Tüp bebek tedavisi ve süreciyle ilgili olarak hasta açısından çok fazla bilinmeyenin olması ortaya doğru bilinen yanlışları çıkarıyor ki bunlardan biri de transfer sonrasında kadının dinlenmesinin gebelik şansını arttırdığı düşüncesi. Ancak son yapılan araştırmalar bunun aksini söylüyor….
Hem kadını, hem de erkeği etkiyen son derece stresli bir süreç olan tüp bebek tedavisi tıpta en yoğun gelişmelerin yaşandığı alanların başında geliyor. Her geçen gün bu konuda yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. Bu kadar çok bilgi birikiminin yaşandığı bir alanda, hastalar arasında yanlış bilgilenmelerden kaynaklı söylemlerin ortaya çıkması da kaçınılmaz oluyor. Bahçeci Sağlık Grubu, Fulya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Güvenç Karlıkaya, transfer sonrasında uzun süreli istirahatin tutunmayı arttırdığı ve gebelik oluşumunu sağladığı ilgili düşüncenin de doğru olduğu zannedilen yanlış bir bilgi olduğunu söyledi. Öyle ki bu düşünce nedeniyle gebeliğin ilk üç ayında kıpırdamadan yatan hastalar dahi bulunuyor. Op. Dr. Karlıkaya, özellikle gebelik oluşup ta düşük yapan hastaların bu şekilde sonuç alabileceklerini düşündüklerini anlattı. Op. Dr. Karlıkaya son yapılan araştırmaların bu bilginin tamamen yanlış olduğunu ve hatta tersine bu yaklaşımın başarıyı olumsuz yönde etkilediğini gösterdiğini söyleyerek şu bilgileri aktardı:
“Son zamanlarda yapılan birçok bilimsel çalışma bu bilginin doğru olmadığı gösteriyor. Tam aksine yatak istirahatının hastayı daha çok strese soktuğu , anksiyeteye yol açtığını ve bunun da gebelik şansını olumsuz yönde etkilediği gösterildi. Aynı zamanda transfer sonrasında hastaların hemen ayağa kalkarak normal hayatlarına dönmelerinin gebelik şansını pozitif yönde etkilediği ortaya kondu.”
Hastanın yaptığı ya da yapmadığı davranışlar sonucu doğrudan etkilemez
“Hastaların büyük çoğunluğu kımıldamadan yattıklarında tutulmanın daha iyi olacağını düşünüyorlar. Ancak unutulmaması gereken nokta embriyonun rahime tutunmasının sadece fiziksel değil, moleküler düzeyde yaşanan bir olay olduğudur. Tutunma embriyo ile rahim içi duvarı arasındaki etkileşimle sağlanır ki eğer bu etkileşim iyi ise hasta ne yaparsa yapsın gebelik oluşurken, tersine etkileşimin iyi olmadığı durumda hasta yine ne yaparsa yapsın gebelik oluşmaz. Dolayısıyla transfer sonrasında hastanın yatması, tuvalete gitmemesi ve kendini sıkıştırması gibi davranışların başarıyı artırıcı etkisi yoktur.
Hastayla doğru iletişim gerekir
Transfer sonrasında çok ağır işler yapmamak kaydıyla günlük hayatlarına devam etmeleri gerekir. Zaten süreç oldukça streslidir ve transfer de bu stresin en yoğun yaşandığı dönemdir. Bunu gidermek için transfer sonrasında 45 dakika bir saat arasında dinlenmek yeterlidir. Bu dinlenme de sadece stresi azaltmaya yönelik olarak yapılır.” Bu noktada hekimlere çok önemli görevler düştüğünü söyleyen Op. Dr. Güvenç Karlıkaya, “Hastayla iletişim kurmak ve doğru bilgiler aktarmak en doğru yaklaşım olacaktır” diye konuştu.
Tedavide kritik aşama “ Embriyo transferi”
Tüp bebek tedavisinin en son aşaması olan transfer aşaması tüp bebek tedavisinde en son ve gebeliği belirleyen en önemli noktalardan birini oluşturuyor. Dolayısıyla tecrübeyi de zorunlu kılıyor. Çünkü tedavinin tüm aşamaları sorunsuz olarak tamamlanmış olsa dahi transfer sırasında yapılacak küçücük bir hareket gebelik şansını yükseltebiliyor ya da düşürebiliyor.