Pandemide tıbbi cihaz sektörünün önemi: “Tek odak noktamız sağlık sisteminin kesintisiz hizmet verebilmesine destek olmak. ’Fiyat’ odağını ‘değer’ odağına taşımak…”
Araştırmacı Tıp Teknolojileri ve Üreticileri Derneği (ARTED) Genel Sekreteri Elif Özman Pusat, tıbbi cihaz sektörünün pandemide nasıl hizmet verdiğini, sürdürülebilirliğin nasıl sağlandığını açıkladı.
Sağlıkta ortak gelecek için tıbbi cihazlar büyük önem taşıyor
Türkiye’de 2 bin 600 yüksek nitelikli çalışanı istihdam eden 18 ARTED üyesi firmanın sağlık sektörünün tıbbi cihaz ihtiyacını karşılamak amacıyla hareket ettiğini söyleyen ARTED Genel Sekreteri, sektöre her türlü desteği vermeye devam edeceklerini belirtti.
Pusat, konu ile ilgili şunları söyledi: “Türkiye’de, üyemiz şirketler ile çok önemli bir global deneyimi ve medikal teknoloji anlamında know-how’ı temsil ediyoruz. Bu bilgi ve deneyimi ise her an ülkemiz karar vericileri ve sağlık profesyonelleri ile paylaşıyoruz. ARTED üye şirketlerinin “Ülkemiz insanının yenilikçi medikal teknolojilere ulaşması” gibi ortak bir tutkusu bulunuyor. Amacımız, Türkiye’deki yenilikçi ve yüksek teknoloji odaklı tıbbi cihaz sanayisinin geliştirilmesinin yanı sıra Türkiye’deki hastaların sağlığa erişimlerini kolaylaştırıp artıracak yeni ürünlere, bilgilere ve teknolojiye ulaşımı yaygınlaştırmak.”
Sağlık teknolojilerinin geleceği, veriye dayalı dijitalleşmeden geçiyor
Senelik ortalama %5,2 büyüyerek 2030’da dünya çapında 800 milyar $’a ulaşacağı tahmin edilen tıbbi cihaz sektörünün geleceğinde teknolojik gelişmelerin ve inovasyonun temel oluşturduğunu belirten Pusat, şöyle devam etti: “Ürün yaşam döngüsü ortalama 18 ila 24 ay kadar kısa olan, başka bir ifadeyle inovasyon hızı oldukça yüksek olan tıbbi cihaz sektörünün birincil hedefi, hasta sonuçlarını iyileştirmek ve sağlıkta verimlilik ve kaliteyi artırmak. Bu amaçla sektörümüz, bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak büyüyen ve buna bağlı olarak üreticilerin ilaç sektöründen sonra Ar-Ge alanında en yüksek yatırımı yaptığı ikinci sektördür. Dünya genelinde yepyeni tıbbi cihaz teknolojilerine dayanan tanı ve terapiler geliştirilmekte ve bu terapilerin uygulamasına geçilmekte. Robotik cerrahi gibi yenilikçi cerrahi müdahaleler, üç boyutlu yazıcılar ile yapay organ üretilmesi, giyilebilir teknolojiler ile uzaktan hasta takibi, DNA nanorobotları ve yapay zekâ tarayıcılar, karar destek ve hastalık yönetimi sistemleri, kişiselleştirilmiş tedavi, dijitalleşme, büyük veri (bigdata) ve veri yönetimi gibi kavramlar gelecekte tıbbi cihaz ve sağlık sektörünün yapıtaşları haline geliyor.”