Türkiye’de alanında ilk kez ”Dünya İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Günü” kapsamında önemli bir toplantı düzenlendi.
İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Derneği ve İnflamatuvar Bağırsak Hastaları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek “Dünya İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Günü” kapsamında önemli bir toplantı düzenledi.
İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Derneği (İBHD) ve İnflamatuvar Bağırsak Hastaları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (İBHDYD), inflamatuvar barsak hastalığına dikkat çekmek, sonuçları hakkında farkındalık oluşturmak, toplumsal bilinci artırmak ve hastalar ile ailelerine destek olmak amacıyla global biyofarma şirketi AbbVie’nin koşulsuz desteği ile “Dünya İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Günü’nde” önemli bir toplantı düzenledi. Dünya genelinde Avrupa Crohn ve Ülseratif Kolit Dernekleri (EFCCA)’nın koordinasyonunda, her yıl 36 farklı ülkeyi temsil eden hasta örgütlerinin katılımı ile düzenlenen etkinliklere bu yıl gerçekleşen toplantı ile ülkemiz de ilk kez katılmış oldu.
22 Mayıs 2014, İstanbul – Uzun süreli ve şiddetli karın ağrısı; ishal veya kanlı dışkılama ya da yüksek ateş şeklinde belirtiler verebilen inflamatuvar barsak hastalıkları ile daha çok gelişmiş ülkelerde karşılaşılmakta ve inflamatuvar barsak hastalıklarının görülme sıklığı dünyada gün geçtikçe artmakta.1 Yapılan araştırmalara göre hastalığın en fazla görüldüğü Avrupa’da her 1000 kişiden 5’inin Ülseratif Kolit, 3’ünün ise Crohn hastası olduğu görülüyor.2 Kuzey Amerika’da bu oranlar sırasıyla 2 ve 3 iken,2 ülkemizde ise 2009 yılında yayımlanan İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Derneği verilerine göre her yıl 100.000 kişiden 4,4’üne Ülseratif Kolit, 2,2’sine de Crohn hastalığı teşhisi konuyor.3 Tüm bu gerçeklerden yola çıkan İBHD ve İBHDYD, Dünya İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Günü’nde Ceylan İnterContinental Otel İstanbul’da ülkemizde inflamatuvar barsak hastalığının ilk kez tüm detayları ile konuşulduğu önemli bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.
İnflamatuvar barsak hastalığına (İBH) dikkat çekmek, konu hakkında toplumsal bilinç düzeyini yükseltip farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen toplantıda İnflamatuvar Barsak Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Törüner hastalık ve nedenleri, belirtileri ve sonuçları konusunda bir konuşma gerçekleştirdi.
Prof. Dr. Murat Törüner, “İBH, sindirim siteminin etkileyen, yaşam boyu devam eden ve zaman zaman alevlenmeler ile tekrarlayabilen kronik bir hastalıktır.3 Crohn hastalığı ve Ülseratif Kolit olarak iki ana alt gruba ayrılır.4 İBH konusunda şimdiye kadar yapılan çalışmalara gösteriyor ki, hastalığın nedenleri arasında çevresel, genetik ve bağışıklık sistemi kaynaklı faktörler bulunuyor.3 Daha çok 20 ve 30 yaş arası genç nüfusta ortaya çıkan1 hastalık hayat boyu yaşam kalitesini ve iş gücü verimliliğini olumsuz yönde etkiliyor.”3,4,,5 dedi.
Prof. Dr. Törüner ayrıca; “Günümüzdeki tedaviler daha çok hastanın karşılaştığı bulguları gidermek ve hayat kalitesini olabildiğince yükseltmek üzerinedir. Uzman bir gastroenterolog tarafından uzun süreli ilaç kombinasyonları ile hastalık kontrol altına alınabilir. Erken dönemde uygun tedaviye başlamak ve tedaviye uyum hastalığın seyri açısından çok önemlidir.6,7 Uzun süreli kontrol altına alınmamış aktif hastalık kolon kanseri, cerrahi operasyon ve fistül gelişimi gibi risklere zemin hazırlamaktadır.”6 dedi.
Referanslar
1. Lichtenstein R. G, et al. Am J Gastroenterol 2009; 104: 465–483.
2. Molodecky NA, et al. Gastroenterology 2012; 142(1): 46-54.
3. Tozun N, et al. J Clin Gastroenterol 2009; 43(1): 51–57.
4. Carter M J, et al. Gut 2004; 53 (Suppl V):v1–v16. doi: 10.1136/gut.2004.043372
5. Ghosh S, et al. Journal of Crohn’s and Colitis (2007) 1, 10–20.
6. Bernstein N. C, et al. Inflamm Bowel Dis 2010; 16 (1): 112-124.
7. Horne R, et al. Inflamm Bowel Dis 2009; 15: 837–844.