Sanofi Grubu ve Curie Kanser Enstitüsü, yumurtalık kanserine yönelik tedaviler geliştirmek için, yeni terapötik hedefler belirlemek üzere üç yıllık bir araştırma işbirliğine imza attılar. Bu işbirliğinin, tedavisi hala çok zor olan yumurtalık kanseri tedavisi için yeni bir umut ışığı olması bekleniyor.
Sanofi Grubu ile Curie Kanser Enstitüsü, imza attıkları işbirliği kapsamında yumurtalık kanserinin pek çok türünü niteleyen moleküler değişimleri daha iyi anlamak ve etkin yeni ilaçların tasarlanmasına olanak tanımak amacıyla çalışmalara başladı.
Sanofi ile Curie Kanser Estitüsü işbirliği ile, yumurtalık kanserinin temel biyolojisinin çevirisel araştırma (bilgileri birbirine okutmak) yaklaşımıyla yeniden ele alınması amaçlanıyor. Curie Enstitüsü’nde klinik, doku ve biyolojik olarak iyi tanımlanmış, dondurularak korunmakta olan büyük bir koleksiyon bulunuyor. Bunlar bazı tür kanserlerin etkin tedavisine yönelik biyolojik hedeflerin belirlenmesi amacıyla incelenebilecek.
Yumurtalık kanseri tedavisinde yeni umut ışığı
Bu uzun dönemli işbirliğinin, yumurtalık kanserine yakalanan kadınlara yeni tedavi seçenekleri sunacak bakış açıları sağlayacağını söyleyen Sanofi Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Onkoloji Başkanı Dr. Debasish Roychowdhury sözlerine şöyle devam etti: “Curie Enstitüsü’nde onkologlarla biyologların yıllar boyunca yumurtalık kanseri konusunda elde ettikleri birikim, Sanofi araştırma ve ürün geliştirme takımlarındaki araştırmacıların uzmanlığıyla birleşecektir. Avieasan[1] ortaklığı çerçevesinde kurulan bu araştırma anlaşması, Fransız bilimsel mükemmeliyetinin rol oynadığı çevrimsel araştırmalara iyi bir örnek oluşturmaktadır.”
Curie Kanser Direktörü Damien Salauze ise işbirliğini şöyle değerlendirdi: “Halen elde pek az ilaç bulunduğu için yumurtalık kanseriyle mücadele zordur. Hastalarımıza potansiyel ek tedavi çözümleri sunabilmek için Sanofi ile işbirliği yapmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Sanofi’nin tedavi ajanları seçmekteki uzmanlığı Curie Enstitüsü’nün birikimini ve geliştirdiği teknoloji platformlarını tamamlayacaktır.
Yumurtalık kanserinin tedavisi hâlâ zor
Bilim dünyasında yaşanan son gelişmelere rağmen, yumurtalık kanserinin tedavisi hâlâ zor. Başlıca risk unsurları arasında, ilerleyen yaş ve olguların yüzde 5-10’unda rastlanan kalıtımsal faktörler yer alıyor. Bunlar çoğu zaman geç teşhis edilmektedir. Ameliyatla kemoterapiyi birleştiren güncel tedavi stratejisi etkili olmakla beraber, hastalığın nüksetmesi sıkça görülmekte ve durum yavaş yavaş medikal tedaviye dirençli hale dönüşmektedir.
Sanofi Grubu ile Curie Kanser Enstitüsü işbirliği kapsamında teknoloji platformları kullanılacak, bu da tümör genomunun eksprese ettiği molekülleri dizilemeye, aynı hastalardan alınan tümörsüz dokuların dizileriyle karşılaştırmaya ve tanımlanan moleküler değişimlerin yapısını açıklayıp doğrulamaya olanak sağlayacaktır. Daha sonra Sanofi’nin tedavi hedefleri seçmedeki uzmanlığı tümörün ilaçlar tarafından baskılanma ya da uyarılma olanağının değerlendirilmesinde yol gösterecektir.