarında GMP koşullarında üretimini sağlayacak ve aynı zamanda tablet ve kapsül formunda piyasaya arz edilecek olan birçok ilacın üretiminin yüzde yüz milli otoritemiz garantisi altında Avrupa normlarında üretimini gerçekleştirecektir. Bu üretimin ülke ekonomisine katkısı ve istihdama katacağı değer ve yetişmiş insan gücü olacaktır dolayısı ile yaşam standardı yüksek bir istihdama katkı sağlaması kaçınılmazdır
Yine Ankara’da yapımı devam eden bir projeniz var. Bu projenin detayları hakkında bilgi verir misiniz? Şu anda hangi aşamada? Burada ne tür üretimler olacak?
M. Berat Battal:Evet bu yatırımımız TURKPLAST ismi ile hizmete girdi şu an mevcut ürün gamını genişletiyoruz. TURKPLAST olarak hedefimiz uluslar arası bir marka oluşturmak ve üretilen ürün çeşitliliğini 2 yıl içerisinde 500 kaleme çıkartmak. Şayet bunu yapamaz iseniz büyük pazarlara girebilmek için gerekli profesyonel dağıtım ağlarına dahil olamıyor ve kabuğunuzu kıramıyorsunuz bu tecrübe ve gözlemlerle sabit. Tek kullanımlık medikal ürünler, ilaç sektörüne yönelik pharmagrade kompanentler, teşhis ve tedaviye yönelik birçok ileri teknoloji ürünü üretecek olan TURKPLAST üretim tesislerini Medikal Üretim Parkı haline getirmeyi hedefliyoruz.25.000 m2 kapalı alanda faaliyete geçen firmamızın üretim ve depo alanlarını 2 yıl içerisinde 80.000 m2’ye çıkartmayı ve Ankara Akyurt Bölgesi’nde Medikal üretim anlamında bir teknokent kurmayı planlıyoruz.
Türkiye’de içinde bulunduğumuz sağlık alanında ciddi bir değişim ve dönüşüm gerçekleşiyor. Buna bağlı olarak Türkiye en geniş aşılama programına sahip ülkelerden biridir. Dışa bağımlı olan bir sektörün kendi iç kaynaklarına yönelmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
M. Berat Battal: Bu konuyu hem ekonomik anlamda hem de ürünün stratejik önemi bakımından ele almak isterim. Sizin de sorunuzda ifade ettiğiniz gibi, Türkiye Aşılama Ve Bağışıklama Programı kapsamında en geniş hizmeti sunan ülkeler arasında yer almakta ve bu anlamda dışa bağımlılığın yanı sıra çok ciddi bir bütçeye konu olmaktadır. Söz konusu üretimin ülke dahilinde yapılması halinde, milli ürün olmasının ülke ekonomisine katkısı tartışılmaz. Yatırım maliyeti çok yüksek olması sebebi ile de sadece iç pazara satış Türkiye ihtiyacı ile sınırlı kalması her anlamda kayıptır. Dolayısı ile öncelikli olarak iç pazar ihtiyacını karşılamak hedeflenmekte ancak ihracat da mutlak surette planlanmaktadır.
Son olarak Ankara Üniversitesi ile Yerli Aşı Üretim protokolü imzalandı. Bu işbirliğinde neler hedeflenmektedir?
M. Berat Battal: Evet bu protokol Sanayi ve Üniversite İşbirliğine çok güzel bir örnek teşkil etti açıkçası. Bu protokol çerçevesinde hedeflerimiz; aşı üretimi konusundaki AR-GE çalışmalarımızı, Ankara Üniversitesi ile ortaklaşa işbirliği çerçevesinde devam ettirmek; yurtdışından sağlayacağımız teknoloji transferi sayesinde fakültemize teknolojik anlamda bilgi desteği sağlamak ve hocalarımızın referans göstereceği başarı vaad eden öğrencilere üretimin ilgili departmanlarında TURK İLAÇ tesislerinde görev vermek sureti ile genç beyinlere konularında uzmanlaşma imkanı vermek olacaktır.
Uzun yıllar ithal ettiğimiz ürünleri artık Türkiye’de üretebilecek miyiz?
M. Berat Battal: Tabiki amacımız katma değeri yüksek ileri teknoloji ürünlerini Türkiye’de üretmek. Aşı üretimi sadece maddi güce veya tesise bağlı olmasa gerek.
Dünyanın sayılı üreticileri arasında yer almayı planlıyorsunuz. Teknoloji transferi şart. Bu aşamaya gelmek için neler yaptınız?
M. Berat Battal: Biz üretimini yapacağımız aşı üreticilerinin tek ve tam yetkili Türkiye temsilciliğini sürdürüyoruz ve bu aşılar yıllardır güvenilirliği test edilmiş olarak Bakanlığımız aracılığı ile Türkiye’nin hizmetine sunuyoruz. Biz bugüne kadar üretimini gerçekleştireceğimiz aşıların üreticileri BBNCIPD Sofia ve LG Kore firmaları ile Teknoloji transferi anlaşmaları imzaladık. Yapılan bu anlaşmalar neticesinde sadece Türkiye pazarı için değil birçok ülkenin ihtiyacını Türkiye’de üretecek olan TURK İLAÇ olarak % 100 yerli aşı ile dünya pazarında yerini alacaktır. Bunlar tabi ki hiç kolay olmadı gerek üreticilerin tesisinde gerekse TURK İlaç tesislerinde tüm detayların görüşüldüğü yüzlerce uzun toplantılar yapıldı imza öncesi, ama netice itibarı ile ülkemize bu tesisleri kazandırmak büyük gurur ve tüm çabalarımıza değdiğini görüyorum
Türkiye’ye yakışan bir tesis ve proje ortaya çıktı. Mutlaka bu hedefleri uzun yıllar önce belirlediniz. İlerleyen dönemde Turk İlaç ve Serum Sanayi A.Ş. hangi konumda olacak? Bununla ilgili bazı ipuçlarını paylaşır mısınız?
M. Berat Battal: Hedefimiz TURK İlaç A.Ş.’nin üretiminde olacak Türk aşılarının Dünya Sağlık örgütünün onaylı tedarikçi listesine alınmasını sağlamak ve bu vesile ile tüm dünya pazarında yer almaktır. Ayrıca IV paranteral serum üretiminde yıl bazında 100.000.000 adet ile pazar lideri konumuna yükselmek 2016 hedeflerimiz arasında.
“Vatana hizmet borcumuzdur” misyonunuz doğrultusunda Türkiye’deki girişimci ve yatırımcılara vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
M. Berat Battal: Her zaman gururla ifade etmekten ve tekrar tekrar söylemekten çekinmediğim şudur ki; bu vatanın çatısı altında yaşayan, ekmeğini burada kazanan her Türk evladının inanması ve prensip edinmesi gereken en temel ilke “Vatana Hizmet Borcumuzdur…”