Arven İlaç, biyolojik üretim kapasitesini GE Sağlık ile genişletiyor
Toksöz Grup bünyesindeki Arven İlaç, Türkiye’de Kırklareli’nde bulunan tesisinin üretim kapasitesini genişletmek üzere GE Sağlık’ın FlexFactory üretim platformunu seçti. Genişleyen üretim kapasitesi ile Arven, biyolojik ilaçları Türkiye ve çevresindeki pazarlara daha hızlı biçimde sağlayarak yerel sağlık ihtiyaçlarına yanıt verecek. Bu işbirliği ile Arven, global kalite standartlarına ve düzenlemelere uyumluluk bakımından FlexFactory’nin başarısı kanıtlanmış performansından yararlanarak Avrupa pazarlarına açılacak.
Avrupa’nın yedinci büyük ilaç pazarı olan ve 2023’e kadar ilaçlarının yerel üretimini yüzde 60’a çıkararak, sağlık sektöründe daha da büyümeyi hedefleyen Türkiye yatırım için iyi bir merkez haline geliyor. Arven biyobenzer ilaç portföyünü destekleyen projenin ayrıntılarını Türkiye & Orta Doğu ve Suudi Arabistan GE Sağlık Yaşam Bilimleri İş Birimi Direktörü Levent Gündeğer’le gerçekleştirdiğimiz röportajımızda değerlendirdik.
FlexFactory çözümünün sektörün diğer şirketlerine uygulanması da planlanıyor mu? Türkiye pazarına ilişkin stratejiniz nedir?
“Hâlihazırda Avrupa’nın yedinci en büyük ilaç pazarı olan Türkiye, 2023’e kadar ilaçlarının yerel üretimini %60’a çıkararak sağlık sektörünü daha da büyütmeyi ve dönüştürmeyi planlıyor. Yerel üretime yönelik hedefin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini desteklemek amacıyla, hızlı üretim kapasitesi oluşturmaya yönelik dünya standartlarındaki çözümlerimizi ve kapsamlı servis hizmetlerimizi GE uzmanlığıyla sunuyoruz. 2016 yılının Mart ayında, Fast Trak Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı’mızın açılışını İstanbul’da gerçekleştirdik. GE’nin Türkiye İnovasyon Merkezi bünyesinde yer alan Fast Trak Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı, Ar-Ge altyapısı ve eğitim programlarıyla, Türkiye’de genişleyen biyolojik ilaç ve biyoteknoloji endüstrisini desteklemek üzere ideal şekilde konumlanmış durumda. Fast Trak laboratuvarımızdaki hizmetlerimize, etkinliklerimize olan ilgi ve gerçekleştirdiğimiz, şu an görüşmelerine devam ettiğimiz projeler, biyolojik ilaç pazarı gerekliliklerine yanıt vermek üzere doğru yaklaşıma sahip olduğumuzu doğruluyor.”
Türkiye’de biyolojik ilaç pazarına ilişkin öngörüleriniz nelerdir?
“Dünya çapındaki biyolojik ilaç şirketleri, üretim esnekliğini artırmak ve piyasaya ürünlerini sunma süresini azaltmak ve global olarak düzenleyici standartlarını karşılamak konularında büyük bir baskı altındayken, Türkiye’deki işletmeler için de durum çok farklı değil. FlexFactory, kaliteli ürünleri piyasaya daha kısa sürede ve daha düşük maliyetlerle sunmak üzere, biyolojik ilaç endüstrisinin gereksinimlerini karşılamaya yardımcı olmak üzere tasarlandı. FlexFactory, müşterilerimizin kapasite oluşturmasına ve üretkenliklerini artırmasına yardımcı oluyor. GE Sağlık Yaşam Bililmleri olarak Türkiye’de sunmuş olduğumuz bilimsel destek ve Biyoproses üretim teknolojileri altyapısı sayesinde, biyolojik ilaçlar için Türkiye’de yerel üretim kapasitesinin yüksek bir ivme ile oluşacağına inanıyorum. 2023 yılı itibarıyla Türkiye, yüksek kalitesi ve oldukça rekabetçi fiyat stratejileri ile biyolojik ilaç ihracatı yapan, bulunduğu bölgede biyolojik ilaç ve aşıları üretebilen, önemli stratejik bir ülke konumuna gelebilecek potansiyeli taşıyor.”
#SağlıkSektörü #Sağlık #Sektör #GEUzmanlığı #GE #Arvenİlaç #Sağlık #TaksözGrup #Manset