Dr. Hasan Ayaz ve Dr. Kurtuluş İzzetoğlu’nun 5 yılda yaptığı hayat kurtaran cihazın finansmanını ABD ordusu üstlendi.
Philadelphia Drexel Üniversitesi Optik Beyin Görüntüleme Laboratuvarı’nda çalışan Türk bilim insanları tıpta devrim niteliğinde bir buluşa imza attı. Beyin kanamasını anında tespit eden mobil cihazın sahipleri Dr. Hasan Ayaz ve Dr. Kurtuluş İzzetoğlu ürettikleri cihazın çok yakın bir gelecekte dünyanın her köşesinde bütün ambulanslarda bulunacağını aktardılar. Türk bilim insanları bu sayede, hastanın sabit tomografi aleti bulunduran bir hastaneye nakledilmesine gerek kalmadan, kaza anında beyin kanaması olup olmadığının olay yerinde kolaylıkla tespit edileceğini açıkladılar.
6 Milyon Dolar ABD Ordusundan
ABD ordusu tarafından finanse edilen 6 milyon dolarlık çalışma ile artık beyin kanamaları, cep telefonu büyüklüğündeki mobil bir cihazla yerinde tespit edilebilecek. Dr. Ayaz, özellikle aletin doğruluğunu kanıtlamak için yapılan bağımsız klinik denemeler için büyük fonlar kullanıldığını belirterek, geliştirdikleri beyin kanama ölçme cihazının başta ABD ordusu olmak üzere, pek çok girişim fonları tarafından desteklendiğini söyledi. Ayaz, 5 yıllık bir çalışmanın sonucunda ortaya çıkan ürünün araştırma, geliştirme ve ürünleştirme süreçlerinde yaklaşık 6 milyon dolar (10 milyon 500 bin TL) harcandığını ifade etti. Cihaz ilk kez, Irak’ın Felluce kentinde bir patlama sonrası yaralanan ABD askerleri ve Iraklı sivilleri kontrol etmek için kullanıldı.
Anında Tespit
Beyin travması sonrası tıbbi müdahalenin “altın saat” olarak tabir edilen 60 dakika içinde yapılması, ölüm ve sakatlanma oranlarının ciddi oranda düşmesini sağlıyor. Kaza yerinde hastaneye intikal edilmeden önce beyin kanamasının tespit edilmesi ile artık acil durumlara müdahalede bir çığır açılacak. Drexel Üniversitesi Optik Beyin Görüntüleme Merkezi, Prof. Banu Onaral öncülüğünde kurulmuş Türk bilim insanlarının yönettiği bir merkez. Merkez, beyin üzerinde çalışmak isteyen Türk bilim insanlarının ABD’deki buluşma noktası. Her yıl Türkiye’den birçok master ve doktora öğrencisini kabul eden laboratuar, ABD’nin en saygın bilim ve teknoloji geliştirme merkezlerinden biri olarak biliniyor.
Çalışma Prensibi
Infrascanner cihazı, kızıl ötesi ışık kullanarak beyindeki kanamayı anında tespit edebiliyor. Cihazın çalışma prensibi, iç kanama olan bölge ile sağlıklı bölge arasında kızıl ötesi ışığın soğrulmasındaki farka dayanıyor. 431 hasta üzerinden yapılan çok merkezli klinik çalışmalarda, bilgisayarlı tomografi taraması ile 96 hastada farklı büyüklük ve derinlikte beyin kanaması olduğu teşhis edildi. Ürün, ABD’de seri üretim iznini aldı.