Gündelik hayatın büyük kısmını geçirdiğimiz ofislerde ergonominin önemi giderek artıyor. Ofiste ergonominin iş verimliliği ve işten duyulan memnuniyeti etkileyen bir unsur olduğu yapılan çeşitli araştırmalarla da destekleniyor. Sağlıklı ve verimli bir iş ortamı oluşturulması amacıyla, ülkemizde kurumların ergonomiye gereken önemi vermesi için çalışan Bürotime, sosyal sorumluluğu kapsamında Türkiye’nin ‘Sağlıklı Ofis Hareketi’ni başlattı.
Çalışanların hayatlarının büyük kısmını geçirdiği ofislerde ergonomi, çalışanların beden sağlığını iyileştirmenin yanı sıra verimlilikte artış ve iş kaybında azalma gibi etkileriyle önem taşıyor. Ofislerde ergonomiyle ilgili sorunların önde gelen kaynağı olarak sınırlı bir oturma-çalışma şekli gerektirmesiyle bilgisayar ekranı gösteriliyor. Bilgisayar ekranı, bir kitabın aksine, ancak belli açılardan rahatlıkla okunabiliyor. Bu nedenle kullanıcı ve bilgisayar ekranı arasındaki ilişki sabitlenmiş bir konumda bulunuyor.
İnsan doğası için sabit bir duruş şekli olağan değil. Vücut için belli ve en iyi diye saptanmış bir duruş şekli yok ama duruş şeklinin, dinamik ve değişken olması gerekiyor. Eğer bilgisayar ekranı insanın duruş şeklini sabitliyorsa sonuç rahatsızlık verici oluyor. Ergonomik mobilya ihtiyacı bu noktada ortaya çıkıyor. Ayarlanabilir mobilyalar bu soruna çözüm buluyor.
Ergonomik ekipman tercih etmek ve ergonomik bir çalışma ortamı sağlamak, çalışanların performansı ve kendilerini iyi hissetmeleri üzerinde de etkili oluyor. Aksi takdirde hareketsizlik ve duruş bozuklukları gibi problemler iş görmezlik, kas sistemi rahatsızlıkları, göz yorgunluğu ve iş tatminsizliği gibi sorunları beraberinde getiriyor.
ARAŞTIRMALAR ERGONOMİNİN ÖNEMİNİ VURGULUYOR
İnsanlar genelde bir çalışma gününün yüzde 60’nı çalışarak geçiriyorlar. Bu da 288 dakika (4,8 saat) anlamına geliyor. Ergonomi ve iş verimliliği arasındaki doğru orantıyı araştırma sonuçları da destekliyor. Yapılan bir araştırmaya göre, ergonomik iş istasyonları ve koltuk kullanımı sonucunda, operasyonel işlerde yüzde 15 verim artışı sağlanıyor ve iş görmezlik oranı yüzde 40’tan yüzde 5’e kadar düşüyor. E-ticaret iş kolunda çalışanlar arasında yapılan bir çalışmada, ergonomik ofis ortamının sağlanmasıyla birlikte satış kapanış oranlarının yüzde 10’dan yüzde 80’lere kadar yükseldiği bildiriliyor. Kaydedilen bu oranlar, şirketlerin verimlilik ve kârlılıklarını ciddi ölçülerde etkileyebilecek rakamlar.
YASAL DÜZENLEMELER DE ERGONOMİYİ GEREKLİ KILIYOR
Ülkemizde de İş Yasası kapsamında “Ekranlı Araçlarla Çalışmalarda Sağlık ve Güvenlik Önlemleri Hakkında Yönetmelik,” işverenlere işyerlerinde, zorlayıcı travmalara neden olabilecek riskleri belirleyecek ve bu riskleri ortadan kaldıracak veya en aza indirecek sağlık, güvenlik ve ergonomi önlemlerini alma yükümlülükleri getiriyor. Bazı ülkelerde yasal zorunluluk haline de gelmiş olan ergonomik ofis mobilyalarının ülkemizde yaygınlaşması için, alınacak küçük tedbirlerin operasyonel performansı artırdığının şirket yöneticileri tarafından anlaşılması gerekiyor.
BÜROTİME ERGONOMİYİ HAYATIMIZA DAHA FAZLA SOKMAK İÇİN ÇALIŞIYOR
Lider ofis mobilyası markası Bürotime güvenilir, insan sağlığına duyarlı, ergonomik ürünlerinin yanı sıra, ülkemizde ergonominin şirketlerin karar mercileri tarafından daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmak amacıyla “Sağlıklı Ofis Hareketi”ni başlatıyor. Kampanya kapsamında Türkiye çapında düzenlenecek olan çok sayıdaki etkinlikte ergonominin sağlık, güvenlik, verimlilik ve ekonomi üzerindeki etkileri uzmanlar tarafından anlatılacak. Serinin ilk etabı Gaziantep Sanayi Odası, Sani Konukoğlu Meclis Toplantı Salonu’nda yapılacak etkinlikle başlıyor. İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı, Kas-İskelet Hastalıkları ve Ergonomi Birimi Sorumlu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emel Özcan, etkinlikte “Ofiste Sağlık ve Verimlilik için Ergonomi” başlığı altında katılımcılara ofis çalışanlarında görülen sağlık sorunları, ergonominin etkinliği, ergonomik riskleri tanıma ve azaltma, vücudu doğru ve güvenli kullanma, ergonomik oturma yeri, mobilya ve ekipman gibi konuları aktaracak. Son bölümdeyse dinleyicilerin katılımıyla örnek uygulamalar canlandırılacak ve ardından bir soru-cevap bölümü de yer alacak.