Tatil ve eğlence sektöründe olduğu gibi sağlık sektöründe de yeni hedef olan Rusya’da hastalar; sağlık sisteminin karışık olması, sektör için ayrılan bütçenin azalması ve daha iyi sağlık merkezlerinde tedavi olmayı amaçladıkları için, yurtdışına çıkmayı tercih ediyorlar.
Rus ekonomisinin büyümesiyle orta ve üst sınıfının gelirinin artması, bu kişilerin sağlık harcamalarına daha da çok önem vermesine neden olmakta. Rusya’da sağlık turizmi için yurtdışına çıkan kişi sayısı geçen yıla oranla %47 artmış durumda. Yaklaşık olarak her yıl 70.000 Rus, tedavi amaçlı yurt dışına çıkıyor ve 1 milyar doları aşan harcama yapıyor.
İki ülke arasında vizenin olmaması, Türkiye’de modern ve son teknolojik ekipmanlarla donanmış, çok iyi doktorların görev yaptığı sağlık merkezlerinin bulunması, Rusları özellikle ülkemize çekmekte.
Rus turistlerin Türkiye’ye çekilmesi için tanıtım faaliyetlerinin çok iyi yapılması gerekmekte. İşte tam da bu nedenle ARI Fuarcılık, Rusya’da Türk sağlık sektörünün tanıtımının en iyi şekilde yapılması için 01-02 Mart 2014 tarihinde 2.si düzenlenecek olan Medshow Moskow-‘’Yurtdışında tıbbi tedavi ve sağlıklı yaşam’’ fuarında bir Türk pavilyonu oluşturarak Rusya pazarındaki yerinizi ayırtıyor.
Türkiye’nin ilk ağız ve diş sağlığı merkezi olan Dentopia modern tesisi ve uzman doktor kadrosunun avantajlarını kullanarak Rusları kendi kurumlarına çekmek için fuardaki yerini aldı bile! Dentopia’nın yanı sıra sağlık sektörünün devlerinden Acıbadem, Memorial ve Kolan Hospital da hizmet kalitelerini en iyi şekilde tanıtmak amacıyla, %70 geri ödemenin sağlandığı fuar için sözleşmelerini yaptılar.
Türkiye Sağlık Turizminde Ruslar İkinci Sırada
Sağlık alanında verilen teşviklerle birlikte Türk sağlık turizmi son 4 yılda 3 kat artarak, dünyada ilk 10 ülke arasına girmeyi başardı. Sağlık için Türkiye’ye en çok Almanya, Rusya ve Azerbaycan’dan geliyorlar.
Türkiye’ye 2008’de 74 bin yabancı hasta gelirken, bu rakam 2012’de 250 bine çıktı. Yabancılar özellikle göz, saç ekimi, estetik, ortopedi, bel-boyun fıtığı, jinekolojik ve ürolojik operasyonlar ile kulak-burun-boğaz gibi branşlarda tedavi olmak için Türkiye’ye geliyor. Toplamda 107 ülkeden yabancı ülke vatandaşları tedavi olmak için gelirken listenin başında Almanya, Rusya, Azerbaycan, Hollanda, Irak ve Fransa gibi ülkeler yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı, 2015’te 500 bin yabancı hastadan 7 milyar dolar ve 2023’te 2 milyon yabancı hastadan 20 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor.
Potansiyel pazar Rusya’dan sağlık turizmi için çok sayıda insanın gelip ziyaret edeceği Medshow Moscow fuarı Türk sağlık sektörü için kaçırılmayacak bir fırsat oluşturuyor.
Sağlık Turizminde 2014 Hedefi : 5 Milyon $
2013 yılında sağlık turizmi amacıyla gelen 616 bin kişiden 4 milyar 200 milyon dolar gelir elde edildi. Şu anda yaklaşık 2,5 milyar dolar olan yıllık geliri, 2014’te 5 milyar doların üzerine çıkarmayı hedefleyen Türkiye’de hastalar, ekonomik anlamda Avrupa’ya göre neredeyse yarı bedelle istediği ideal tedaviyi alabiliyor. Bu nedenle bölgedeki bir milyarlık nüfus için sağlık turizmi anlamında merkez haline gelmeyi hedefleyen Türkiye’de, şehir hastaneleri ikinci 5 yılda çok önemli rol üstlenecek. Gerek özel sektör, gerek Sağlık Bakanlığı Eğitim Araştırma hastaneleri ve üniversitelerde de, sistem koordineli bir şekilde yeniden kurgulanıyor.
Sağlık Turizminde Yeni Dönem
Türkiye; son 9 yılda gerçekleştirilen büyük atılımlar ve bir dizi reform sayesinde sağlık sisteminin kalitesini ve verimliliğini yükseltirken, kamunun yanı sıra özel sağlık hizmetleriyle de özellikle son yıllarda hızla gelişme kaydetti.
Modern hastaneleri, yetişmiş insan gücü, alanında uzman doktorları, teknolojik altyapı ve tecrübe birikimi ile Avrupa standartlarında hizmet veren Türkiye’de, birçok özel hastanenin hizmet kalitesi dünyaca ünlü akreditasyon kuruluşlarınca onaylandı. JCI (Joint Comissions International/Uluslararası Birleşik Komisyonlar) ile akredite edilmiş 37 hastane, 3 laboratuvar, 1 nakil aracı ve 1 ayakta tedavi merkeziyle Türkiye, dünyada ikinci sırada.
Türkiye coğrafi konumu, sahip olduğu sağlık kuruluşları, sektördeki yetişmiş ve eğitimli insan gücü, kaplıcaları ve doğal güzellikleri ile sağlık turizmi açısından bir çekim merkezi. Hem tarihi ve kültürel zenginliği, hem de sağlık alanındaki gelişmişlik seviyesi ile, dünyanın on gözde ülkesi arasında yer almakta.
Sağlık Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni düzenlemede; yurtdışından hasta getirilmesi, Türkiye içinde konaklama ve sağlık kuruluşları ile anlaşmalar yapılması konusunda gerekli işlemler ayrıntılı olarak tanımlanıyor. Buna göre Türkiye’ye gelecek hastaların fiyat ve edinecekleri hizmetlere yönelik güvence altına alınacağı, sigorta ve diğer güvence sistemleri hakkında hastanelerin de net bilgi sağlamış olacağı kaydediliyor.
Sağlık Turizminin Gözdesi Rusya Pazarı’nda Siz De Yerinizi Alın!
Rusya pazarının eşsiz fırsatlarını sağlık sektörüne sunan ve 2.si düzenlenecek olan Medshow Moscow fuar, 30 ülkeden 100 katılımcı ve 4.800 profesyonel ziyaretçiye ev sahipliği yapacak.
Rus fuar şirketi AIGROUP tarafından, 01-02 Mart 2014 tarihleri arasında düzenlenecek olan Medshow Moscow, Rusların yurtdışında tedavi olmak için ziyaret ettiği önemli bir sağlık turizmi fuarı. Türkiye Ekonomi Bakanlığı ülkeye olan ihracatımızın artması ve ihtiyaçların karşılanması amacıyla %50(üretici firmalar) ve %70(hizmet sektöründeki hastaneler, tıp merkezleri, vb.) oranında destek de bulunmakta.
10 yıllık uluslararası fuarcılık deneyimiyle yurtdışı fuarlara Türkiye katılımlarını yapan ARI FUARCILIK, sağlık sektörünün Rusya’da iş alanlarını genişletmesi için aracı oluyor ve tüm Türk medikal ve sağlık sektörünü 2. Medshow Moscow 2014’e davet ediyor.