Türkiye’nin tek Mikrocerrahi Eğitim ve Araştırma Laboratuvarında eğitimler tüm hızıyla devam ediyor.
Eğitim, araştırma ve uygulama hizmetlerinin yanı sıra mikrocerrahi dalının geliştirilmesi amacıyla Türkiye’de ilk kez İstanbul Medeniyet Üniversitesinde kurulan Mikrocerrahi Eğitim-Araştırma Laboratuvarı, kursiyerlerini yetiştirmeye devam ediyor. 09-13 Aralık 2013 tarihleri arasında düzenlenen eğitim programı ile ilk kursiyerlerini aldıklarını belirten İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Mikrocerrahi Eğitim ve Araştırma Laboratuvarı Koordinatörü Prof. Dr. Bekir Atik, bu zamana kadar toplam 28 kursiyerle Türkiye’nin dört bir tarafına hizmet verdiklerini kaydetti.
Görüntüleme, kayıt alma ve mikrocerrahi alanında bilimsel araştırma yapan tek laboratuvarın İstanbul Medeniyet Üniversitesi bünyesinde kurulan Mikrocerrahi Eğitim-Araştırma Laboratuvarının olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Bekir Atik, laboratuvarda; plastik cerrahi, KBB, ortopedi, genel cerrahi, damar cerrahisi, beyin cerrahisi, kadın doğum, el cerrahisi, göz ve üroloji gibi çeşitli branşlarda eğitim verildiğini söyledi. Prof. Dr. Atik, laboratuvara ilişkin şu bilgilendirmelerde bulundu:
“Laboratuvar, mikrocerrahiyle ilgili deneysel çalışma ve araştırma yapmaya imkân sağlamaktadır. Model Tubuler Yapı ve Akım Sistemleri ile birlikte hayvan çalışmalarının olduğu kurslar, dört kursiyer ile düzenlenmektedir. Programda; toplam 40 saat/5 gün boyunca laboratuvar mikroskopu, mikro-enstrümanlar, mikro-sütür, basit sütür modelleri, ileri teknoloji suni tubuler yapılar ve canlı hayvan modelleri üzerinde çalışılmaktadır. İşlem öncesi dikkatin toplanması, öz kontrol ve sabır, hassas anatomik yapıların cerrahi bilgileri teorik olarak verilmektedir. Görüntüleme ve kaydetme özelliğine sahip mikroskoplarda kursiyerler, istedikleri çalışmalarını kaydedip sonradan kullanabilirler. Eğitim programı, bire bir eğitim ile birlikte rehberlik, yönlendirme ve beceri değerlendirmesi sunan eğitmenin direkt gözetiminde gerçekleşmektedir”.
Kursun; mikrovasküler cerrahi konusunda temel bilgi ve becerileri öğrenmek isteyen uzman doktorlar, asistan doktorlar, tıpta yan dal asistanları ve pratisyen hekimler için düzenlendiğini de ifade eden Atik; tüm gereksinimleri karşıladığı taktirde kursiyerlere eğitim sertifikasının verildiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.