Her 5 kişiden birinde görülen sinüzit, kış aylarının sorunu olarak bilinse de aslında hastalığın temelleri yaz aylarında atılıyor.
KBB uzmanlarına göre, bazı kurallara dikkat ederek geçirilen yaz mevsimi, hem bir önceki kış oluşan sinüziti kurutuyor hem de bir sonraki yılın sorunsuz geçmesini sağlıyor.
Burun çevresinde bulunan ve sesimizin tonunu ayarlayan sinüs kanalları normal şartlarda düzenli olarak salgı üretiyor. Ancak alerjik durumlar, sık geçirilen enfeksiyonlar ya da mantar oluşumları sinüslerin dolmasına ve tıkanmasına neden oluyor. Bu iltihaplanmanın sonucunda da sinüzit meydana geliyor.
Doğru zamanda müdahale edilmeyen sinüzit kronikleşiyor. 2- 3 sene tedavi edilemeyen hastalıkta tek tedavi yöntemi ise cerrahi müdahale oluyor. Bir kere ortaya çıktığında giderilmesi çok da kolay olmayan sinüziti yazın uygulanacak birkaç basit önlemle kontrol altına almak mümkün. KBB Uzmanı Dr. Alp Korkut Perçin, “Bu önlemler hem önceki dönemlerde oluşan sinüs tıkanıklıklarının açılmasını sağlıyor hem de bir sonraki yıl sinüzit oluşumunu yüzde 80’e yakın oranda engelliyor” diyor. Dr. Alp Korkut Perçin, sinüzit oluşumunu engelleyen yaza özel o önerileri şöyle sıralıyor:
1- Kafanızı suya sokarak yüzün: Özellikle tuzlu su, sinüs kanallarının açılmasını sağlıyor. Kafanızı denize sokarak yüzmeniz sinüslerde tazyik etkisi yapıyor. Bu sayede tıkanıklık açılıyor. Bir sonraki kış oluşacak iltihaplanmanın da önüne geçiliyor. Günde en az 3 defa yüzün.
2- Havuz yerine denizi tercih edin: Doğal tuz oranı nedeniyle öncelikli tercihiniz deniz olsun. Ancak imkanınız yoksa havuza da girebilirsiniz. Doğru klorlandığı takdirde havuza kafanızı sokarak yüzebilirsiniz. Havuza kafanızı sokarak yüzmek de direnaj etkisi nedeniyle sinüsleri temizlemek için faydalı.
3- Klimalı mekanlar yerine doğal ortamlarda durun: Klima, ortamdaki nemi kurutuyor. Bu da nefes alırken zorlanmanıza neden olup sinüslerin dolmasını sağlıyor. Klimalı ortamlar yerine mümkün olduğu kadar doğal ortamlarda ve denize yakın yerlerde bulunun. Evinize nem ölçer koyun ve nem oranın yüzde 50- 60 civarında olmasına dikkat edin. Klima açmak zorundaysanız mutlaka temizliğine özen gösterin. Temizliği düzenli olarak yapılmayan klimalar mikrobik sinüzite zemin hazırlıyor. Bu nedenle evinizdeki klimayı 6 ayda bir, arabanızdakini ise 2- 3 ayda bir temizletin.
4- Evinizde rutubet varsa nem alan cihazlardan edinin: Kuru ortamların sinüslere verdiği etkinin yanı sıra aşırı nemli hava da mantar enfeksiyonları ve alerjik durumlara zemin hazırlıyor. Mantar enfeksiyonları ve alerji de sinüzit oluşumun hızlandırıyor. Bu nedenle evinizde nem sorunu varsa mutlaka nemi içine çeken cihazlardan edinin.
5- Her gün en az 30 dakika spor yapın: Spor yapmak öncelikle kondisyonu düzenliyor ve diyaframı çalıştırıyor. Diyaframın çalışması vücuda giren oksijen miktarını artırıyor. İyi çalışan diyafram sayesinde az nefesle çok oksijen alabiliyorsunuz. Burun fizyolojisinin düzelmesini sağlayan spor bu sayede sinüslerin de temizlenmesine neden oluyor. Bu nedenle özellikle yaz aylarında günde 30 dakikanızı spora ayırın.