Bunama hastalığı olarak sadece Alzheimer’i kabul etmenin eksiklik olduğunu ifade eden Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ, Alzheimer dışında hastalıkların da bunamaya neden olabileceğini söyledi.
Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi, NPİstanbul Nöropsikiyatri Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Tanrıdağ. Alzhemir, Demans ve Parkinson gibi beyin hastalıklarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.
“Davranışsal Demans, birçok kişiye yeni bir deyim olarak gelebilir. Esas konu Alzheimer hastalığı dışında rastlanabilen bunamaların da olduğu. Davranışsal demansı da bunlar içinde değerlendirebiliriz. Yani bunamaya, Demansa yol açan tek hastalık Alzheimer değil.
HER DEMANS ALZHEİMER DEĞİL AMA HER ALZHEİMER BİR DEMANSTIR!
Demans genel anlamıyla bunama demek. Birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. Alzheimer ise bunama nedeni olan özel bir hastalık, karıştırmamak lazım. Her Demans Alzheimer değil ancak her Alzheimer bir Demanstır.
Bunama denince Alzheimer olduğu düşünülüyor kişilerin ve Alzhemir denince akıllara unutkanlık geliyor. Unutkanlıkla başlar ancak başka belirtiler de eklenir. Kişi eski öğrendiklerini korur ancak yenileri öğrenemez. Ve bu durum kişinin gündelik hayatını etkiler. Alzheimer sadece unutkanlıktan ibaret değildir.
Alzheimer unutkanlığın merkez olduğu bir hastalık ancak bunama denince bu modele uymayan konular da var. Unutkanlığın merkezde yer almadığı en önemli ve yakıcı konu olmadığı bunamalar söz konusu. Bunların da bilinmesi gerekiyor hastalığın teşhis ve tedavisi için.
BEYİNLE İLGİLİ HER HASTALIK ZAMANI GELİNCE BUNAMA YAPIYOR!
Beyinle ilgili hangi hastalık olursa olsun uygun şartlar gerçekleşince bunama yapabilir. Uzun süreli tekrar edici hastalıklar özellikle. Burada yaş faktörü önemli. Eğer hasta ileri bir yaştaysa hangi hastalık olursa olsun aynı zamanda bunama adayıdır. Bu gözle bakılmalı hastalara.
Bunamaların hepsinde davranış bozuklukları yer alıyor. Özellikle de davranışsal bunamalarda. Ağırlıklı olarak davranış bozukluklarıyla gelişen bir bunama türü Davranışsal bunama. Davranış deyince ise akıllara nörolojiden çok psikiyatri geliyor. Depresyon, şizofreni, bipolar bozukluk gibi hastalıklar psikiyatride. Sadece davranışsal göstergelerine göre tanınıyor ve tedavi edilmeye çalışıyor. Son 25 yıl içinde bu hastalıkların her birinin beyinle çok yakın ilişkili olduğu ortaya çıktı. Ve çalışmalar bu doğrultuda sürdürülüyor
UZUN SÜREN DEPRESYON MASUM DEĞİL!
Hayatı boyunca depresyon tedavisi görenlerde Alzheimer riski en az iki misli artıyor. Uzun süreli depresyonun çok masum bir şey olmadığı depresyon diye geçiştirilemeyeceği bunun ciddi bir beyin durumu olduğunu kabul etmek gerekir.”