‘Muayenehaneni kapatmazsan, üniversite hastanesinde ameliyat yapamazsın’ diyen Sağlık Bakanlığı, Tam Gün Yasası’nı esnetti. Bakanlık, özel ameliyat izni isteyen H.K.’nın gerekçesini haklı buldu. Operasyon için bir üniversite hastanesi ile bir profesörün adını veren hastaya izin çıktı.
Sağlık Bakanlığı’ndan esnek adım… Bakanlık, kamuoyunda ‘Tam Gün Yasası’ olarak adlandırılan Kanun Hükmünde Kararname gereğince, muayenesini kapatmayan doktorların bağlı bulundukları üniversite hastanelerinde, acil durumlarda ameliyat yapmasına izin verdi.
Mesanesinden ameliyat olmak isteyen H.K., Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’ne (SABİM) mail atarak, ‘ameliyatının Hacettepe Üniversitesi Hastanesi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde görevli bir profesör tarafından yapılabildiğini’ dile getirdi.
Akşam’ın haberine göre, yaptığı inceleme sonucunda H.K.’nin müracaatını uygun gören Bakanlık, ‘Adı geçen hastanın bu kapsamda değerlendirilerek gerekli tedavisinin kurumunuzca yapılması, müdavi hekimin ihtiyaç duyması halinde bahse konu öğretim üyesi hekimin konsültan hekim olarak hastaya müdahale etmesinde hukuken bir sakınca görülmemiştir’ diye cevap yazısı yazdı.
İzin üç şarta bağlanıyor
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen yazıda hukuksal gerekçe anlatıldı. Genel Müdür Vekili Prof. Dr. İrfan Şencan imzalı yazıya göre gerekli izni almak için üç kriter var: Acil durum, başka bir hastaneye sevkin risk oluşturması ve hekimin gerekli görmesi.
‘Rahatsızlık’ vermişti
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da rahatsızlığı nedeniyle gittiği bir üniversite hastanesinde bir profesörün, ‘Tam Gün Yasası gereği kendisine müdahale etmesinin hukuken mümkün olmadığını’ söylediği öne sürülmüştü. Kılıç ise ‘Böyle bir olay yaşanmadı’ demişti. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut’un da Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görevli bir öğretim görevlisine ameliyat olduğu ve üniversite yetkilisinin ‘Ameliyatı yapan doktor hakkında işlem yapacağım’ şeklinde sözleri üzerine ‘Olur mu hiç öyle şey’ dediği iddia edilmişti.