Sosyal Güvenlik Kurumu sağlık giderlerini kontrol altına almak için yeni önlemleri devreye sokacak. Doktorun elektronik ortamda yazdığı e-reçetenin yanısıra, günde 240 reçete yazan doktorları takip edecek yeni bir sistem oluşturuluyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu, sağlık giderlerini kontrol altında tutabilmek için bir dizi yeniliği devreye sokmaya hazırlanıyor.
Kişiler hastaneye gitmediği halde gitmiş gibi işlem yapıldığına dikkat çeken Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, avuç içi damar izi sistemini devreye alacaklarını açıkladı.
Bu yatırımı hastanelerin yapacağını vurgulayan Acar, hastaneye gidenlerin avuçlarını ekrana taratarak kendilerini sisteme tanıtacaklarını belirtti. Böylece gerçek kişilerin sağlık hizmetinden yararlanması sağlanacak.
İlacın Türkiye’deki en büyük israf unsurlarından birisi olduğunu aktaran Acar bunun önüne geçmeye çalıştıklarını söyledi.
Reçete üzerinden de büyük bir yolsuzluk yapıldığına işaret eden Acar, e-reçete sayesinde hastalara yazılan bütün ilaçların takip edileceğini anlattı.
E-reçete sisteminde doktor hastanın ilaçlarını elektronik ortama yazacak ve hastaya bir numara verecek. Hasta istediği eczaneye giderek numarayı söyleyecek ve eczacı hastaya yazılan ilaçları bilgisayarından görecek.
Günde 240 reçete yazan doktorlar olduğunu söyleyen Başkan Fatih Acar, “Başkaları 60 reçete yazarken, sen nasıl 240 reçete yazıyorsun” diye soracaklarını belirtti. Acar, “Biz doktora güvenmek zorundayız, ancak suistimaller varsa bunu da engellemeliyiz” dedi.
En çok önem verdikleri hizmetlerden bir tanesinin “alo 170” olduğunu açıklayan Acar, isteyen her vatandaşın 24 saat bu numarayı arayarak her tür bilgiyi alabileceğini anlattı.
Alo 170 aynı zamanda, sigortasız çalıştırılanlar için bir şikayet hatttı olarak da çalışıyor. Bugüne kadar buraya yapılan ihbarlar sayesinde 40 bin 792 kişi kayıt altına alındı.
CNN Türk