Özellikle 3-6 yaş grubunda görülen ve tedavi edilmediğinde alt solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan Krup Sendromu’nu Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fazlı Yılmazer’den öğrendik.
Üst solunum yollarının daralması veya tıkanmasıyla ortaya çıkan tabloya genel olarak Krup sendromu diyoruz. Bu sendromun en sık görülen nedeni boğazdan başlayarak gırtlağa, ana soluk borusuna ve daha sonra alt solunum yollarına doğru ilerleyen viral enfeksiyonlardır. Tıkanıklık bu bölgelerdeki şişlik ve aşırı balgam yapımı ile kendisini gösterir. Sıklıkla 6 ay ile 3 yaş arasında çocuklarda ilkbahar ve sonbahar aylarında daha fazla görülen Krup Sendromu çocuklarda havlar tarzda öksürük, ses kısıklığı, nefes alırken ıslık sesine benzer ses çıkarma ve nefes darlığı ile kendini gösteren acil teşhis ve tedavi gerektiren bir tablodur. Büyümeye bağlı hava yollarının gelişmesi ile giderek azalır.
BELİRTİLERİ NELERDİR VE TANI NASIL KONULUR?
Vakaların çoğunda atak öncesinde, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hafif öksürük ve hafif ateş gibi enfeksiyon bulguları vardır. Bu bulguları özellikle geceleri ani başlayan havlar tarzda öksürük, ses kısıklığı, nefes alırken ıslık sesine benzer ses çıkarma ve nefes darlığı izler. Büyük çocuklar öne doğru oturarak nefes almayı tercih ederler. Kruplu vakaların tanısı bu bulgular ile kolaylıkla konur. Ancak viral kökenli krup ve alerjik krup dışında nadir görülen bakteriyel enfeksiyonlara bağlı krup tablolarının ekarte edilmesi gerekir. Genellikle viral enfeksiyonlara bağlı olarak daha az sıklıkla da alerjik kökenli olabilir. Acil tedavileri birbirinden farklı olmamakla beraber özellikle alerjik olanlarda koruyucu tedaviler gerekebilir. Enfeksiyon dışı nedenler arasında yabancı cisim, mide reflüsü ve solunum yollarında doğuştan darlık ve damar basıları gibi durumlar sayılabilir.
TEDAVİSİ NASILDIR?
Vakaların %90’ı ilk müdahalenin ardından ayakta tedavi edilirken yaklaşık %10’u hastaneye yatırılarak tedavi edilir. %1’den daha azı yoğun bakım şartlarında solunum desteğine ihtiyaç duyabilir. Tedavide en önemli nokta hava yollarının açık tutulması ve oksijen desteğidir. Havanın soğuk ve nemli olması faydalıdır. İlaç tedavisi olarak acil serviste kortizonlu buhar veya iğne tedavileri uygulanır. Daha sonra ayaktan veya yatarak idame tedavileri planlanır. Sık gördüğümüz Klasik Krup Sendromunda antibiyotik ve öksürük ilaçlarının yeri yoktur. Ancak seyrek görülen bakteriyel krup tablolarında antibiyotik tedavisi hayat kurtarıcıdır. Tekrarlayan krup ataklarında alerjik nedenler, mide reflüsü gibi hastalıklar ile altta yatabilecek önemli doğuştan veya sonradan oluşabilecek solunum yollarına içerden veya dışarıdan bası yapabilecek durumların ileri tetkik ve tedavisi unutulmamalıdır.