“Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtlarında Kalan Öğrencilere Sağlık Taraması Yapılmasına Dair Protokol” imzaladı.
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç “Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtlarında Kalan Öğrencilere Sağlık Taraması Yapılmasına Dair Protokol” imzaladı. Protokol kapsamında Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı 350 yurtta kalan 300 bini aşkın üniversite öğrencisi gönüllülük esasına dayalı olarak göz, diş ve cilt taramasından geçirilecek. Protokol ile “öğrencilerin sağlığın geliştirilmesi”, “sağlık taramaları”, “sağlık okuryazarlığı” ile “sağlık hizmet talebinin” artırılması hedefleniyor. Çalışmalara pilot olarak seçilen Ankara, İstanbul, Diyarbakır, Erzurum, Trabzon, Antalya, İzmir, Balıkesir ve Tekirdağ’da başlanacak. Bu illerdeki yurtlarda kalan 18 bin öğrenciye; göz, cilt ve diş hastalıkları konusunda bilgilendirme ile sağlık taraması yapılacak. İşlem sonunda gerek görüldüğünde gençler, ilgili sağlık kuruluşuna yönlendirilecek. Bunun yanında beslenme, fiziksel aktivite ve hijyen konularında da danışmanlık hizmeti verilecek. Pilot uygulamanın ardından sağlık çalışmaları Türkiye geneline yayılacak.
Her şey sağlıklı bir gelecek için
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, iki bakanlık olarak önemli bir protokolle imza attıklarını belirterek, şöyle devam etti: “Nüfusun önemli bir bölümünü oluşturan gençlerin sağlığı, uzun vadede toplumun kalkınmasında büyük önem taşıyor. Türkiye’de her dört kişiden biri 10-24 yaş aralığında yer alıyor. Gençler, genellikle “sağlıklı” kabul edilen grupta olmalarına rağmen, dünyada hastalık yükünün yüzde 15’ini oluşturuyor. Sağlıklı gençlerle sağlıklı bir gelecek inşa etmek için bugün imzaladığımız protokol ile önemli bir adım atmış olduk. Bu kapsamda gençlerimizin sağlığının korunması, geliştirilmesi ve farkındalığın oluşturulması için yapacağımız çalışmalarla Sağlık Bakanlığı olarak önemli bir sorumluluğu yerine getirilmiş olacağız. ”
Koruyucu sağlık hizmetlerinin önemine dikkat çeken Sağlık Bakanı Dr. Müezzinoğlu, bu konuda toplumsal yapının her aşamasında gerekli bilincin oluşması için Sağlık Bakanlığı’nın yoğun bir çaba sarf ettiğini söyledi. Bakan Dr. Müezzinoğlu, “Geçlerimiz, geleceğimizin teminatı, yarınlarımızın mimarlarıdır. Bu noktada onları çok önemsiyor ve sağlıklı olmalarını istiyoruz. İmzaladığımız protokol de bunun gereğidir” ifadelerini kullandı.
Engelleri kaldırdık
Vatandaşların sağlık hizmetlerine ulaşması sürecinde engellerin ortadan kaldırılması için son 11 yılda önemli bir strateji geliştirdiklerini vurgulayan Sağlık Bakanı Dr. Müezzinoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Sağlık Bakanlığı olarak vatandaşlarımızı sağlık hizmetine ulaşması konusunda bir engel kalmaması için samimi bir duyarlılığımız var. Bunu da geçtiğimiz 11 yılda başarı ile bu günlere getirdik ve inşa ettiğimiz sağlık sistemimiz bugün vatandaşlarımız başta olmak üzere dünyanın takdirini kazanıyor.”
Erken teşhisin öneminin farkındayız
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ise Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtlarda 300 binden fazla genci misafir ettiklerini belirterek, hayata geçirilen proje ile gençlerin daha sağlıklı bir geleceğe adım atacaklarını vurguladı. Sağlık taramasının gönüllük esasına dayalı olarak yapılacağını hatırlatan Bakan Kılıç, “İmzaladığımız protokol de, geleceğimiz olarak gördüğümüz gençlerimize yönelik önemli bir adımdır. Sağlık söz konusu olduğu zaman, erken teşhisin ne kadar önemli olduğunun hepimiz farkındayız” ifadelerini kullandı. Proje ile gençlere ulaşmayı hedeflediklerinin belirten Bakan Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı: “Bu projede başından itibaren bizlere destek olan Sağlık Bakanı Sayın Dr. Mehmet Müezzinoğlu başta olmak üzere bütün bakanlık personeline, hekim ve uzmanlara bir kez daha teşekkür ediyorum.”