İnterfed Yönetim, Eğitim ve Finansal Danışmanlık Genel Müdürü Dr. Banu Sezginer ile sağlık sektöründeki AR-GE ve hibelerin önemi ve inovasyon çalışmalarına dair sektöre ışık tutacak keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
“İnterfed Yönetim Eğitim ve Finansal Danışmanlık Şirketinin kurucu ortağıyım. 2003 yılında 14 yıllık profesyonel bankacılık deneyimimden sonra İnterfed ‘i kurdum. İnterfed isminden de anlaşılacağı gibi İnterbank çağrışımından geliyor. Biz interbank profesyonelleri interfed’ı kurduk. Inter kelime olarak interbanklıları çağrıştırırken FED de finans eğitim danışmanlık olarak düşünerek ismi oluşturulan bir danışmanlık ve eğitim firmasıyız. İnterfed ilk başlarda finansal denetim ağırlıklı kurulmakla beraber 2005 yılında Denızbank Turuncu projesi kapsamında Kobi’lere destek ve teşviklerde eğitim veren yapısı ile ön plana çıkmıştır. Sonrasında benim akademik kariyerimden dolayı üniversitelerde ders vermemle birlikte üniversite –reel sektör işbirliğini öne çıkaran bir yapı içerisinde işletmelere hibe teşvik desteklerinde danışmanlık ve eğitim veren bir şirket olarak sektördeki yerini almıştır.”
Sürdürülebilir Ekonomide AR-GE ve Hibelerin sağlık sektöründeki yerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Özellikle Ar-GE çalışmaları işletmelerin globalleşme anlamında ve hızla ilerleyen teknolojiyi takıp etmeleri anlamında çok önemli. Tabi ki gelişim aynı zamanda kalkınmayı da getiriyor. Ancak bu kalkınmanın fayda yaratması için sürdürülebilir olması önemli. Bu noktada hibe ve destekler ön plana çıkıyor. Ekonomik refah düzeyleri yüksek olan ülkelere baktığımızda Ar-GE (Araştırma geliştirmeye) önem veren ülkeler ön plana çıkıyor. Özellikle sağlık sektörünün ekonomide çok önemli bir yer aldığı ekonomimizde AR-GE çalışmaları daha ön plana çıkmalı. Su ana kadar reel sektör de (üniversite bünyesinde Akademik anlamda Ar-GE çalışmaları daha yoğun olmakla birlikte) sağlık sektöründe Ar-GE çalışmaları diğer sektörlere göre daha az yapılıyor. Hâlbuki devamlı Ar-GE gerektiren bir sektör sağlık. Bu anlamda finansal kaynak yaratmada hibe ve destekler çok önemli. Özellikle devamlı ürün geliştiren firmaların Ar-GE merkezi kurma potansiyeli var. Burada ciddi anlamda hibeler var. Ekonomik yapı içersinde sağlık sektöründeki oyuncuların bu alanı kullanmaları ve proje üretmeleri ekonomiye de çok ciddi bir katkı sağlayacaktır.”
Bu alandaki Hibelerin ve çalışmaların daha çok temsilciye ulaşması için yapılabilecek çalışmalar nelerdir? Sizin bu konudaki çalışmalarını öğrenebilir miyiz?
“Hibe ve desteklerden bazı firmalar yaralanıyor. Ancak hala bu konuda bilgili olan ve bununla uğraşan firma sayısı az. Bu konuda sektör dernekleri özellikle AR-GE inovasyon konulu paneller düzenlemeli, bu noktada üniversitelerin işbirliğinden yaralanılabilinir. Bizde bu noktada öncelikle sektör kuruluşları ve sektördeki firmalarla Ar-GE inovasyon çalıştayları yapıyoruz. Bu çalıştaylarda sektörde nasıl yenilikçi projeler yaratılabilinir, bunlara nasıl destek sağlanabilinir noktasında kişilerde fikir oluşturuyoruz. Bunların projelendirilebileceklerini biz yapılandırıyor ve konuyla ilişkili işbirliğinde olduğumuz üniversitelerden bilim danışmanları ile Ar-GE hibelerine uygun bir çalışma planı çiziyoruz. Tabi bu projelerin gerçekten ihtiyaç olan ve proje sonrasında ticarileşebilir, yani projenin ürüne dönüştükten sonra ekonomiye katılması için satılabilir olması gerekiyor.”
İnovasyon ve Ar-GE çalışmalarında devletin sağlık sektörüne katkılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
“Sağlık sektöründe son dönemlerde tüm sektörlerde olduğu gibi ciddi destekler var. Ar-GE inovasyon konusunda da özellikle TÜBİTAK’ta geliştirebilir projelerin önü açık. Bu noktada biz çok güzel projeleri birlikte çalıştığımız üniversiteler işbirliği ile bitirdik. Hatta engellilere yönelikte çok başarılı bir projeyi çalışıyoruz şu anda.”
Firmalar Ar-Ge yatırımlarına neden daha çok bütçe ayırmalıdır?
“Dünya devamlı ve çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Cep telefonlarının çıkışını hatırlayın. Ben 95 yılında bankacılık sektöründeyken kocaman telefonlarımız vardı. Şimdi telefonlarımızdan hayatımızı yönetiyoruz nerdeyse gecen sure 20 yıl… Şu anda sağlık sektöründe mobil health tecnology dünyada hızla gelişiyor. Yani sağlık verilerimizin mobilleşmesi ve nerdeyse doktorlarımızın telefonlarımızda olması söz konusu. Dünya bu kadar hızlı gelişirken firmalar sektörlerindeki yerini almak ve sağlamlaştırmak için AR-GE ve inovasyona tutarsız kalamazlar, kalmamalılar diye düşünüyorum. Bu nedenle de bütçede işletmelerin AR_GE inovasyon kalemi olmalı.”
Türk sağlık sektörünün uluslararası düzeyde yükselmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu yükselişte sizin hedefleriniz neler?
“Sektörün uluslararası noktada yükselmesi kendi ürünlerini geliştirmesi ve kaliteyi yüksek tutması ile mümkün, tabi bunun yanında birçok AR_GE projelerinin gelişmesi, yeni ürünlerin gelişmesi sektör açısından çok önemli. Sağlık sektörün deyince sadece ilaç sektörü aklımıza gelmemeli, sağlık sektörüne birçok makine üreten yan ürün üreten ve medikal alanda ısım yapmış firmalarımız var. Daha önce bahsettiğim gibi bizim de gerçekleştirdiğimiz çok iyi projeler var. Bu projeler artmalı ve üniversite –reel sektör işbirliği güçlenmeli. Bizim bu noktadaki hedefimiz özellikle bu sektörü su anda AR-GE inovasyon konusunda bakir görüyoruz ve sektörde işbirlikleri yaparak proje geliştirme konusunda bir numara olmaya niyet ediyoruz. Burada projesi olanda bize gelsin biz hibeleri sağlayalım veya projesi olmayan sadece fikri olanlarda gelsin biz destek olalım birlikte projelendirelim.”
Son olarak eklemek istediğiniz başka bir şey var mıdır?
“Tüm üniversitelerde hemen hemen girişimcilik merkezleri var. Bu merkezlerde ilgili gelişmeyi sağlamak için bu dönem İstanbul Kalkınma Ajansıda ciddi destek bütçesi ilan etti ve çalışmalar devam ediyor. Özellikle sektör derneklerinin bu noktada bizlerle birlikte sağlık sektöründeki fikirleri geliştirmek inovasyonu arttırmak için çalışmalar yapmasına niyet ediyoruz. Bu noktadaki bilinci arttırmak ta STK ( Sivil Toplum Kuruluşlarının ) etkisinin çok önemli olacağı düşüncesineyim.”
#İnterfedYönetim #AR-GE #İnterfed #BanuSezginer