Günümüzde beyin tümörü ameliyatları “floreseine filtreli mikroskop” sayesinde, sağlıklı beyin dokularına zarar vermeden yapılabiliyor
Beyin tümörleri günümüz cerrahi yöntemleriyle, geçmiş yıllara göre çok daha başarılı bir şekilde mikrocerrahi ile çıkarılabiliyor. Kuşkusuz bunda, modern tıp teknolojilerinin de rolü çok büyük. Anadolu Sağlık Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Serdar Kahraman Türkiye’de ve dünyada sayılı merkezde kullanılan “floreseine filtreli mikroskobun”, beyin tümörü ameliyatlarında büyük bir iş başardığını söyleyerek “Şöyle ki; ameliyat sırasında damardan verilen floreseine adlı madde sayesinde özellikle glial beyin tümörlerinde normal mikroskopla ayırt edilemeyen bir boyanma görülüyor. Böylece floreseine filtreli mikroskop ile ameliyat sahasına bakıldığında, boyanan tümör dokusunu normal beyin dokusundan ayırt etmek çok daha kolay hale geliyor ve sağlam beyin dokularına zarar vermeden sadece tümöre ait dokuların temizlenmesi sağlanıyor. Eski kuşak filtre teknolojisi, ameliyat sırasında oluşan kanamaları gösteremiyorken, floreseine filtre kullanımı bu dezavantajı da ortadan kaldırıyor” dedi.
Beynin üç boyutlu haritası çıkarılıyor
Beyin tümörüne en kısa ve en doğru yerden ulaşabilmeyi sağlayan bir diğer önemli teknolojik cihazın ise “Nöronavigasyon” olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü Direktörü Prof. Dr. Serdar Kahraman; “Bunu, hastanın önceden çekilen MR görüntüleri ile ameliyat masasında sabitlenmiş kafa pozisyonundan elde edilen kızılötesi kamera kayıt bilgilerinin birbiriyle eşleştirilmesi olarak tanımlayabiliriz. Aslında bu cihaz özetle, bize beynimizin üç boyutlu haritasını çıkarıyor. MR görüntüleri ile eşleşen bu harita sayesinde, beynin en derin bölgelerine yerleşen çok küçük boyutlu tümörlere dahi rahatlıkla müdahale etmek mümkün. Birkaç milimetre yanılmanın bile normal beyin dokusuna vereceği zararı göz önüne alırsak, bu teknolojinin sağladığı avantajın önemini daha iyi anlayabiliriz” dedi.
Tümöre “gitsin” diyen monitör
Beyin dokularında istenmeyen ve beklenmeyen zararların meydana gelme olasılığını en aza indirebilmek için yardımcı bir teknoloji olan “Nöromonitörizasyon” yönteminin kullanıldığının da altını çizen Prof. Dr. Serdar Kahraman; “Kısaca açıklarsak; bu işlem, beyin kabuğundan başlayıp kol ve bacaklarda biten elektrik dalgalarının ameliyat süresi boyunca ölçülmesinden ibaret. Kafatasından verilen küçük elektrik uyarılarına ait cevaplar kol ve bacaklardan kaydediliyor. Eğer ameliyat sürecinde bu dalgalarda azalma ya da kayıp ortaya çıkarsa, tümörün beynin o bölgesinden tamamen çıkarılması mümkün olamayabiliyor. Çünkü tümörün tamamını çıkarmaya çalışmak, hastada kalıcı felçlere, konuşma ve görme bozukluklarına; dolayısıyla yaşam kalitesinde büyük bir düşüşe neden olacaktır. Bu nedenle bazen tümörün hassas bölgelere yakın olan bir kısmı bilerek bırakılabiliyor. Bu noktada da, daha önce bahsettiğimiz gibi kemoterapi, radyoterapi ve CyberKnife gibi ek tedaviler devreye giriyor. Elbette nöromonitörizasyon yanıtları her şeyin yolunda olduğunu gösteriyorsa, sonuna kadar gidilerek tümörün tamamı da çıkarılabiliyor. Böylelikle hastanın ameliyat sonrası yaşam kalitesi de en üst seviyede korunmuş oluyor” şeklinde konuştu.
Minimal invazif yöntemler ile yaşam kalitesi üst düzeye çıkıyor
Beynin su kanalları gibi bazı anatomik bölgeleri için “Nöroendoskopi” olarak tanımlanan minimal invazif, yani kapalı ameliyat yöntemlerinin kullandıklarını söyleyen Prof. Dr. Serdar Kahraman; “Bu yöntemde kullanılan aletler de gelişmiş teknolojinin beyin cerrahisine bir diğer armağanıdır. Açılı ve ince kameralar yardımıyla beynin derin ve hassas bölgelerine ulaşılabilirken, tümör çıkarıldıktan sonra hasta çok daha hızlı bir şekilde iyileşerek sağlığına kavuşuyor. Modern tıbbın tüm bu gelişmiş teknolojik cihazları/yöntemleri, tecrübeli ve bu alanda uzman ekiplerin ellerinde başarılı ameliyatları da beraberinde getiriyor. Böylece hastaların ameliyat sonrası yaşam kalitesi de en üst düzeyde korunmuş oluyor” dedi.
#Yeniteknolojiler #Yeni #teknoloji #beyintümörü #beyin #tümör