Türkiye ve Ortadoğu’dan organ nakli alanında uzman yaklaşık 200 hekimin bir araya geldiği “Türkiye ve Ortadoğu Organ Nakli Sempozyumu” İstanbul’da gerçekleşti. Novartis Türkiye ve Novartis Ortadoğu’nun ortak sponsorluğunda gerçekleştirilen toplantıda, böbrek ve karaciğer nakli olmuş hastaların takip ve tedavisinin geliştirilmesi konusu uluslararası bir platformda tartışılıp, yeni tedavi alternatifleri değerlendirildi.
Türkiye ve Ortadoğu Organ Nakli Sempozyumu, Türkiye ve Ortadoğu’dan organ nakli alanında uzman yaklaşık 200 hekimin katılımıyla 27-28 Eylül tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi.
Novartis Türkiye ve Novartis Ortadoğu’nun ortak sponsorluğunda gerçekleştirilen toplantıda, Prof. Münci Kalayoğlu, Prof. Franco Citterio ve Prof. Gary Levy gibi organ nakli alanında dünyaca ünlü isimler konuşmacı olarak yer aldı. Böbrek ve karaciğer nakli olmuş hastaların takip ve tedavisinin geliştirilmesi konusunun uluslararası bir platformda tartışılarak, yeni tedavi alternatiflerinin değerlendirildiği toplantıda, uluslararası seviyede çalışmalara imza atmış 6 dünya çapında araştırmacının yanı sıra, toplam 13 ülkeden organ nakli hekimleri yer aldı. Yaklaşık 2 gün süren bilimsel programda, böbrek ve karaciğer nakli ile ilgili düzenlenen oturumlarla, hekimler kendi uzmanlık alanlarına yönelerek en güncel konu başlıklarını aktardı. Organ naklinde güncel tedavi yaklaşımlarının yanı sıra, organ naklinin geleceği ve Türkiye’nin bu alanda sağlayabileceği önemli gelişim alanları üzerinde de duruldu.
Sempozyum sırasında Novartis adına görüşlerini belirten Novartis Türkiye Uzmanlık İlaçları Direktörü Bahadır Pakiş, “Organ nakli alanındaki çalışmalarında 30 yılı geride bırakan bir sağlık şirketi olarak bu platforma ev sahipliği yapmaktan onur duyuyoruz. Organ naklinde büyük fark oluşturan tedavi ve hizmetlerimizle bu alanı sahiplenerek ileriye taşıyor ve geçmişte olduğu gibi gelecekte de hastalarımız için geliştirdiğimiz yenilikçi tedavilerimizle hekimlerimizin yanında var olacağımızı bir kez daha göstermiş olduğumuzu düşünüyoruz” dedi.
Bu yıl, 1970 yılında Novartis tarafından keşfedilmiş bu gruptaki ilk tedavinin onaylanmasının 30’uncu yıl dönümü olduğunu belirten Pakiş, “ Bir taraftan organ nakli tarihindeki bu dönüm noktasını kutlarken bir yandan da yeni tedavi alanları ve alternatifleri bir an önce hastalarımıza sunmak üzere çalışmalarımıza tüm hızıyla devam ediyoruz. Aralarında Türkiye’nin de olduğu 46 ülkeden yaklaşık 2040 hastanın dâhil edileceği klinik çalışma organ nakli alanında yürütülen en önemli klinik çalışmalardan biri olmaya hazırlanıyor. Çalışmanın 2015 yılında açıklanacak olan ilk sonuçları, organ nakli dünyasında şimdiden merakla bekleniyor.
Novartis, 30 yıl önce keşfettiği ilk tedavi ile olduğu gibi, bugün de organ nakli tıbbında yeni bir dönüm noktası olacağına inanılan kök hücre tedavi yöntemleri üzerinde son teknoloji klinik araştırmalar yaparak, mevcut ve gelecekteki karşılanmamış hasta ihtiyaçlarını ele almak için çalışmalarını hızla sürdürüyor. Novartis Transplantasyon takımı olarak, organ nakli alanında 30 yıldır süregelen çalışmalarımızı ve hasta odaklı firma duruşumuzu, geniş ürün portföyümüz ve güncel çalışmalarımızla hekimlerimizin bilimsel ihtiyaçlarına cevap vererek sürdürmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.