Türk Kızılayı ile Dokuz Eylül Üniversitesi arasında “TÜRKÖK Projesi”ne destek protokolü imzalandı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, “Kan ihtiyacı asla bitmez. Kanın yapayı yoktur. Sadece insandan insana adeta bir organ nakli şeklinde bir nakil söz konusudur. Bunun için sürekli insanlara muhtacız. İnsanların kan vermesine ihtiyacımız var.” dedi.
Türk Kızılayı’nın Maltepe’deki Altıntepe Tıp Merkezi’nde düzenlenen törene, Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Dokuz Eylül Üniversitesi Histoloji ve Embriyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Erbil ile Dokuz Eylül Üniversitesi Mezunlar Derneği (DEÜDER) Başkanı Ali Özalp katıldı.
TÜRKİYE’Yİ 17 BÖLGEYE AYIRDIK
Türkiye’nin bugün tespit edilmiş kan ihtiyacının 2 milyon 500 bin ünite olduğunu vurgulayan Akar, imzaladığımız bu protokollerle kan donasyonumuzu arttırmak suretiyle önümüzdeki yıllarda bu ihtiyacın tamamını Türk Kızılayı olarak karşılayacaklarını söyledi. Türk Kızılayı’nın, ülkede 17 bölge kan merkezinin olduğunu kaydeden Akar, “Türkiye’yi 17 bölgeye ayırdık. 17 ana bölge kan merkezimiz, 65 kan merkezimiz, 300’e yakın seyyar ekibi her gün kan donasyonuna çıkartacak kadar mobil tırımız, kan otobüslerimiz, seyyar mobil ekiplerimiz var. Her gün 300 civarında ekibimiz alana inerek halkımızdan kan donasyonu sağlıyor. Milletimizin kan ihtiyacını karşılamaya gayret ediyoruz. Bizimle protokol yapan, bizimle birliktelik yapan hastahanelerin yüzde 95’inin kan ihtiyacını biz karşılıyoruz. Kanın tahlil ve analiz işlemleri de bu bölge kan merkezlerimizde yapılıyor. Dünyanın en ileri teknolojisiyle tetkik ediliyor. Bulaşıyı en aza indiren testleri uyguluyoruz. Bu sayede bulaşı hadiselerine çok az rastlıyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜRK KIZILAYI KAN KONUSUNDA BİR ABİDE
Dokuz Eylül Üniversitesi Histoloji ve Embriyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Erbil de, üniversite olarak böyle bir organizasyonun ciddiyetini bilerek ve bunun önemini kavrayarak yola çıktıklarını ifade etti. Prof. Dr. Erbil, “Türk Kızılayı kan konusunda bir abide. Hatta şu anda kök hücre projesi “TÜRKÖK” ile de bir önder. Bu projenin içerisinde elimizden geldiğince genç öğrenci nüfusu yıllık dönüşümü 70 bin, mezunların 200 binin üzerinde olan bir üniversitenin öncelikle kök hücre bağışçısı, sağlıklı, bilgili, donanımlı gençlerle olabileceğini düşündük. Bu anlamda bağışçı kazanımı, üniversitenin alt yapısı ve hastane desteğiyle de elimizden gelen her türlü destekle Kızılay’la ortak çalışmak için mezunlar derneğimizin enerjisiyle de birlikte olmak için bu projeye severek katılım gösterdik” değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından Akar, Erbil ve Özalp, “TÜRKÖK Projesi”ne destek protokolünü imzaladı.
#türkök #proje #türkökprojesi #DokuzEylülÜniversitesi