Tıbbi ekipman ve teknolojiler bize teşhis ve tedavide üst düzeyde yardımcı olmaktadır. Gelişen muayene teknolojileriyle direkt bakış altında ulaşılması, muayene edilmesi zor olan bölgeler bizim açımızdan daha kolaylıkla muayene edilebilir hale gelmiştir.
Beylikdüzü Medilife Hastanesi KBB doktorlarından Op. Dr. Cenk Evren, tıbbi ekipman ve teknolojilerin teşhis ve tedavide en düzeyde yardımcı olduğunu söyledi. Medikal Teknik Dergisi’nin KBB alanındaki sorularını yanıtlayan Dr. Evren, yeni üretilen cihazların hem hastaya hem de cerraha konfor sağladığını söyledi.
KBB alanında verdiğiniz hizmetler hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Beylikdüzü Medilife Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Bölümünde çalışmaktayım. Çocuk ve erişkin yaşta hastalarımızın hem klinik hem de cerrahi problemleri ile ilgileniyorum. Hastanemizde her çeşit KBB operasyon yapılmaktadır. Bunlardan çocuklarda en çok geniz eti, bademcik, kulağa ventilasyon tüpü; erişkinlerde ise estetik burun ameliyatı, horlama ve uyku apnesi cerrahisidir. Bu operasyonlar sırasında en modern cihazları kullanmaktayız. Bunun yanında vertigo (baş dönmesi) hastalığı da kişisel olarak ilgilenmekten zevk duyduğum bir problemdir.
KBB hastalıklarının teşhis ve tedavisinde tıbbi ekipman ve teknolojiler hangi düzeyde kullanılıyor?
Tıbbi ekipman ve teknolojiler bize teşhis ve tedavide üst düzeyde yardımcı olmaktadır. Gelişen muayene teknolojileriyle direkt bakış altında ulaşılması, muayene edilmesi zor olan bölgeler bizim açımızdan daha kolaylıkla muayene edilebilir hale gelmiştir. Burada tabi ki ilk sırayı endoskopik muayene yöntemleri almaktadır. Bunun yanı sıra radyolojideki gelişmeler de bize olumlu yansımıştır. Direkt grafilerle her zaman doğru değerlendiremediğimiz sinüs ve kulak hastalıklarında gelişen tomografi teknolojisiyle daha doğru tanılar koymamız mümkün hale gelmiştir.
Gelişen teknolojiler, teşhis ve tedavi noktasında size yeterli derecede yardımcı oluyor mu?
Teknoloji gerçekten baş döndürücü bir hızla gelişiyor. Uzmanlık eğitimine başlarken hocalarımızın kıymetli olduğu için bazen dokunmamıza bile izin vermediği kameraları şimdi her hastanın muayenesinde kullanıyoruz. Yeni üretilen cihazlar cerrahi sırasında hem hastaya hem cerraha konfor sağlıyor. Örneğin bademcik ameliyatında kullandığımız “Thermal Welding” adlı cihazla neredeyse operasyon esnasında hiç kanama olmuyor. Yüz sinirini, ameliyat esnasında tespit eden sinir monitörleriyle artık tükrük bezi tümörlerinde daha güvenle ameliyat yapabiliyoruz. Veya artık burun operasyonlarında eskisi gibi gazlı bezden tamponlar değil silikon yada kendinden eriyen tamponlar kullanmaktayız.
KBB hastalıklarının teşhis ve tedavisindeki teknolojiyi yeterli buluyor musunuz?
Bugün için yeterli geliyor. Aslında bu soruya şöyle bir cevap verebiliriz. Bundan 5-10 sene önce diz üstü bilgisayarlar revaçtayken; tabletler bir bilimkurgu hayaliydi. Şimdi ise neredeyse vazgeçilmez parçamız. Teşhis ve tedavide de teknolojiyi kullanmak ama ona köle olmamak, doğru yerde kullanmak gerekiyor. Hastalarımızın anlattığını dikkatle dinlemek yerine göre en ileri görüntülemeden bile daha iyi sonuç veriyor.
Yurt içi ve yurt dışında alanınızla ilgili kongre ve fuarları takip edebiliyor musunuz?
Mesleğimizin gereği olarak sürekli okumak ve yeni gelişmeleri takip etmek zorundayız. Bu yüzden fırsat buldukça kongreleri hem yurt içi hem yurt dışı takip ediyorum. Kongreye giderken tatil amacıyla değil yeni bir şeyler öğrenmek istediğim için kimi zaman güneş bile görmeden geri dönüyorum.
Ülkemizde KBB alanında kullanılan tıbbi teknoloji Avrupa ile aynı standartlara sahip mi?
Londra, Viyana ve Almanya’da gördüklerime göre biz daha kalabalık hastanelerde daha nonergonomik koşullarda çalışıyoruz. Ama sosyal devletin getirdiği avantajla PET, MR ve BERA gibi ileri tetkiklere ilimizde ulaşmak çok daha kolay. Yurtdışından ameliyat için gelen ve geri dönen birçok hastamız var.
Ülkemizde yeteri kadar KBB hekimi yetişiyor mu? KBB alanında başarılı olmak için önerileriniz nelerdir?
Son yıllarda eğitim araştırma hastanesi ve üniversite sayısındaki artışla beraber uzman sayımız da her geçen gün artmaktadır. Ancak yeni çıkan yasalara bağlı değerli hocalarımızın üniversitelerden ayrılmasının eğitim kalitesinde düşüşe neden olduğu camiamızda tartışılmaktadır. KBB alanında başarılı olmak için hayatın diğer yanları gibi bol bol çalışmak gerekli. Güncel yayınları ve yapılanları takip etmeli. Artık hastalarımız çok daha bilinçli. Muayeneye gelmeden önce kendi şikayetleri ile ilgili her türlü detayı internetten araştıran hasta sayımız her geçen gün artmaktadır. İsteklerini karşılamak ve kalitemizi arttırmak için çok okuyup araştırmak gerekiyor.