Tetra Pak, dünyadaki süt ürünleri endüstrisi ile ilgili her sene gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre şu anda dünyada 70 milyar litre olan süt tüketim miktarının 2014’te 80 milyar litreye çıkması bekleniyor. Tetra Pak’ın hazırladığı 5. Süt Ürünleri Endeksi 10 milyar litrelik süt tüketim artışının kaynağı olarak da gelişmekte olan ülkelerdeki 2,7 milyar tüketiciyi gösteriyor.
Dünyanın önde gelen gıda işleme ve ambalajlama şirketi Tetra Pak’ın yaptırdığı yeni araştırmaya göre refah seviyesi, alım gücü ve ambalajlı süt ürünlerine olan talepte beklenen artış nedeniyle süt tüketimi önümüzdeki iki yılda 10 milyar litre artacak. Araştırmaya göre bu artışın kaynağını da gelişmekte olan ülkelerdeki 2,7 milyar düşük gelirli tüketici olacak.
Küresel süt ürünleri endüstrisiyle ilgili bulguları, rakamları ve eğilimleri takip eden Süt Ürünleri Endeksine göre gelişmekte olan ülkelerdeki düşük gelirli tüketicilerin 2011 yılında 70 milyar litre olan tüketim miktarının, 2014 yılında 80 milyar litreye çıkacağı tahmin ediliyor. Bu tüketicilerin çoğunun önümüzdeki yıllarda açık süt tüketmeyi bırakarak ambalajlı süt içmeye başlaması bekleniyor.
Tetra Pak Başkanı ve CEO’su Dennis Jönsson dünyadaki düşük gelirli tüketicilerin süt ürünleri piyasasına yönelik fırsat oluşturduğunu söyledi. “Gelecekteki başarıya giden yol, bugünün tüketicilerine ulaşmaktır” diyen Jönsson şunları söyledi:“Dünya nüfusunun yüzde 40’nı oluşturan bu tüketici grubu endüstrimizin büyümesine destek olan ekonomilerde yaşıyor ve refah seviyeleri de gittikçe artıyor. Düşük gelirli tüketiciler günde 2 – 8 dolar harcıyor. Bu tüketiciler gelişmekte olan ülke nüfuslarının yaklaşık yüzde 50’sini oluşturuyor. Ülkelerinde tüketilen sıvı süt ürünlerinin yüzde 38’ini onlar tüketiyor ve bu kişilerin yarısı Hindistan ve Çin’de yaşıyor. Tetra Pak’ın yürüttüğü araştırma, gelişmekte olan ülkelerde tüketilen sıvı süt ürünlerinin yüzde 76’sından fazlasını oluşturan altı ülke üzerinde yoğunlaştı: Hindistan, Çin, Endonezya, Brezilya, Pakistan ve Kenya…
Gelir seviyesi yükseliyor
Bu kategorideki tüketicilerin dünya genelindeki sayısının 2009–2020 yılları arasında her yıl yüzde 3’lük yıllık bileşik büyüme oranına denk gelen bir oranda düşeceği tahmin ediliyor. Tüketici kategorizasyonunda Tetra Pak’a yardımcı olan Boston Consulting Group’a göre günlük 8 doların üzerinde harcayan nüfus yıllık yüzde 4 bileşik büyüme oranında bir artış gösterecek.
“Bugünün düşük gelirli tüketicileri yarının orta sınıfını oluşturuyor” diyen Jönsson, şöyle konuştu: “Bu; süt üreticileri için, gelişmekte olan ülkelerdeki yeni oluşan tüketici grubu arasında tüketici sadakati oluşturmaları için altın bir fırsat. Ayrıca rapora göre; endüstrinin düşük gelirli tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılayacak ürünleri, ambalajları ve işlemleri geliştirebilmesinde inovasyon ve verimliliğin önemi çok büyük. Gelişmekte olan ülkelerde iyi besin maddelerinin daha fazla bulunmasını sağlamak için ürünleri farklı şekillerde üretmeli, farklı şekillerde dağıtmalı ve farklı şekillerde satmalıyız.”
Çocuk sütleri ve aromalı sütte artış bekleniyor
Tetra Pak araştırmasına göre sıvı süt ürünlerine olan talep 2011 – 2014 yılları arasında başta Asya, Afrika ve Latin Amerika’da olmak üzere artacak. Gelişen piyasalardaki yüksek talep nedeniyle dünya genelindeki sıvı süt ürünleri tüketiminin ise bahsedilen 2011 – 2014 döneminde yüzde 2,9 oranında artması bekleniyor.
Tetra Pak analizlerine göre laktik asitli içecekler, devam ve çocuk sütleri ile aromalı sütler 2011 – 2014 döneminde en hızlı büyümeye imza atacak segmentler olacak. Asya’daki düşük gelirli tüketiciler tarafından en çok tercih edilen uygun fiyatlı laktik asitli içeceklerin yüzde 11,9’luk bir artışla en hızlı büyümeyi göstermesi, çocuk sütü ve besleyici mamaların da yüzde 9’luk artışla bunu izlemesi bekleniyor. Aromalı sütlerde ise yüzde 4,8’lik bir artış bekleniyor.
Dennis Jönsson “Bu tüketiciler için uygun fiyatlı, sağlıklı ve besleyici ambalajlı sıvı süt ürünleri temin etmek anlamına gelmiyor. Aynı zamanda güvenli ve besleyici gıdaları yeni gelişen tüketici nesil için bulunur hale getirerek onların hayatlarını değiştirebilmemiz için de bir fırsattır” dedi.
Türkiye’de tüketim alışkanlıkları değişiyor
Türkiye’de de dünya genelinde görülen tüketim alışkanlıklarına yönelik değişiklikler gözleniyor. Aromalı sütlerin son 4 yılda yüzde 24 oranında büyüdüğü belirtiliyor. Özellikle çocukları hedefleyen aromalı sütler kullanım kolaylığı, hijyenik olması ve çocukların gelişimine katkı sağlayan içeriği nedeniyle anneler tarafından de tercih ediliyor.
Türkiye’de 2008 – 2011 yılları arasında sade süt tüketiminin yıllık ortalama yüzde 1, paketli sade süt tüketiminin ise yüzde 5 oranında büyüdüğü görülüyor. Aynı dönemde Türkiye’de açık süt tüketiminin ise yüzde 5 küçüldüğü kaydediliyor. Kişi başı süt tüketimi açık süt de dâhil edildiği zaman 24 litre oluyor. Sadece işlenmiş ve paketlenmiş süt tüketimine bakıldığında ise 15 litreye geriliyor. Bu veriler ışığında Türkiye’de 2014 yılında işlenmiş süt tüketiminin 16 litreye çıkacağı öngörülüyor.