Universal Diyarbakır Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Recep Bozkurt, rota virüs ishallerinin her yıl dünyada milyonlarca çocuğu etkilediğini belirterek, “Çoğu hastada rota virüs ishali normal bir seyir izler; fakat sık görülmesi ve bazen ölümcül olabilecek sonuçların olması nedeni ile ciddi bir sağlık sorunudur” dedi.
Rota virüs ishallerinin en çok kış aylarında görülmekte beraber yılın her döneminde de olabileceğini ifade eden Dr. Recep Bozkurt, bu vakanın normal ishallere kıyasla her ortamda, her koşulda ve her yaşam tarzında görülebilen bir hastalık olduğunu ve bu nedenle rota virüsün demokratik virüs olarak tanımlanabileceğini kaydetti. Hastalık belirtilerinin kusma, ateş, ishal ve beslenme bozuklukları olduğunu belirten Bozkurt, “Rota virüs bulaşıcı olmakla beraber ağız yoluyla bulaşır. Küçük çocuklarda daha ağır seyreden bir hastalıktır. Ancak hastanın direncine bağlı olarak da hastalığın seyri değişebilir. Hastalık tedavi edilmezse su kaybından dolayı ölümlerle sonuçlanabilir. Tedavinin başlıca amacı sıvı kaybını önlemek ve kaybedilen sıvıyı yeniden çocuğa kazandırmaktır. Bu süreçte anne sütü alan çocuğun buna devam etmesi, ek gıda alan çocuğun ise gıda takviyesine devam etmesi önerilir. Ayrıca; çocuğa meyve suları özellikle de şeftali suyu içirilip; yoğurt ve bu dönemde bol potasyum kaybı olacağı için muz, patates gibi postasyum içeren gıdaların yedirilmesi gerekir” diye konuştu.
Rota virüs enfeksiyonunun özel bir tedavisi bulunmadığını da belirten Dr. Recep Bozkurt, antibiyotiklerin, ishal kesici ilaçların, rota virüs tedavisinde etkisinin olmadığını söyledi. Tedavinin esasının, kusma ve ishal yoluyla kaybedilen sıvı ve tuzların, ağız yoluyla hastaya verilmesi olduğunu belirten Bozkurt, ağız yoluyla gerektiği kadar sıvı verilemiyorsa, o zaman damar yoluyla aynı tedavinin uygulanması, bunun da çocuklarda hastaneye yatması anlamına geldiğini kaydetti.
“EN ETKİLİ YÖNTEM AŞIDIR”
Rota virüs tedavisi için en etkili yöntemin aşı olduğunu belirten Dr. Recep Bozkurt, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Rota virüs aşısı ağızdan verilen bir aşıdır ve henüz ulusal aşı programına alınmış değil. Bu aşı oldukça maliyetli bir aşı olup sadece özel firmalar tarafından üretilmektedir. Rota virüs aşısı ulusal aşı programına alındığı takdirde, hastalığın tedavisi için ciddi bir adım atılmış olacaktır.”