Veri artık toplumların damarlarında akan kan gibi bir ihtiyaç. Herkesin dijital dünyada bir varlığı var ve her şeyi izleme ve analiz etme becerisine de sahipler. Veeam’de herkesin sağlığında fark yaratacak olan verinin dijital buzdağının ucunu görüyoruz. Buzdağının ucu uzun zamandır suyun bir hayli üzerinde. Giyilebilir teknoloji ve Nesnelerin İnterneti (IoT) sağlığımızı üzerinde devrim yapacak güce sahip. Giyilebilir teknolojiyi hayatımıza dahil ettikçe verinin erişilebilirliği de her zamankinden daha önemli hale geliyor.
NESNELERİN İNTERNETİ
Nesnelerin interneti sağlık hizmetlerinin dünyasını genişletecek bir teknoloji gibi duruyor. Giyenin sağlığı hakkında anında bir geri dönüş sağlayan giyilebilir teknoloji ise profesyonelleri ve ciddi bir rahatsızlık riski olan kullanıcıları uyarmaya yardımcı oluyor. Scanadu gibi evde kullanılabilen tarayıcılar kendi kendine teşhis koymaya imkan veriyor ve böylece çok ciddi sorunlar dışında hastaneye gitmenin önüne geçerek daha fazla ilgiye ihtiyacı olan hastalara daha doğru teşhis konmasının önünü açıyor. Teşhis sürecinin kendisi dünyanın sağlık bilgi havuzuna erişimiyle önemli ölçüde yardım alıyor ve bunu da kullanıcılara cihazları ve bulut aracılığıyla ulaştırıyor. Günümüzde artık belirtileri web üzerinden araştırmak ve bunu takiben de herhangi bir sağlık profesyoneliyle iletişime geçmeden ilk teşhisi koymak çok yaygın.
GİYİLEBİLİR CİHAZLARLA SAĞLIK KONTROLÜ
Giyilebilir teknoloji ayrıca önleyici ilaçlar için de amaç yaratabilir. Bisiklet sporuna oldukça düşkünüm ve düzenli olarak kalp atışımı ve harcadığım kaloriyi izliyorum. Hakkımdaki istatistikler buluta yükleniyor ve böylece değerlerimi benim yaşımdaki sporcularla karşılaştırabiliyorum, bu da daha fazla kendimi zorlamam ve hızlanmam için beni cesaretlendiriyor. Sonuç olarak da form durumumu geliştirebiliyorum. Cihazlarla birleşen bulut uygulamaları sayesinde amatör sporcular da amaçladıkları sağlık ve forma ulaşmalarına yardımcı olacak kilo, kalp atışı ve diğer istatistikleri kolayca izleyebiliyor ve bunların tablolarını oluşturabiliyorlar. FitBit gibi günlük teknolojiler ve Samsung, Apple, Microsoft ve diğer markaların geliştirdiği giyilebilir cihazlar kullanıcıların antrenmanlarını, kilo ve kalori alımını kontrol etmeye yardım etmeyi, obezite, diyabet ve diğer kiloyla ilgili sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olmayı amaçlıyorlar.
SAĞLIKTA VERİNİN KULLANIMI ÇOK ÖNEMLİ
Mobilite giderek artan bir şekilde sağlık hizmetlerinde rol oynuyor. Nesnelerin İnterneti; ev tarama cihazları, sağlık uygulamaları ve diyet takip cihazlarını sağlık kurumlarına dev dalgalar halinde veri sağlayan cihazlara bağlıyor. Bu verilerin bazıları acil ve hatırlanması gerekirken çoğu ise anlık ve göz ardı edilebilir. Medikal alanda hepsi olmasa bile çoğu veri kişilerin sağlığı ve daha sonra başlarına gelebilecekler için saklanmalı. Sağlıkta verinin kullanımı çok önemli ve bu verinin her an kullanılabilecek gibi saklanmasına olan ihtiyaç da daha önce hiç bu kadar önemli olmamıştı. Medikal araştırmanın veriye uzun dönemli erişimi olmalı çünkü verinin alındığı dönemde bilgi vermeyen şeyler ilerleyen dönemlerde gelişen teknolojiyle anlaşılır hale gelebilir. Bir araştırma şirketinin CIO’su ile konuştuğumda 10 yıl önce arşivlenen verilerin arşivlendiği dönemde bir şey ifade etmese bile günümüzde çok faydalı olabileceği ve bu bilginin de günümüzde hayati önem taşıyabileceğini söylemişti. Anlaşılabilir bir modelin ardından ona göre bir hareket planı oluşturmak ancak uzun dönemli analizler sonucunda gerçekleşebilir. Örneğin, konumsal haritalama Ebola’nın yayılımını izlemeye yardımcı olmuş ve yetkililerin hangi noktalarda sınırları kapatacağı konusunda doğru kararlar almalarını sağlamıştı. Veri ayrıca mutasyonları takip etmede ve bu tür değişikliklerin neden olacağı etkileri en aza düşürmekte kullanılmıştı.
VERİ ERİŞİLEBİLİRLİĞİ SAĞLIĞIN TEMELİ
Veriye güvenilir bir şekilde ulaşmanın çok önemi var. Biz arıza süresinin neden olacağı masrafı hesaplarken hep finansal açıdan üzerinde duruyoruz. Örneğin; yıllık ortalama 13 kesintinin arıza süresi olarak geri dönüşü 17 saate yakın oluyor. Bu kesintiler bir kuruma 10 milyon dolara ve geri döndürülemeyen veriler de 2 milyon dolara mal olabilir. Bir hastanede kritik öneme sahip verilerin kaybı ise büyük bir nüfusu etkileyebilecek şekilde yaşamla ölüm arasındaki fark kadardır. Arıza süresinin saatler ve günlerle ölçülmesi kabul edilemez. Veriye ulaşabilmek muazzam bir öneme sahip ve kesintiler ortaya çıktığında veriye ulaşabilmenin dakikalar ve hatta saniyeler içinde gerçekleştirilmesi gerekir. Nesnelerin İnterneti “nesneleri” basitleştirecek şekilde dönüşüm geçirirken sağlık verisinin hacmi ve kritik olma durumu da artacak. Veri erişilebilirliği sağlığımızın ve geleceğimizin temelini oluşturuyor.
#sağlıksektörü #sağlık #veri #sektör #manset