Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Banu Çaycı, obezitenin tüm dünyada erişkinleri ve çocukları etkileyen en önemli sağlık sorunlarından biri haline geldiğini söyledi.
Dünya genelinde 2015’te obezitenin 700 milyon kişiyi tehdit edeceğini ifade eden Prof. Dr. Çaycı, yapılan bir araştırmaya göre Türkiye’de her 100 kadından 40’ının, erkeklerde de her 100 kişiden 20’sinin obez olduğunu vurguladı.
Antalya’daki Susesi Oteli’nde 23-27 Ekim tarihleri arasında yapılan 4’üncü Uluslararası Aile Hekimliği Kongresi’ne katılan Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Banu Çaycı, “Obezite Önlenebilir Bir Hastalık Mıdır?” başlıklı bir sunum yaptı.
Prof. Dr. Banu Çaycı, geçen yıl yayınlanan dünyanın obez haritasında Türkiye’deki obez oranın yüzde 10 ile yüzde 15 arasında görüldüğünü belirterek, sunumunda Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Obezite ve Lipit Hipertansiyon Grubu tarafından yapılan araştırmaya da yer verdi.
Araştırmaya göre kadınların daha obez olmasının sebebinin doğum ve menopoz sonrası kilo alma ve vücuttaki yağlanmanın artması olarak görüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Çaycı, illere göre ise obezite oranı en yüksek şehrin Çanakkale, en zayıf şehrin ise Van olduğunu söyledi. Prof. Dr. Çaycı, Van’ın en zayıf şehir olmasının sebebini kişi başına düşen gelirin az olması ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları olarak açıklandığını dile getirdi.
Obezitenin neden olduğu hastalıklar
Obeziteye neden olan faktörleri; genetik ve çevre, hareketsiz yaşam, sosyal baskı, beslenme bozuklukları, ev dışında yemek yemek, daha çok işlenmiş gıdalar tüketmek olarak sıralayan Banu Çaycı, obezitenin birçok hastalığa neden olduğuna da dikkat çekti. Banu Çaycı, obezitenin neden olduğu başlıca sağlık sorunları arasında; diyabet, kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, depresyon, uyku apnesi, kan yağlarında bozukluk, safra kesesi taşları, diz eklemi problemleri olduğunu da bildirdi.
Günlük protein alımı ne kadar olmalı
Prof. Dr. Banu Çaycı, günlük protein alımının her kilo için 1 gram olması gerektiğini belirterek, 70 kilo olan bir kişinin günde 70 gram protein alması gerektiğini belirtti. Yeterli ve sağlıklı protein alımı için az yağlı ve kalorili protein kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çaycı, şöyle konuştu: “Etten elde edilen proteinde doymuş yağ oranı ve kolesterol yüksek olabilir. Bezelye proteini iyi bir bitkisel protein kaynağıdır ve yağ ya da kolesterol içermez. Bitkisel proteinlerin sindirimi hayvansal proteinlere göre daha kolaydır. Bu proteinleri bitkisel gıda takviyelerinden elde edebilirsiniz.”
Sağlıklı ve Pratik Gıda Alternatifleri
Yoğun ve stresli yaşam tarzı nedeniyle düzensiz beslenmenin artış gösterdiğini hatırlatan Prof. Dr. Banu Çaycı, düzenli beslenmenin iştah üzerinde daha fazla kontrol sağlayarak, kilonun kontrol altında tutulmasına ve obezitenin engellenmesine yardımcı olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Çaycı, kahvaltı, öğle ya da akşam yemeğine vakit ayrılamayan dönemlerde pratik ve sağlıklı bir seçim olarak bitkisel proteinden elde edilen shake karışımlarının tercih edilebileceğini söyledi.