Tarımsal bioteknolojinin bir yöntemi olan “bitki doku kültürü” ile 2008 yılından bu yana virüsten hastalıksız ve sertifikalı bitki üreten Algen Biotechnology,özel AR-GE teknikleriyle tarım sektöründeki büyümesini hızla sürdürüyor.
Türkiye’nin gelişimi ve Avrupa Birliği ile entegrasyonunda önemli rol oynayan tarımsal bioteknoloji ürünlerinin üretimi konusunda öncü firmalar arasında yer alan Algen Biotechnology, Türkiye’de ilk kez “masum şeker” Stevia G7’yi üreterek tarım sektöründe yeni bir dönemin kapısını açtı.
Türkiye’nin geleceğine önemli katkılar sağlayacak bu önemli gelişmenin detayları Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülçin Saltan, Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhan Sakarya, Simbioyaşam Proje Direktörü Mehmet Yürük tarafından ünlü top model Tülin Şahin’in katılımı ile düzenlenen basın toplantısıyla paylaşıldı. Toplantıda, Algen Biotechnology’nin “Simbioyaşam” felsefesiyle Türkiye’de ilk kez ürettiği Stevia G7’nin özellikleri, faydaları, tarım sektöründeki yenilikleri ve son gelişmeleri aktarıldı.
Simbioyaşam Proje Direktörü Mehmet Yürük, Algen Biotechnology’nin sahibi olduğu “Simbioyaşam” felsefesinin tanımı, amacını detaylı açıklarken doğru tanı, doğru genotip, doğru bitki ve doğru kullanım kavramlarının detaylarına dikkat çekti.
Mehmet Yürük, Algen Biotechnology’nin geliştirdiği“Simbioyaşam” felsefesinin, hastalığınıza iyi gelecek doğru tanı teşhisi konulduktan sonra, önerilen ürünün doğal genotipler içerisinde bilimsel araştırmalarla en faydalı, en doğru genotipe sahip olan ürünün tespit edilmesi ve bu yolla insanlara maksimum faydayı sağlayacak doğru bitkilerin pazara sunulması ve doğru kullanılması mantığı ile ilerlediğini vurguladı. Yürük, “Simbioyaşam felsefesi çerçevesinde üretilen Stevia G7, dünyadaki en iyi 14 Stevia genotipi arasından seçilmiş, en iyi 2 geno tipten biriyle ürettiğimiz bir bitkidir. “En iyi genotip” diyoruz çünkü, her Stevia bitkisi Stevia G7 kadar tatlı ve kaliteli değildir. Amacımız, en doğru Stevia tohumunu ülkemizde yaymak ve etkin bir biçimde kullanılmasını sağlamaktır. Ülkemizde satılan birçok Stevia tohumu, bitkisi ya da tabletinin aksine Stevia G7, daha tatlıdır ve % 100 doğal içeriğiyle sağlımızı en iyi şekilde korumamıza yardımcı olur” dedi.
“SAĞLIKLI BESLENİRKEN AĞZINIZIN TADI KAÇMASIN”
“Masum şeker” STEVİA G7 ile şeker hastaları, obeziteyle mücadele edenler, şekerden vazgeçemeyenler ve sağlıklı yaşamak isteyen herkesin ağzının tadını kaçırmadan hayatını tatlandırabileceğini belirten Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakognozi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülçin Saltan, “Stevia rebaudiana bitkisi özellikle Güney Amerika ülkelerinde özellikle Paraguay’da yüzyıllardan beri tatlandırıcı olarak kullanılan bir bitkidir. Halk tarafından bu kadar uzun süre kullanılması bitkiyi kullanım açısından “güvenli” hale getirmektedir. Bitki ve bitkiden elde edilen steviozit için dünyadaki en büyük tüketici ve üretici ülke Japonya’dır. Türkiye’de ise bitkinin yaprakları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan Tıbbi Bitki Listesinde “pozitif” olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca Stevia’nın tatlandırıcı olarak kullanımı Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne uygundur” dedi.
“Günümüzde, insanlık tarihi kadar eski olan birçok maddenin tüketiminin, değişen yaşam koşullarına paralel olarak insan sağlığını tehdit eden bir unsur olarak karşımıza çıktığını sıklıkla görmekteyiz” diyerek “şekersiz” yaşamanın önemini vurgulayan Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhan Sakarya sözlerine şöyle devam etti: “Bu maddelerden önemli biri de şeker olup, diabetik ve kalori kısıtlaması gereken hastalarda uzun yıllar alternatif olarak sentetik tatlandırıcılar kullanılmasına karşın bu maddelerin toksik etkileri yeni doğal ürünlerin araştırılmasına neden olmuştur.