Diyabet alanında öncü çözüm ve tedavi yöntemleri sunan Sanofi, diyabette ihtiyaca yönelik çözüm önerileri üretmek ve üniversite öğrencilerini de bu sürece aktif olarak dahil etmek için ‘Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın’ proje yarışması başlattı.
Projenin üniversitelerde daha iyi tanıtılabilmesi ve katılım sağlanması için Türkiye çapındaki üniversiteler ziyaret ediliyor. Saha ekibi 28 Nisan-23 Mayıs tarihleri arasında Boğaziçi, Marmara, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, İstanbul Üniversitesi (Çapa, Cerrahpaşa, Avcılar), Bilkent, Ege ve Anadolu Üniversitelerini ziyaret etti. Ekipler 30 Mayıs tarihine kadar Sabancı, Koç, Erciyes ve Muğla üniversitelerini de ziyaret ediyor olacak. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın projesi kapsamında 30 Mayıs tarihine kadar toplamda 12 üniversite gezilmiş olacak. Diyabetli hastaların hayatını kolaylaştıracak en iyi projelerin seçileceği yarışmanın sonuçları 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde açıklanacak.
2013 yılı itibariyle dünya çapında 382 milyon kişi, Türkiye’de ise yaklaşık 7 milyon kişi diyabet hastası. Kontrol altına alınmadığında körlük, böbrek yetmezliği, diyabetik ayak, kalp hastalığı ve inme gibi ciddi sorunlara yol açabilen diyabet, 2013’te dünya genelinde 5,1 milyon kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Ar-Ge’ye önemli yatırımlar yapan Sanofi Grubu, diyabet konusunda yeni ve etkili tedavi yöntemlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de diyabet konusunda farkındalık oluşturacak önemli çalışmalar yürütüyor. Bu doğrultuda Türkiye Diyabet Vakfı ile işbirliği yapan Sanofi, Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın yarışmasını başlattı. Diyabetli hastaların günlük yaşamlarını kolaylaştırmak amacıyla üniversite öğrencilerinin buluşları, Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın jürisi tarafından değerlendirilecek. Yarışma sonuçları 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde açıklanacak.
Yarışma kapsamında Türkiye’deki üniversiteler ziyaret ediliyor
En iyi buluşları seçecek olan jüri, diyabetin önemi ve hastaların ihtiyaçlarıyla ilgili üniversite öğrencilerini bilgilendirme ve farkındalık oluşturmak amacıyla çalışmalara başladı. Bu süreçte Türkiye çapındaki üniversiteleri gezecek olan yarışma ekibi, öğrenci kulüpleri ve öğrencilerin oluşturduğu marka takımlarıyla işbirliği yaparak öğrencileri diyabette ihtiyaca yönelik çözüm önerileri üretmeleri konusunda teşvik ediyor.
Saha ekibinin ilk durağı Boğaziçi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi oldu. 28 Nisan-23 Mayıs tarihleri arasında Boğaziçi, Marmara, İstanbul Teknik, Yıldız Teknik, İstanbul Üniversitesi (Çapa, Cerrahpaşa, Avcılar), Bilkent, Ege, Anadolu Üniversitelerini ziyaret eden ekipler 30 Mayıs tarihine kadar Sabancı, Koç, Erciyes ve Muğla üniversitelerini de ziyaret edecek. Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın saha ekibi tüm iletişim araçlarını kullanarak üniversite öğrencilere proje detaylarını aktaracak. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri de yarışma için proje geliştirecek. Proje kapsamında buluş yapılması beklenen alanlar arasında; sağlık ekibine kolay ulaşım, şeker ölçümü, iyi diyabet tedavisi uygulaması, diyabetik öz bakım ürünleri, diyabetik sağlıklı gıdalar, diyabetik giyim ürünleri ve diyabetik yazılım uygulamaları gibi alanlar yer alıyor. Projelerin ödüle değer bulunması için, projenin diyabet hastasının hayatını kolaylaştırması, üretilebilir, hayata geçirebilir olması gibi kriterler yer alıyor.
Jüride birbirinden özel isimler yer alıyor
Türkiye çapındaki tüm üniversitelerin tüm bölümlerindeki öğrenciler diyabetli hastaların yaşamını kolaylaştıracak buluşlarıyla yarışmaya katılabilecek. Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversite öğrencilerinden gelecek olan projeleri değerlendirecek bağımsız jüri üyeleri arasında, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz’ın yanı sıra Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybek Korugan, Marmara Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Öğretim Üyesi Doç.Dr. Oğuzhan Deyneli, Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Uysal, Ulusal Beslenme Platformu 2. Başkanı Prof. Dr. Mehmet Pala ve gazeteci ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatoş Karahasan yer alıyor.