Hız, güvenlik ve kullanım kolaylığıyla öne çıkan biyometrik kimlik doğrulama cihazı K!M Pozitif, Konya’daki hastanelerin yarısından fazlası tarafından tercih ediliyor.
Sosyal Güvenlik Kurumu’nun başlattığı Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi ile sağlık hizmeti alan vatandaşların sağlık kuruluşlarında kimlik doğrulamaları artık parmak ve avuç damar izi doğrulaması ile gerçekleşiyor. Halihazırda özel sağlık kuruluşlarında devrede olan uygulama Eylül 2014’ten itibaren üniversite hastanelerini de kapsayacak. Uygulama kapsamında sağlık kuruluşlarına hizmet almaya gelen vatandaşların avuç ya da parmak damar izlerini projeye taahhüt veren firmalar tarafından geliştirilen cihazlardan birine okutmaları yeterli oluyor. Sistem, her insanda özgün bir yapıya sahip olan damar izlerini analiz ederek hizmet almaya gelen vatandaşın kimliğini doğruluyor.
Uygulamanın hızla benimsendiği şehirlerin başında Konya geliyor. Konya proje başlangıcında pilot şehir olarak, uygulamada yer alan ilk şehir olma özelliğini taşıyor. Türkiye ve EMEA bölgesine akıllı kart, biyometri ve güvenlik çözümleri, uygulama geliştirme ve teknoloji entegrasyonu alanlarında 1984 yılından bu yana hizmet sunan Türk teknoloji şirketi ÖLÇSAN tarafından geliştirilen K!M Pozitif cihazı, Konya özel hastanelerinin yaptığı cihaz tercihlerinde süreç güvenilirliği, hızı ve ergonomisi sebebiyle öne çıkıyor. Konya’daki özel hastanelerin yarısından fazlası kimlik doğrulaması için K!M Pozitif’i kullanıyor. K!M Pozitif, hızı, güvenlik seviyesi, kullanım kolaylığı ve gelecekteki teknolojilerle bugünden sergilediği entegrasyonla dikkat çekiyor.
K!M Pozitif İle Kimlik Kopyalanması İmkânsıza Yakın
Veri giriş terminali olarak kullanılan POS ve biyometrik sensörden oluşan K!M pozitif üstün güvenlik standartlarıyla öne çıkıyor. Cihazın PCI sertifikası T.C. kimlik numaralarının cihazdan kalınmasına karşı en güvenilir teminat olarak öne çıkıyor. Cihaza yazılım ya da donanım üzerinde bir saldırı gerçekleştiğinde K!M Pozitif kendi mühürlü alanında bulunan özel dosyaları yakarak kendisini kilitliyor. Kilitlenen cihaz daha sonra yalnızca üretici firma tarafından güvenli bir ortamda yeniden kullanılabilir hale getiriliyor. K!M Pozitif’in sensör teknolojisi, biyometrik güvenlik alanında yarım asırlık deneyime sahip Safran Morpho teknolojisine ve iki adet ARM9 işlemcisine sahip. Cihaz bu yönüyle kendi içerisinde işlem yapma becerisine sahip oluyor ve tüm işlemleri şifreleyebiliyor.
Saniyenin Yüzde 3’ünde Kimlik Doğrulama
K!M pozitif ile yapılan biyometrik doğrulama, merkezdeki sunucularda değil, biyometrik terminaller üzerinde yapılıyor. Bu sayede K!M Pozitif ile kimlik doğrulamak yalnızca yüzde 3’ü kadar süre alıyor. En yüksek güvenlik kriterleri olan FIPS 201, FBI PIV IQS, PCI, EMV ve Common Criteria sertifikalarına sahip olan K!M Pozitif Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en büyük şehri olan Konya’da; başta Akademi Hastanesi, Konya Anıt Hastanesi, Konya Farabi Hastanesi, Özel Konya Hospital ve Fresenius Diyaliz Merkezleri olmak üzere birçok noktada kullanılıyor.
Yeni T.C. Kimlik Kartı İle de Uyumlu
Cihazın biyometri sensörü yeni T.C. Kimlik Kartı projesinde de kullanılıyor. 2017 yılına kadar tüm vatandaşların sahip olacağı T.C. kimlik kartlarında kullanılan biyometrik şablonlar da aynı sensörle alınacağı için tüm kimlik kartlı biyometri uygulama projelerinde K!M Pozitif kullanılabiliyor. Cihaz aynı zamanda POS cihazı olarak da kullanılabiliyor ve bu sayede tek cihaz ile farklı işlemler yapabilmek mümkün oluyor. 81 şehirde hizmet veren ÖLÇSAN, K!M Pozitif’in bakım ve garanti süreçlerini temin ediyor.
ÖLÇSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Burak Sondal, konuyla ilgili şunları söylüyor: “SGK’nın Biyometrik Kimlik Doğrulama Projesi, vatandaşlarımızın adil sağlık hizmeti almalarını teminat altına alan, son derece faydalı bir projedir. Tüm dünyada kullanılan biyometrik kimlik doğrulama teknolojilerinin ülkemizde de kullanılması ve adil olmayan hizmet alımının maddi ve manevi sorunlara neden olduğu sağlık sektörünü hedeflemesi genel refahımız için çok önemli bir fırsattır. Konya’daki hastanelerde en çok tercih edilen cihazın K!M Pozitif olması bizim için bir gurur vesilesidir. Amacımız bu başarımızı tüm Türkiye’ye yayarak Eylül 2014’te üniversite hastanelerinin ve daha sonrasında da Kamu Hastaneleri ve eczanelerin devreye gireceği projede vatandaşlarımızın kimlik bilgilerini en hızlı ve en güvenli şekilde doğrulayabilmektir.”