Vestel, herkesin teknolojiye ulaşma ve kullanma hakkı olduğundan yola çıkarak Engelsiz bir Vestel için kolları sıvadı
Türkiye’nin teknoloji devi Vestel, ürettiği cihazları, fabrikaları, mağazaları, internet sitesi ve müşteri hizmetlerini kapsayan “Erişilebilirlik Projesi” ile toplumun her kesiminin hayatını kolaylaştıracak büyük bir dönüşüme imza atıyor. Proje kapsamında yapılacak çalışmalarla; TV’ler ve beyaz eşyalar cep telefonu ve tabletle sesli olarak yönetilebilecek, beyaz eşyaların kontrol paneline Braille alfabesi ile uygulama yapılacak, akıllı cep telefonu Venus “erişilebilirlik modu” sayesinde engelliler tarafından da rahatlıkla kullanılabilecek, kullanım kılavuzları sesli hale getirilecek, küçük ev aletleri sesli yönlendirme ile kullanılabilecek, internet sitesi tüm sayfalarıyla erişilebilir olacak, tanıtım videoları sesli şekilde tasvir edilecek, işitme engellilere yönelik görüntülü çağrı merkezi oluşturulacak. Son dönemde erişebilirlik konusunda Ar-Ge yatırımlarına hız veren Vestel, bu projeyle, engellilerin hayatını kolaylaştıracak, ürettiği cihazların ve iletişim kanallarının rahatlıkla kullanılmasını sağlayacak.
“Herkesin teknolojiye ulaşma ve kullanma hakkı var”
“Erişilebilirlik Projesi” kapsamında tüm birimler tarafından ayrı ayrı yürütülen çalışmaların ortak bir çatı altında konsolide edildiğini belirten Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan, “Herkesin teknolojiye ulaşma ve kullanma hakkı olduğuna inanıyoruz. Türkiye’nin en önemli teknoloji markalarından biri olarak amacımız ürünlerimizi kullanabilme konusunda her bireye eşit imkan sağlamak. Engelli engelsiz ayırt etmeden tüm tüketicilerimizin teknolojmizden, ürünlerimizden aynı şekilde yararlanabilmeleri için büyük bir dönüşüm başlattık. Vestel City’de üretilen tüm ürünlerimizin herkes tarafından erişilebilir olmasını hedefliyoruz. Bunu sadece engelliler özelinde bir girişim olarak değerlendirmemek gerekiyor. Bu tüm toplumu ilgilendiren, dikkat çekmek, öncüsü olmak istediğimiz bir konu” diye konuştu.
Yarışmada ortaya çıkan ürünler Vestel City’de üretilecek
Erişilebilirlik Projesi kapsamında Vestel sponsorluğunda Young Guru Academy (YGA) ile birlikte 7-8 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen Engelsiz Hackhaton’a yaklaşık 3 haftada rekor başvuru gerçekleşti. 668 kişinin başvurduğu hackathona toplam 60 kişilik 17 takım seçildi. Sosyal inovasyon amacıyla bir araya geldikleri için zaman zaman birbirlerine de destek olan takımlar 24 saatte engellilerin hayatlarını daha da kolaylaştıracak projeler geliştirmeye çalıştılar. Yarışma sonunda, görme engellilerin önlerindeki cisimleri sesli olarak algılamalarını sağlayan sensörle akıllı gözlük ile ITC takımı birinci olurken, internetteki fotoğrafların betimlenerek bir veritabanında toplanmasını amaçlayan BETIM takımı ikinci, görme engellilerin renkleri, sesle algılamalarını sağlayan RENGARENK takımı ise üçüncü oldu. Vestel, yarışma kapsamında hazırlanan ve görme engellilerin ihtiyaçlarına cevap veren donanım ve yazılım projelerinin uygun görülenlerini Vestel City’de üretime almaya hazırlanıyor.
#Vestel #ErişilebilirlikProjesi #teknoloji #manset