Sağlık Bakanlığı’nın 2007’de başlattığı Tele-Tıp projesinin kapsamı genişledi. Van’da çekilen röntgen, radyoloji, patoloji ve ultrason sonucunu Ankara’daki uzman teşhis edilebilecek.
Hastanelerdeki işlemlerin dijital ortama taşınmasının bir ayağı olan Tele-tıp projesinin kapsamı genişledi. Sağlık Bakanlığı, Elazığ Devlet Hastanesi’nde çekilen bir röntgen filmini kısa bir sürede Ankara’ya aktarılarak yorumlanması sağlamak için yeni bir sistem kuruyor. Hastaların röntgen filmlerinin raporlanıp depolanacağı Tele-Radyoloji Veri Merkezi’nde röntgenlerin ‘kime, ne zaman, nerede ve kim tarafından’ uygulandığı gibi bilgiler yer alacak. Bu sayede veri tabanında tutulan bilgiler vatandaşın izniyle aile hekimi veya hastanelerdeki hekimler tarafından ve vatandaşın izin verdiği diğer kişiler tarafından görülebilecek. Böylece hastalar hastane hastane dolaşmayacak.
Uzman ve ikinci görüş sıkıntısı bitiyor
Tele-Tıp projesi 61 hastaneyi 10 merkez hastaneyi birbirine bağladı. Projeyle tıbbi görüntüleme alanında yeterli uzmanın olmaması sıkıntısı da ortadan kalktı. Ayrıca karmaşık vakalarda doğru teşhis ve tedavi için ikinci bir görüşün alınması da sağlandı. Sistem şimdilik Tele-Radyoloji, Tele-Patoloji ve Tele-EKG alanlarında uygulanıyor. Sağlık Bakanlığı’nda ilgili birimde Tele-Tıp ile ilgili tüm operasyonların yönetildiği bir Tele-Tıp Merkezi kurulurken, gönderici hastaneler radyoloji ve patoloji görüntülerini önce alıcı konumunda olan radyoloji ve patoloji uzmanının istihdam edildiği hastanedeki tele-tıp merkezine iletiyor. Merkezde gerekli yönlendirmeler yapılarak alıcı hastanelerin ilgili görüntüleri arşivlenerek uzmanlar tarafından raporlaması sağlanıyor. Görüntüleme hizmetinin sistemle elektronik ortama taşınmasıyla kağıtsız hastaneye doğru bir adım daha atılmış oluyor.
TELE-TIP PROJESİ NEDİR:
Tele-tıp projesi ile bir hastaneden alınan radyoloji, patoloji, ultrason sonuçları bir başka hastaneden de görülebilecek. Uzman hekim sayısının yeterli olmadığı hastanelerde telekonferans yöntemi devreye girecek. Kompleks vakalarda birkaç hekimin hastayı birlikte inceleyerek kesin tanıya ulaşması, hasta memnuniyetinin artırılması, doğru teşhis ve tedavi işlemlerinin uygulanması amacını taşıyan sistemle herhangi bir ildeki uzman hekim tele konferans yöntemiyle başka bir ildeki ameliyatı takip edebilecek. Veya verdiği talimat doğrultusunda ameliyata müdahale etme imkanı ve hastaya tanı koyma imkanı bulabilecek.