Türkiye Alzheimer Derneği’nden önemli proje: ADatHOME Türkiye Alzheimer Derneği hasta ve yakınları için önemli bir projeye imza atıyor. İleri demansta özel bakım araç ve yöntemlerine ihtiyaç duyulduğu vurgulanan proje, bakım verenlerin ve hastaların yaşam kalitelerini yükseltmeye yönelik beceri ve bilgilerini artırmayı hedefliyor.
Henüz etkin bir tedavisi bulunmayan demans hastalığı Türkiye’de yaklaşık 1 milyon kişiyi etkiliyor. Sadece hastanın değil hasta yakınlarının da hayatını ve günlük rutinlerini değiştiren demans, ileri evrelerde hastanın özbakımını sürdürmesinde ve çevresi ile olan iletişiminde zorluklara neden oluyor. Kurulduğundan bu yana hastalara ve yakınlarına destek olan Türkiye Alzheimer Derneği, konu ile ilgili yeni bir projeye imza atıyor. Bu proje ile, karşılaşılan zorluklarla baş etmede önemli ipuçları veren yöntemler ve yardımcı teknolojiler konusunda bilgi vermek hedefleniyor.
Hem hasta hem de hasta yakını için önemli bilgiler verilecek
Türkiye Alzheimer Derneği’nin gerçekleştireceği konferansta, bir Erasmus+ projesi olan ‘İleri Demanslı Kişilerin Yaşam Kalitesinin İyileştirilmesi Amacıyla Yardımcı Teknolojilerle Desteklenen Yaşam Ortamlarında Yenilikçi Stratejileri Uygulanmasıyla Eğitim Programı (kısa adıyla ADatHOME), demans hastalarının bakımı alanında faaliyet gösteren farklı meslek gruplarına tanıtılacak. Demans ve Alzheimer hastalığı hakkında bilgi vermenin yanında bakım verenlerin psikolojisi, ileri seviye demans hastalarının bakımı ile ilgili de bilgilendirilmeler yapılacak ve sözsüz iletişim ve duyusal simülasyon yöntemlerini tanıtan eğitim paketi gibi faydalı içerikler paylaşılacak.
Konferansta ayrıca, projenin asıl amaçlarından biri olan ileri evrede evde bakılan hasta ve hasta yakınlarının ev yaşamını iyileştirmek amacıyla kullanılan yardımcı teknoloji araçlarının ve metotların tanıtımı da yapılacak.
Hasta yakınları ücretsiz olarak erişebilecek
AdatHOME projesi; Türkiye Alzheimer Derneği, Universitat Politècnica de València (ES), Asociación Provincial de Familiares de personas con Enfermedad de Alzheimer y otras demencias (AFA Castellón), Spomincica – Alzheimer Slovenya, ETERNIS – INSTITUT GINESTE-MARESCOTTI INTERNATIONAL ve Institute for Work and Technology (IAT) ortaklığında 2 yılda gerçekleştirildi. Proje kapsamında İngilizce hazırlanan eğitim paketi tüm ortakların ana dillerine çevrilerek online bir platforma yüklendi. Bu içeriklere tüm hasta yakınları 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle ücretsiz ve anonim olarak erişebilecekler.