Hipertansiyon hastası olan her 3 kişiden biri ilaç tedavisine cevap alamıyor. İlacın etki etmediği dirençli hipertansiyon hastalarına ise artık yeni bir yöntem olan ŞAH DAMARI PİLİ uygulanıyor. Memorial Ankara Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Barış Durukan, şah damarı pili yöntemiyle dirençli hipertansiyon tedavisi hakkında bilgi verdi.
Tansiyon ilaçları her 2 hastadan 1’inde etkili oluyor
Vücutta dolaşan temiz kanın, atardamarlara uyguladığı basıncın belli bir seviyenin üzerine çıkması, hipertansiyon olarak adlandırılmaktadır. Günümüzde hipertansiyonun tedavisi için oldukça etkin ilaçlar bulunmaktadır. Buna karşılık hipertansiyon hastalarında ilaç kullanım oranları %50’nin altındadır. İlaç kullanan hastalarda kan basıncının etkin kontrolü ancak her 2 hastadan 1’inde sağlanabilmektedir.
Dirençli hipertansiyon hastalarında diyabet riski yüksek
Hipertansiyon hastalarının önemli bir kısmında ilaçlara dirençli hipertansiyon saptanmaktadır. Bu hastalarda kan basıncı, içinde idrar söktürücü de bulunan 3 ilaç kullanımına rağmen kontrol altına alınamamaktadır. Özellikle bu vakalarda obezite, kalp, diyabet ve kronik böbrek hastalığı gibi risk faktörleri oluşmakta ve bu durum hastanın diğer organ sistemlerini de tehdit etmektedir.
İleri evre kalp yetmezliği tedavisine benzer bir yöntem kullanılıyor
Dirençli hipertansiyon hastalarındaki tedavi güçlüğü nedeniyle yeni tedavi yöntemleri geliştirilmiştir. Şah damarı pili bu yöntemlerden biridir. Aslında ileri evre kalp yetmezliği tedavisinde yeni bir yaklaşım olan şah damarı pili, dirençli hipertansiyon hastalarında da etkin bir tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. Pil, şah damarı üzerine yerleştirilen bir uyarıcı ve göğüs kası içine yerleştirilen kablo ile bağlı olduğu bir batarya sisteminden oluşmaktadır. İşlem, kalp pili takılmasına benzer, ancak daha kolay bir şekilde hızlıca yerleştirilmektedir.
Şah damarına yerleştirilen pil kan basıncını düşürüyor
Pil, şah damarı üzerine basit bir cerrahi işlem ile konulmaktadır. Şah damarı üzerinde doğal olarak bulunan bir reseptör, normal şartlar altında kan basıncı yükselmesine tepki olarak parasempatik sistemi uyarmakta ve kan basıncını düşürmektedir. Bu tepki, hipertansiyon hastalarında etkin olarak kan basıncını düşürmeye yeterli olmamaktadır. Ancak şah damarı üzerine cerrahi işlemle yerleştirilen pil, bu bölgeye sürekli uyarı vermekte ve etkin kan basıncı düşüşü sağlamaktadır.
Hasta kısa sürede taburcu ediliyor
Şah damarı pili uygulaması hipertansiyon tanı ve tedavisini üstelenen kardiyoloji, iç hastalıkları ya da nefroloji bölümleri tarafından verilmektedir. Uygulama ise kalp ve damar cerrahisi bölümü tarafından yapılmaktadır. İşlemin bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır. Hasta işlem sonrasında aynı gün taburcu edilebilmektedir.
Tedaviye kısa sürede yanıt alınıyor
Tedaviden yaklaşık 1 ay içinde etkin cevap alınmaktadır. Bu yeni yöntem, özellikle dirençli hipertansiyona bağlı uç organ hasarından kaçınmak ve kan basıncı kontrolünde oldukça etkindir. Uygulama teknik alt yapısı uygun, yeterli cerrahi tecrübeye sahip merkezlerde yapılmalıdır.
Hipertansiyon hastalarının şah damarı pili takıldıktan sonra dikkat etmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Kan basıncı günde en az 2 kez ölçülmeli ve doktorla iletişimde olunmalı
- Tuzlu ve yağlı besinlerden kaçınılmalı
- Tansiyon ilaçlarına doktorun önerdiği şekilde devam edilmeli
- Hareketli yaşam tarzı benimsenmeli ve düzenli egzersiz yapılmalı
- Kilo fazlası varsa verilmeli ve sağlıklı kilo kontrolü sağlanmalı
- Şeker hastalığı varsa kontrol altında tutulmalı
- Rutin kontroller ihmal edilmemeli