Son günlerde Damacana sularda e-coli (dışkı mikrobu) bulunması, daha öncesinde okullarda dağıtılan sütlerden bir çok öğrencinin rahatsızlanarak hastanelere kaldırılması olaylarının altında yatan gerçek neden, üretim yerlerindeki hijyen eksikliği olup,su ve süt dolum tesislerinin aynen ilaç fabrikaları gibi GMP (iyi imalat uygulamaları) kılavuzuna uygun olarak denetlenip onaylanarak ilgili bakanlıklar tarafından verilmiş üretim izin belgelerinin bulunmaması ve GMP müfettişleri tarafından denetlenmeyerek,sadece piyasa denetimleri ile yetinilmesidir.
GMP sistemi,kısaca söylersek güvenilir ürün, güvenilir üretim yerinde üretilir,anlamına gelir,dünyadaki örnekleri gibi olası ürün bozukluğu durumunda ise çok hızlı ve güvenli şekilde bozuk ürünü toplamayı sağlar.
Hastane enfeksiyonları sebep değil sonuçtur.
Tıp hatası olarak kabul edilen Hastane enfeksiyonlarının (nozokomiyal) ülkemizde hasta başına maliyeti 1582$ olup, hastanın hastanede fazladan kalma süresi olan 20 gün iş göremezliğin ülkemiz ekonomisine getirdiği zarar ise bu rakamın dışındadır.
Amerika’da hastane enfeksiyonlarından her yıl 90.000 kişi ölüyor. (ülkemizde maalesef böyle bir istatistik olmadığı için bilinmiyor)
Hastane enfeksiyonlarının zaman zaman manşetlere çıkan “bebek ölümleri” haberlerinin kaynak sebebi olduğuna ise şüphe yoktur.
Hastanelerimizde güvenilir antiseptik-dezenfektanlar kullanılmıyor,bilinçli ve etkin hijyen uygulanmıyor iddiamıza katılır mısınız?
Ülkemizde üretilen antiseptik-dezenfektanların üretim yerleri Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun kontrolündedir.
İnsan hijyenine yönelik Biyosidal ürünlerin (el-cilt-yara antiseptikleri, alkol bazlı antiseptikler,yer ve yüzey dezenfektanları) ruhsatları da aynı kurum tarafından verilmektedir.
Geçmişte Beşeri Tıbbi ürün olarak İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılan ve GMP kılavuzu standartlarına uygunluğu onaylanmış ve Üretim yeri izin belgesi verilmiş İlaç fabrikalarında üretilen bu ürünler,Halk Sağlığı Kurumunca; Makam Oluru yanlış yorumlanarak, Üretim yeri izin belgeleri kaldırılmış ve bu konuda hiçbir tecrübesi ve elemanı bulunmayan Belediyeler tarafından verilmiş GSM (gayrı sıhhi müessese) ruhsatlarını yeterli görerek,üretim yeri koşulları uygun olmayan yerlere Biyosidal ruhsatları vermeye başlamıştır.
Halbuki MAKAM OLURU sadece yüzey dezenfektanı üreticilerini kapsamaktadır.
Bu üretim yerlerinin tümünde de el,cilt,yara antiseptikleri,alkol bazlı ürünler ve yer dezenfektanları üretilmekte,temini kontrole ve kapasite belgesine ihtiyaç duyulan gıda (içki) alkolü tonlarca alınıp,depolanmakta,işlenmekte ama tüketim,seri kayıtları bulunmamaktadır.
Halk Sağlığı Kurumu; bu yanlış ve bilimsellikten uzak uygulamaları nedeni ile hastanelerimizde tonlarca kullanılan güvenilir olmayan antiseptik-dezenfektan ürünlere ruhsat vererek, üretim yerleri uygun olmayan firmaları bir bakıma yasal hale getirmiştir.
Bu kadar kesin konuşmamızın nedeni ise eğer Halk Sağlığı Kurumunun uygulamaları doğru ise, İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu uygulamalarının tamamen yanlış olduğu gerçeğidir.Fakat biliyoruz ki Türkiye İlaç Kurumu,evrensel ve bilimsel uygulamalar yapmaktadır.
Güvenilir Antiseptik-Dezenfektan ürünler; GMP sertifikalı üretim yerlerinde,karekodlu olarak üretilmeli,hastanelere aynen ilaçlar gibi özel şartnameler olmaksızın,en ekonomik fiyatlarla alınmalıdır.
İthal antiseptiklere ruhsat, bu üretim yerleri, çok tecrübeli GMP müfettişlerimiz tarafından denetlenip, onaylandıktan sonra verilmelidir.Sadece ithal ürün diye anormal fiyatlara Antiseptik alınmamalıdır.
Bu yanlış uygulamaların acilen düzeltileceğine inancımızı belirtmekle beraber her şeyin resmi otoriteden beklenmemesi,sektörde otokontrolün sağlanması adına gerek bu ürünleri satan ecza depoları ve medikal firmaların,gerekse kullanan hastane satın alma birimlerinin,ISO 9001 belgelerinin kendilerine vermiş olduğu tedarikçilerinin üretim yerlerini denetlemeleri görevini yerine getirmelerini beklediğimizi belirtmeliyiz.
Zira aksi bir durumda, üreticilerle birlikte satan ve kullanan kurumlarda kanunen ortak sorumluluk taşırlar.
(Daha fazla bilgi almak isteyenler, katılmış olduğumuz “gıda takviyeleri ve hijyen ürünlerindeki aldatmaca” konulu TV yayını videosunu aşağıdaki linkten izleyerek görüş, eleştiri ve katkılarını bizimle paylaşırlarsa mutlu oluruz. http://merkezilac.com/basin.html )
Hasta ziyaretlerine çiçek yerine Hijyen Sepeti götürülmelidir .
Hastane Hizmet Kalite Standartları ‘‘Enfeksiyon Kontrolü ve Önlenmesi’’standardına göre hastanelerimizde “her yatak
başında alkol bazlı el antiseptik solüsyonları bulunmalıdır”.
Çocuk servis/kliniklerinde ve psikiyatri servis/kliniklerinde görev yapan sağlık çalışanlarında ise sadece cepte taşınabilen
alkol bazlı el antiseptikleri bulundurması ve kullanması gerekmektedir.
Doktor,hemşire ve diğer sağlık mensuplarının yatan hasta ve refakatçileri için rol model olduklarına şüphe yoktur.
Diğer taraftan hastanelerimize çok doğru bir kararla hasta ziyaretlerinde getirilen çiçek sepetleri alınmamaktadır.
Tüm hijyen ürünlerini içeren HİJYEN SEPETLERİNİN aynı zamanda hasta ziyaretlerinde çiçek yerine verilmesinin özendirilmesini hepimizin sosyal sorumluluğunun gereği sayıyoruz.
“SAĞLIK İÇİN HİJYEN ŞART” projesinin hayata geçebilmesinin, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, ASM’ler ve tüm sağlık mensuplarımızın verecekleri destek ile mümkün olabileceğinin bilincindeyiz. Böylece, akılcı ilaç kullanımı diyerek şimdiye kadar akılsızca kullandığımız Antibiyotik tüketimi de kontrol altına alınmış olacak ve ülke ekonomisine destek vermiş olacağız.Projenin detayları ve sürprizleri konusunda ilgililerin bizleri aramalarını bekliyoruz.
İzin verirseniz bazı doğru bildiğimiz yanlışları sizler vasıtası ile düzeltelim.
Povidon-İyot içerikli ANTISEPTIK solüsyonlar cilde sürüldükten sonra mutlaka kuruması ve film tabakası yapması beklenmelidir. Kurumadan üstüne gazlı bez örtüldüğü takdirde yani iyodun rengi gazlı beze geçtiği takdirde hiçbir etkisi kalmaz. Çünkü etki, film tabakasından iyodun yavaş salınımı ile olur.
Acil durumlarda Povidon İyot+etil alkol ihtiva eden hem hızlı, hem uzun etkili,çabuk film tabakası yapan acil durum antiseptiği kullanılmalıdır.Bu ürün açık yaralarda da güvenle kullanılır.
Hiç bekleyemem denilirse ve özellikle yanık vakalarında ve geniş yaralarda %10 PVP-İyot ihtiva eden MERHEM kullanılmalıdır,üstü hemen gazlı bez ile örtülür, aynı zamanda yarayı yumuşak tutar ve güvenli antisepsi sağlar.
Ameliyata girecek hasta; ne ameliyatı olursa olsun, ameliyat sabahı tüm vücudunu en az 3 dakika süre ile 2 defa Klorheksidin veya PVP-İyot içerikli Antiseptik sıvı sabunlarla (cerrahın ellerini yıkadığı ürün) köpürterek, ovalayarak, durulayarak, kurulayarak cerrahi vücut antisepsisini tamamlamalı ve ameliyata hazır hale gelmelidir.
Tüm bu ürünleri ihtiva eden HİJYEN SEPETLERİ tamamen bu amaçla ve tüm ailenin normal yaşamında da kullanması için hazırlanmıştır.
Klorheksidinli Antiseptik sıvı sabun ile haftada en çok bir defa 1 dakika süre ile Hijyenik vücut antisepsisi yapılması, ayakların 10 dakika süre ile antiseptik sıvı sabunlu ılık su içinde tutulması, istenmeyen tüm kokuların yok olması ve buna bağlı hastalık etkenlerinin giderilmesini sağlayacaktır.
Antiseptik mendiller, antiseptik köpüklerle koltuk altı,ayaklar gibi istenmeyen vücut kokularına neden olan yerler silinmelidir (ter kokmaz,kokan bakteridir)
El için alkol bazlı, su ve durulama istemeyen cep antiseptikleri,cepten eksik edilmemeli ve günde en fazla 5 defa usulüne uygun olarak (30 saniye süre ile ovalama) kullanılmalıdır.
Diş fırçaları mikrop yuvasıdır. Haftada bir diş fırçalarının antiseptik sıvı sabunlu (Klorheksidin) ılık su içinde 10 dakika tutularak, durulanıp, kurulanması ile mikroplar yok edilir.
• Her ne kadar Sağlık personelinin ellerinde eldiven olsa da zaman zaman iğne batma kazaları olabilmektedir. Derhal hızlı etkili alkol bazlı el antiseptiği kullanıp, sonrasında PVP-İyot + alkollü acil durum antiseptiği kullanılarak kuruması ve film tabakası yapması beklenilmelidir.
• Tüm sağlık mensuplarında doğal olarak mikroplara karşı direnç oluşmaktadır. Ama hijyene dikkat edilmediği takdirde ailesine bir nevi taşıyıcılık yapacağı unutulmamalıdır.
Bu konuda hazırlanmış HİJYEN SEPETLERİ öncelikle sağlık mensuplarının evlerinde bulunmalı, aileleri ile birlikte kullanma alışkanlığı oluşmalıdır.
• Camilere çıplak ayakla girilmemelidir.
• Klozet kapağı mutlaka sifon çekilmeden önce kapatılmalıdır.