İlk MR-PET cihazını getirerek kamu sağlığı açısından hibrit görüntüleme alanında Türkiye’de yeni bir dönemin başlamasına destek olan Siemens Sağlık, Türkiye’nin ilk ulusal MR-PET Sempozyumu’nun da ana sponsorluğunu üstlendi.
Hibrit görüntüleme sistemlerinin en ileri seviye uygulamalarından olan MR-PET konusunda Türkiye’deki ilk ulusal etkinlik Türk Manyetik Rezonans Derneği, Türk Radyoloji Derneği, Erzurum Atatürk Üniversitesi ve Siemens Sağlık tarafından 9 Ocak Cumartesi günü Erzurum Polat Renaissance Otel’de düzenlendi. MR-PET Sempozyumu‘na Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Doç. Dr. Hakkı Yeşilyurt, Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak , Erzurum Atatürk Üniversitesi Başhekimi Prof.Dr. Necip Becit , Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya, Türk Manyetik Rezonans Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhteşem Ağıldere, Erzurum Atatürk Üniversitesi Radyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Akın Levent ve Erzurum Atatürk Üniversitesi Pediatrik Radyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mecit Kantarcı’nın yanı sıra 100‘ü aşkın radyolog, onkolog, nükleer tıp uzmanı ve çok sayıda ilgili klinik branş profesyoneli katıldı.
Hibrit görüntüleme yöntemlerinin avantajlarını ve gerektirdiği multidisipliner yaklaşımı vurgulayan etkinliğin açılışında söz alan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Doç. Dr. Hakkı Yeşilyurt şunları ifade etti: “Teknolojik gelişmeleri yakından takip eden bir ülke olarak, tıbbi teknolojide yakalamamız gereken noktanın maalesef henüz gerisindeyiz. Yüksek teknolojileri bize kazandırmaları açısından üniversitelerin bu tür çalışmalara ön ayak olmaları bu anlamda çok önemli ve değerlidir. MR-PET gibi teknolojilerin kanıta dayalı tıptaki önemini uygulamalı olarak ispat ettikçe, bu tür cihazların yaygınlığı da artacaktır. Bu da netice olarak kamu sağlığına önemli katkılar sağlayacaktır. Dolayısıyla, radyasyon dozunu yüzde 80’lere varan oranda azaltan MR-PET cihazının ülkemize kazandırılmış olmasından mutluluk duyuyoruz.”
Etkinliğin ilk oturumuna Prof. Dr. Muhteşem Ağıldere başkanlık ederken, İstanbul Bilim Üniversitesi Radyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi ve Florence Nightingale Radyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Cem Balcı, Erzurum Atatürk Üniversitesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Salim Başol Tekin ve Siemens AG MR Pet Ürün Müdürü Dr. Christian Geppert de konuşmacı olarak yer aldı.
Türkiye’deki ilk MR-PET cihazının Siemens Sağlık tarafından kurulduğu Florence Nightingale Hastanesi’nde bir süre görev yapan Prof. Dr. Cem Balcı deneyimlediği vakalarını içeren sunumunda şunları ifade etti: “Nükleer Tıp Departmanı ve Radyoloji Departmanı işbirliğiyle gerçek anlamda füzyon görüntüleme teknolojisi kullanarak doğru tedavi sağladığımız için çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. PET ile kesinlik kazandırılamayan vakaları MR tarafı ile, MR ile kesinlik kazandırılamayan vakaları da eşzamanlı PET çekim değerlendirmeleri ile kesin tanıya ulaştırabiliyoruz. MR-PET uygulamaları sayesinde, onkolojik planlama, evreleme ve kesin tanı koymada en üstün teknolojiyi klinik rutine getirmiş bulunuyoruz.”
Türkiye’nin ilk ulusal MR-PET Sempozyumu‘ndaki ikinci oturuma Prof. Dr. Mecit Kantarcı başkanlık etti. Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Cem Çallı, yine Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Recep Savaş ve Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç .Dr. Ahmet Dirier tarafından özellikle onkolojide MR-PET kullanımının avantajlarına değinilen sunumlar yapıldı. Çeşitli vaka paylaşımları ile kanser ve Alzeimer teşhisinde MR ve PET modalitelerinin birlikte değerlendirilmelerinin avantajları aktarılarak yakın gelecekte sadece teşhis değil tedavinin de bu entegre cihazlar üzerinde uygulanabileceği örnekler üzerinden tartışıldı. Etkinliğin sonunda, bilimsel programa katkılarından dolayı Prof. Dr. Muhteşem Ağıldere ve Prof. Dr. Mecit Kantarcı’ya plaket verildi.
Siemens Sağlık tarafından Türkiye’de ilk kez kurulan MR-PET’in avantajları
- PET ve tüm vücut MR görüntüleri aynı anda elde edilerek 40-45 dakikalık sürede en detaylı şekilde gerçekleştiriliyor.
- Hasta sadece kolundan verilen radyoaktif maddeden radyasyon alıyor. Ayrıca radyasyon verilmiyor.
- Hasta, Tüm Vücut Difüzyon MR inceleme ile PET görüntülemeye ek olarak tümör tespitinde duyarlılığı yüksek taramadan geçiyor. Böylece, tümör tanısı yanında tedavi türü ve tedaviye yanıt da değerlendiriliyor.
- Perfüzyon MR ile tümörlerin kanlanma oranı ölçülüyor.
- Hastanın tümörünün organ sınırını aşıp aşmadığı ve tüm vücutta başka bir yere sıçrama olup olmadığı tek seansta tespit ediliyor.
- Tümör görüntülemede kanserin türüne hedefli maddelerin kullanımı ile tümöre göre tanı koyabilir.
- Tümör tedavisine yanıtın en erken dönemde ve en doğru şekilde değerlendirilmesi ile hem hastanın tedavi başarısının artması hem de hedefe yönelik doğru tedavi yapılması ile kaynak israfının önlenmesi sağlanıyor.
- Düşük radyasyonlu bu inceleme sayesinde özellikle çocukluk çağı tümörleri ve lenfoma gibi sık takip gerektiren genç hastaların görüntülenmesinde tercih ediliyor.
- Kadınlarda meme PET görüntülemesi ve MR görüntüleme aynı anda yapılarak tümör tanısı daha doğru bir şekilde yapılabiliyor.