Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde, vücut ısısındaki tehlikeli artışı üzerindeki renkli baskıyı kaybederek gösteren tişört üretildi.
Pamukkale Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde (PAÜ Teknokent) üniversite- sanayici iş birliğiyle kurulan Dekotek Medical firması, çocuklarda sık görülen yüksek ateş sorununun tespiti ile yoğun bakım hastalarının takibini kolaylaştırmak amacıyla yürüttüğü AR-GE çalışmalarından olumlu sonuç aldı. Firma, vücut ısısı 38 derecenin üzerine çıktığında üzerindeki baskının görünmez olduğu tişört üretti.
Firma ortaklarından tekstilci Mustafa Koltuksuz, özellikle çocuklarda vücut ısısını doğru ölçmenin bazen çok güç olabildiğine işaret etti.
Hem çocukların vücut ısılarının tehlikeli bir şekilde artıp artmadığını kolayca ölçebilmeye hem de aynı şekilde yoğun bakım hastalarının vücut ısısı takibini kolayca yapabilmeye yarayan tişört ürettiklerini belirten Koltuksuz, ”Bu tişört sayesinde çocukların ateşini ölçmekte zorlanmıyoruz. Ateşi çıkan çocuğun üzerindeki tişörtün resmi yok oluyor. Resim yok olunca anne ve babalar çocuğun ateşinin çıktığını anlıyor” dedi.
Koltuksuz, ürettikleri tişörtün üzerinde insan sağlığına zararlı hiçbir madde bulunmadığını ifade ederek, deneme numunelerinden olumlu sonuç aldıkları tişörtlerin seri üretimine yakın zamanda başlamayı planladıklarını kaydetti.
YOĞUN BAKIMDA HASTA TAKİBİ KOLAYLAŞACAK
PAÜ Tıp Fakültesi Beyin Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdal Coşkun da yoğun bakım hastalarıyla tek tek ilgilenilmesi gerektiğini, ne zaman ateşlerinin çıkacağının belli olmadığını söyledi.
Yoğun bakım hastalarının ateşlerinin takibinde zaman zaman sıkıntı yaşanabildiğini ifade eden Prof. Dr. Coşkun, ”Termometre gibi hastanın ateşini gösteren daha belirgin bir şey yapılması konusunda tekstilci arkadaşlarla bir çalışma içerisine girdik. Çalışmalarımız kapsamında hastaların ateşlerinin üzerlerine giydikleri elbiseyle ölçülebileceği konusunda fikir birliğine vardık” diye konuştu.
Coşkun, yaklaşık 6 ay süren çalışmalar sonucunda vücut sıcaklığı 38’in üzerine çıkınca tişört üzerinde kendiliğinden kaybolan baskı yapmayı başardıklarını belirterek, ürünün yoğun bakım hastalarının vücut ısılarının takibini kolaylaştıracağını ifade etti.
SANAYİCİ AR-GE’YE ÖNEM VERMEYE BAŞLADI
Denizli Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği (DETGİS) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Dal ise Türk tekstilcilerin AR-GE’ye giderek daha fazla önem vermeye başladığını ve üretimlerini bu çalışmalarla şekillendirdiklerini belirtti.
Firmaların daha önce bünyelerinde bulunan AR-GE birimlerinin yavaş yavaş teknokentlere kaydığını, bunun da üniversite iş birliğiyle daha verimli sonuçlar alınmasının önünü açtığını ifade eden Dal, ”Teknokent’e taşınan firmalarımız çok önemli projelere imza atıyor. Önümüzdeki süreçte tekstil ve medikal anlamında çok daha ciddi çalışmalar ortaya çıkarılacaktır. Vücut ısısını ölçen tişörtler bu işin görünen bir kısmı” dedi.