Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 16 milyar liraya yükselen ilaç faturası Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. İlaç faturalarını tek tek inceleyen müfettişlerin raporları üzerine yapılan suistimaller için soruşturma başlatılacak.
Sağlık harcamalarının önemli bir bölümünü oluşturan ilaç giderleri, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu (SGK) harekete geçirdi. Firmalara ayrılan global bütçenin aşılarak 16 milyar liraya yükselmesi üzerine, en fazla yazılan ilaçlar takibe alındı.
İNSÜLİNE 250 MİLYON LİRA
Türkiye’de devletin ödediği en pahalı ilaçlar listesindeki ilk 100 ilaç sağlık harcamalarının yaklaşık üçte birini oluşturuyor. Hastaların kullandığı ve eczanelerdeki 6 bin 500 ilacın içinde zirveyi KOAH ve astım ilaçları oluşturuyor.
İlk üç sıradaki bu ilaçlar için devlet yıllık 460 milyon lira ödüyor. Arkasından gelen en pahalı ilaçlar sıralamasında kanser hastalarının kullandığı onkoloji ilaçları başı çekiyor.
3 milyona yakın diyabet hastasının kullandığı insülinler için de devletin kasasından 250 milyon lira çıkıyor.
Doktorların reçete ettiğimide ilaçlarına da SGK yüklü miktarda para ödüyor. Listenin ortalarında yer alan ağrı kesiciler ve antibiyotikler ise kutu bazında ucuz olmalarına rağmençok fazla reçetelendirildiği için ilaç harcamalarında önemli yekûn tutuyor.
SGK kayıtlarına göre bir doktorun yılda 65 bin reçete yazdığı anlaşıldı. SGKyetkilileri bir doktorun yılda ortalama en fazla 20 bin reçete yazabileceğine dikkat çekti.
SGK’nın hastalar için karşıladığı ilaçlar arasında 100 ilaca 4 milyar 400 milyon lira ödeniyor. Söz konusu listedeki ilk 25 ilacaödenen rakam 2 milyar lirayı buluyor.
Pahalı ilaç listesindeki bu tablo SGK’yı tedbir almaya zorladı. Hastane doktor eczane zincirini elektronik olarak takip edenmüfettişler, yüksekmaliyetli ilaçların gereksiz yere yazılıp yazılmadığını kontrol ediyor.
Verilen ilaçlarınyüzde100 mecburiyet taşımaması halinde hastalarda büyük hasarlara neden olduğuna dair sağlıkçı raporlarıyla kontrol yapan müfettişler, suistimalleri ortaya çıkaracak.
İlaç gereksiz
Kolesterol hastalığı için kullanılan statinlerin gereksiz yere vatandaşlara kullandırtıldığı iddiasıyla kamuoyunun gündemine gelen Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, astım ve KOAH ilaçlarıyla ilgili de çarpıcı bilgiler verdi.
Küçükusta, “Bu ilaçların birçoğu gereksiz yere yazılıyor” dedi. Küçükusta, KOAH denilen hastalığın sigara içmekten kaynaklandığını ve bu hastalığın iyileşmesini sağlayan herhangi bir ilacın bulunmadığını belirtti.
Küçükusta, “İlaçlar sadece hastanın şikayeti varsa gidermede etkililer. KOAH 1-2-3-4. evreden oluşuyor. 1-2’inci evrede de bütün KOAH’lılara ömür boyu ilaç kullanması için reçete yazılıyor. Halbuki şikayetleri olduğu dönemde bir hafta kullanmaları yeterli” dedi.
(Bugün)