Sağlıkta kamu-özel ortaklığını öngören tasarı Meclis’ten geçti. Tasarıyla birlikte Başbakan Erdoğan’ın en büyük projelerinden biri olan şehir hastaneleri nin kurulmasının önünde engel kalmadı.
Sağlıkta kamu özel ortaklığını öngören tasarı, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Böylece Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “9 yıllık hayalimdi. Ne yazık ki hâlâ bunu gerçekleştiremedik” dediği dev şehir hastanelerinin önünde engel kalmadı. Kanuna göre; Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Maliye Bakanlığı’nca yükleniciye bedelsiz olarak tesis edilecek Hazine’nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde, sözleşmede belirlenecek bedel karşılığında tesis yaptırabilecek. Yapım işlerine ilişkin ön fizibilite raporu ile belgeler, Sağlık Bakanı’nın imzasıyla Yüksek Planlama Kurulu’nun onayına sunulacak. Yapım işlerinin ihalesi, Yüksek Planlama Kurulu’ndan yetkilendirme kararı alındıktan sonra gerçekleştirilecek. Hastane yerleşkeleri, sağlık tesisi ve ticari hizmet alanlarından oluşacak. 18 ilde şehir hastaneleri yapılacak. Yatak sayısı 44 bin 635 artacak. Gözden kalbe kalpten organ nakline kadar tüm branşlar aynı kampüste olacak. 3 yıl ödemesiz 30 yıl süreyle devlet bu hastanelere kira ödeyecek.
Cumhurbaşkanı Onayladı
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sağlıkta kamu özel ortaklığını öngören kanunu onayladı. Kanun yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi. Gül’ün onayladığı kanun, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarınca yapılmasına ihtiyaç duyulan tesislerin ön fizibilite raporu ve belirlenecek standartlar çerçevesinde Hazine’nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde, 30 yılı geçmemek üzere bağımsız ve sürekli nitelikte üst hakkı tesis edilmesi suretiyle yaptırılması, mevcut tesislerin yenilenmesinin
sağlanması ve bu projeler için alınacak danışmanlık, araştırma ve geliştirme hizmetleriyle ileri teknoloji ya da yüksek mali kaynak gerektiren bazı hizmetlerin gördürülmesine ilişkin usul ve esasları belirliyor. Kanuna göre, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, Maliye Bakanlığı’nca yükleniciye bedelsiz olarak tesis edilecek Hazine’nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde, sözleşmede belirlenecek bedel karşılığında tesis yaptırabilecek. Yapım işlerine ilişkin ön fizibilite raporu ile belgeler, Sağlık Bakanı’nın imzasıyla Yüksek Planlama Kurulu’nun onayına sunulacak. Yapım işlerinin ihalesi, Yüksek Planlama Kurulu’ndan yetkilendirme kararı alındıktan sonra gerçekleştirilecek. Hastane yerleşkeleri, sağlık tesisi ve ticari hizmet alanlarından oluşacak.