Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu: ‘Sağlıklı Birey, Sağlıklı Aile’ anlayışını daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Sağlıklı bireyi anne karnından itibaren iyi takip eden, bunu ailesi ile birlikte bütünleştiren, sonraki kademede de sokakla, sosyal doku ile kültürle yoğurabilen bir anlayışı olgunlaştırmalıyız. O zaman sağlıklı bir bireylerden oluşan sağlıklı bir toplumu inşa etmiş olacağız”
Sağlık Bakanlığı koordinatörlüğünde yapılan “Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması” sonuçları açıklandı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği kriterler çerçevesinde yapılan araştırma, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Hacettepe Üniversitesi işbirliğiyle tamamladı. 67 ilde yapılan araştırma kapsamında, 216 okulda 2. sınıfta eğitim gören (7 ve 8 yaş grubu) 5 bin 101 öğrenci ve aileleriyle görüşüldü. Araştırmanın saha uygulaması 78 ekip ile Mayıs-Haziran 2013 tarihlerinde yapıldı. Araştırma sonuçlarının açıklandığı basın toplantısına; Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker katıldı.
Obezite ciddi bir sağlık sorunu
Burada konuşan Sağlık Bakanı Dr. Müezzinoğlu, son yıllarda bütün dünyada obezitenin ciddi bir sağlık sorunu halini aldığını kaydetti. Türkiye’nin önemli bir genç nüfusa sahip olduğunu hatırlatan Müezzinoğlu, şunları kaydetti: “Türkiye’de her yaşta bir milyon çocuğumuz var. Baktığınız zaman nüfus açısında müthiş bir zenginliğe sahibiz. Bu zenginliği korumak için gerekli sağlık tedbirlerini almalıyız. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşamı hayatımızın felsefesi haline getirmeliyiz. Bu anlamda ‘sağlıklı birey, sağlıklı aile’ anlayışını daha da güçlendirmemiz gerekiyor. Sağlıklı bireyi anne karnından itibaren iyi takip eden, bunu ailesi ile birlikte bütünleştiren, sonraki kademede de sokakla, sosyal doku ile kültürle yoğurabilen bir anlayışı olgunlaştırmalıyız. O zaman sağlıklı bir bireylerden oluşan sağlıklı bir toplumu inşa etmiş olacağız.” Bakanlık olarak gerekli tedbirleri alıyoruz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise obezite gibi gerçek bir sorun ile karşı karşıya olduklarına dikkat çekerek, bakanlık olarak bu konuda yaptıkları çalışmaları anlattı. Bakan Eker, sözlerini şöyle tamamladı: “Tuz ve şeker tüketimini azaltmaya yönelik bir takım düzenlemeler yapıldı. Ağustos ayında yeni düzenlemeler yapıyoruz, salçalarda tuz oranını azaltıyoruz. Salçaların tuz içeriği yüzde 64 azaltılıyor. Peynir de, fermente zeytinlerde ve meyve sularında ilave şeker, tuz ve fermente zeytinde tuz miktarını azaltıyoruz. Meyve sularında ilave şeker kullanımını yasaklıyoruz.”
Araştırmanın temel sonuçları
– Beden kitle indeksine göre çocukların, yüzde 22.5’ i şişman (kilolu dahil) yüzde 2,1’ i zayıf.
– Erkek çocukların yüzde 23,3’ü şişman (kilolu dahil), kız çocukların yüzde 21,6’sı şişman (kilolu dahil).
– Boya göre sınıflamada çocukların yüzde 2.3’ü bodur (ciddi bodur dahil).
– Vücut ağırlığına göre çocukların yüzde 2.3’ü zayıf (ciddi zayıf dahil).
Okullarla ilgili sonuçlar
– Okulların yüzde 78,5’inde kantin (kentte yüzde 92,0, kırda 26.4), yüzde 20.6’sınde yemekhane (kentte yüzde 17.8, kırda yüzde 26,4) bulunmaktadır.
– Okulların yüzde 78,5’inda beslenme eğitimi verilmektedir.
– Okulların yüzde 96,3’ünde oyun alanı bulunmaktadır.
– Okullarda haftada ortalama 87,8 dakika beden eğitimi dersine süre ayrılmaktadır.
Öğrencilerle ilgili sonuçlar
(Araştırma yapılan öğrencilerin velileri tarafından verilen bilgilere göre değerlendirilmiştir)
– Her altı çocuktan beşi (yüzde 84,6) her gün kahvaltı yapmaktadır.