Yurt dışındaki uzmanların sektöre kazandırılması amacıyla Türk ilaç sektörünün çalışma şartları iyileştirilerek, tersine beyin göçü için uygun ortam sağlanmasına yönelik çalışmalar yapılacak.
Türkiye, 2014 yılında 4,7 milyar dolarlık ithalata karşılık 856 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren ilaç sektörünü dünya ihracatından daha fazla pay alan küresel bir sektör haline getirmek için düğmeye bastı. Bu amaçla, yurtdışındaki nitelikli bilim insanları tersine beyin göçüyle Türkiye’ye çekilip, istihdam şartları yerli-yabancı bilim insanları için daha cazip hale getirilecek. Türkiye’nin bitkisel florası kayıt altına alınarak ilaç ham maddesi olarak kullanılabilecek olanlar ilaç sanayinin üretim sürecinde değerlendirilecek.
İthalat 4,7 Milyar $
Sanayi Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştıkları 2015-2018 yıllarını kapsayan Türkiye İlaç Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı Resmi Gazete’de yayınlandı. Strateji belgesine göre, dünya standartlarında üretim kapasitesine sahip olmasına rağmen, Türkiye ilaç sektörü dünya pazarında yeterli rekabet gücüne ulaşamadı. 2014 yılında 14,6 milyar liralık ilaç piyasasına sahip olan
2013 yılında dünyada 18. sırada yer aldı. Belgeye göre, sektörde 15’i yabancı sermayeli olmak üzere 77 ilaç üretim tesisi bulunurken, yaklaşık 31 bin kişi istihdam ediliyor ve yaklaşık 3 bin 100 çeşit ilaç üretiliyor. 2014 yılında ithalat 4,7 milyar dolar, ihracat 856 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 18,05 düzeyinde kaldı.
Strateji belgesinde yer verilen eylem planları şöyle:
- Biyoteknoloji, biyoloji, kimya gibi alanlarda yurt dışında bulunan yetişmiş uzmanların sektöre kazandırılmasına ve Türkiye’deki yerli-yabancı uzmanların çalışma ortamlarının iyileştirilmesi ve kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.
- Türkiye’nin bitkisel florası kayıt altına alınarak; bunlardan ilaç ham maddesi olarak kullanılanlar tespit edilip ilaç sanayinin üretim sürecinde değerlendirilecek.
- İlaç alanında araştırma yapan üniversitelerdeki teknoloji transfer ofislerinin etkin şekilde çalışması sağlanacak.
- İhracat amaçlı üretilen ilaçlar Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından faturası ödenen ilaçlar kapsamına alınacak.
4,7 Milyar $’lık ithalatın %13,6’sı kanser ilacı
İlaç ithalatında kanser ilaçları ilk sırayı alıyor. Kutu bazında toplam ithalatın yüzde 1,1’i seviyesinde olan kanser ilaçları, değer bazında ise ithalatın yüzde 13,6’sını oluşturuyor. Değer bazında onu yüzde 9 ile kalp hastalıkları, yüzde 7,6 ile solunum sistemi hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlar izliyor.
Selam
Kambiz İran duyuyorum
Birkaç bitkisel ilaç formülü var.
Nasıl çalışır.
teşekkür ederim.