Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Tekirdağ Şehir Hastanesi’nin protokolünü imza töreninde medikal sektöre dair önemli açıklamalarda bulundu
Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen Tekirdağ 480 Yataklı Şehir Hastanesi Yapım Protokolü İmza Töreni’ne katılan Bakan Müezzinoğlu, burada yaptığı konuşmada, şehir hastanelerinde yaşanan sıkıntıların aşıldığını söyledi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye’nin sağlık alanında önemli bir vizyonu yakaladığını belirterek; “En geç 3 yıl içinde vizyonumuzu tamamladığımızda Türkiye bölgenin en güçlü sağlık merkezi olacak. Türkiye 78 milyon ülke insanına sağlık hizmetini dünya standartlarıyla yarışır bir noktada sunan bir ülke değil, bölgesinde yaklaşık 3 saatlik uçuş mesafesinde 1-1,5 milyar nüfusa sağlık hizmeti sunabilecek güçlü bir merkez haline gelecektir.” dedi.
Türkiye’nin son 12 yılda sağlık alanında inanılması zor sessiz dönüşümleri başardığını ifade eden Müezzinoğlu, “Daha iyisini, daha güzelini yapma adına geceli gündüzlü çalışıyoruz. Bugün sağlık bakanlığı olarak bizim yaptığımız toplam 253 hastanenin toplam yatak kapasitesi 40 bini aştı. Bu hastaneleri bu yıl ve gelecek yıl hizmete açacağız.” diye konuştu.
“Coğrafi konumu, ekonomik gücü ne olursa olsun, dünya üzerinde 95 bin yatak kapasiteli hastane yatırımı yapan başka bir ülke yoktur”
Önemli sağlık yatırımlarının devam ettiğine dikkat çeken Bakan Müezzinoğlu; “Sağlık Bakanlığı olarak yaptığımız 253 hastanenin toplam yatak kapasitesi 40 bini aştı. Projesi devam eden şehir hastaneleri tamamlandığında, yatak kapasitemiz 70 bine ulaşacak. Bu projeler 2016, 2017 ve en geç 2018’de tamamlanacak. Bu yıl ihalesini yapacağımız hastanelerin ilave yatak kapasiteleri 25 bin. 70 bin artı ilave 25 bin dediğimizde, toplam 95 bin yatak kapasiteli, bunun 40 bini kamu özel işbirliği ile diğer taraftan da 55 bini kamu imkânlarıyla yapılan hastanelere bu ülke kavuşmuş olacak. Önümüzdeki 2 aylık süreç içerisinde Tekirdağ’ın ilçelerinde de sağlık yönünden önemli hizmetlerimiz olacaktır. Coğrafi konumu, ekonomik gücü ne olursa olsun, dünya üzerinde 95 bin yatak kapasiteli hastane yatırımı yapan başka bir ülke yoktur. Bu başarı milletin özgüven başarısıdır. Türkiye bu anlamda, önemli bir vizyonu yakalamıştır. Bu 3 yıllık süreç içerisinde, sağlık hizmetlerimiz tamamlandığında, Türkiye bölgenin sağlık merkezi haline gelecektir. Türkiye sadece kendi vatandaşlarına değil, bölgede 1-1,5 buçuk milyar insana, sağlık hizmeti sunabilecek güçlü bir ülke konumuna gelecek. Tekirdağ’ın önemli bir pozisyonu olacak” diye konuştu.
“Yerli medikal malzeme üretmeliyiz”
Sağlık Bakanlığı olarak her yıl medikal malzeme için milyarlarca lira para harcadıklarını, bu giderin azalması için medikal malzemelerde yerli üretimin artması gerektiğini vurgulayan Müezzinoğlu; “Her yıl Sağlık Bakanlığı olarak medikal malzeme için harcadığımız para 4 milyar lira. Bunu her yıl arttırarak harcamaya devam ediyoruz. Buna üniversitelerimizin rakamı dâhil değil, buna özel sektörün rakamı dahil değil. Bu rakam 6-7 milyar liraya denk geliyor. Her yıl harcadığımıza göre, her yıl da harcayacağımıza göre o zaman bizim sanayici, iş adamları ve girişimcilerimizle bu alanları paylaşmamız lazım. İstanbul Sanayi ve Ticaret Odamız ile bir toplantı yaptık. Sağlık Bakanlığı olarak bizim tükettiğimiz en çok 20 ürün ne? En çok kullandığımız tıbbi cihaz hangileri ve Türkiye olarak bu hangi tıbbi cihazlarda yerli üretime dönebiliriz, yerli üretim stratejilerini geliştirebiliriz diye sorduk. Önümüzdeki hafta da Ankara Sanayi ve Ticaret odamızla bir arada olacağız. Her yıl ben bunu aldığıma göre, almaya da devam edeceğime göre bu alınacak ürünlerle farz edelim bir ultrason, ya ben her yıl 500 adet ultrason alıyorsam, bir ultrasonun ortalama ömrü de 5 yıl ise arkadaş gelin Türkiye’de ultrason üretimini yapın. Her yıl 500 adet ben alacağım, bir o kadar da üniversite ve özel sektör alacağına göre yatırımın yap! 5 yıl her sene 500 adet alacağım. 6. yıl teknolojiyi geliştirir isen birinci yıl aldığım artık devre dışı kalacak ve yeniliğe döneceğim ve 6. yıl da 600-700 adet yeni modellerden almaya başlayacağım. Stratejik yatırım alanlarında sağlık endüstrisini de sağlık sanayisini de sağlıkta ilaç sanayisini de farklı boyutlara taşıma gibi bir görevimiz, bir sorumluluğumuz var.”
Tekirdağ Şehir Hastanesi
Protokolü imzalanan Tekirdağ Şehir Hastanesi’nin, 123 bin metrekare alan üzerine kurulması planlanıyor. 107 bin metrekarelik alana yapılacak hastane binası, 157 bin metre kare kapalı alana ve 480 yatak kapasitesine sahip olacak. Tekirdağ Şehir Hastanesi, yüksek depremlere dayanıklı olarak inşa edilecek ve bunun için hastane binasının ana taşıyıcı kolonlarında sismik izolatörler kullanılacak. Hastane, sahip olacağı imkanlarla, bölgenin en büyük ve en modern hastanesi olacak.
#ŞehirHastaneleri #TekirdağŞehirHastanesi #MehmetMüezzinoğlu #Hastane #manset