Sağlık Bakanlığı, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, Üniversite Hastaneleri Birliği ve Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği ile bir tören düzenledi.
14 Mart Tıp Bayramı Dolayısı ile Haliç Kongre Merkezi’nde sağlık çalışanları ve sağlık alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının da yer aldığı geniş katılımlı bir etkinlik düzenlendi. Sağlık Bakanlığı’nın düzenlediği ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünün ev sahipliğini yaptığı törende yurt dışında gönüllü hizmetlerde bulunan sağlık çalışanlarına da birer teşekkür plaketi verildi.
Programın açılış konuşmasını İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu yaptı. Dokucu, 14 Mart Tıp Bayramı’nın altında Milli Mücadele Yıllarında Tıbbiye öğrencilerinin direniş ruhunun yattığını anlattı. Etkinlikte Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, AK Parti Adana Milletvekili ve Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu, Üniversite Hastaneleri Birliği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökay Çetinsaya, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Op. Dr. Reşat Bahat birer konuşma yaptılar.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da yaptığı konuşmada, “Şunu söylemek isterim ki hocalarımız ayrı bir güç değil. Hocalarımız üniversitesiyle güçlü olmalı marka olmalı. Hangi ilave talepleri istiyorsa kurumlar birlikte istemeli. Beni serbest bırak diye özel talepleri olmamalı. Tam günden geri adım yok. Hocamız üniversitesinde mesaisini harcasın. Kurumunun izniyle hangi kurumsal yapıda çalışmak istiyorsa kurumunu bilgisi dahilinde yapsın. Hocamız başarılı, ayrı kabiliyeti var ama kabiliyeti kendisine ait olmamalı. Bir ayağı kendisiyle bir ayağı kurumlarda sabit olmalı. Kurumlar gelişmeli, yarınlara hayallerini kurumuyla taşımalı. Farklı kurumlarda ihtiyaç varsa izinle yapabilmeli. Kurumsal yapılarlar gelişen bir yapıyı kuracağız. Bize düşen iyi bir orkestra şefi olmaktır.”
Müjdeli Haber Bekliyoruz
OSAD Başkanı Reşat Bahat konuşmasında şunları söyledi: “Belirsizlikler sektörü zorluyor, sektör olarak kurallar içinde yaşamak istiyoruz. Ancak Tam Gün gibi süreç sebebiyle gelecekte doktor bulamamaktan endişe ediyoruz. Hastaneler için yeni sağlık binaları arsa bulmakta güçlük çekiyoruz. Hastanelerimizi daha modern binalara taşımak istiyoruz. Türkiye’mize inandık yurt dışına değil ülkemizde yatırım yapıyoruz. Müjdeli haberlerinizi bekliyoruz.”
‘Ülkemizde Doktor Açığı Var’
Ünivesiteler Hastaneleri Birliği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet ise konuşmasında ülkedeki doktor açığına dikkat çekti. Prof. Dr. Söylet şöyle konuştu: “Üniversite hastaneleri ülkemizdeki hastane sayısının eksikliği yüzünden değil, eğitim ve arştırma için kurulmuştur. Üniversite Hastaneleri Birliği’ni de Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve üniversite hastanelerinin ilişkilerini iyi hale getirmek için kurduk. Başbakan’ın himayesinde bakanlarla görüşüldü, bürokratlarla ortak çalışma grupları oluşturuldu. Üniversite hastaneleri de ülkemizdeki hastane sayısının eksikliği yüzünden değil, eğitim ve araştırma için kurulmuştur. Üniversite Hastaneleri Birliği’ni de Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve üniversite hastanelerinin ilişkilerini iyi hale getirmek için kurduk. Başbakan’ın himayesinde bakanlarla görüşüldü, bürokratlarla ortak çalışma grupları oluşturuldu.”
14 Çalışma Grubu Oluşturuldu
Kamuoyunda ‘Tam Gün Yasası’ olarak bilinen 650 sayılı kanun hükmünde kararnameyi eleştiren Söylet şunları söyledi: “Üniversite hastanelerinde klinik branşlarda yüzde 24, istanbul Üniversitesi’nde yüzde 50 öğretim üyesi kaybı var. Türkiye genelinde yüzde 30 gelir kaybı var. Vatandaşlar problemli, zor hastalıkların çözümünü maalesef özel hastanelerde aramaya başladı.”
Çözüm Önerileri
Söylet, çözüm önerilerini de şöyle anlattı: Üniversite öğretim üyelerinin kayıt içine alınması şartıyla vakıf veya anlaşmalı hastanelerde çalışmasının sağlanması. Görevlendirilen öğretim üyelerinin üniversitenin uygun bölümlerinde fonksiyonlarının değerlendirilmesi. Tamamen ayrılmış öğretim üyeleriyle de sözleşme yapılması. Öğretim üyelerinin katkı paylarının kaldırılması, nakit girdilerin yüzde 15’ini birden yok etti. Öğretim üyesiyle hasta arasındaki sahiplenme ortadan kalktı. Mesai içi ve sonrası katkı payı yeniden ödenmeye başlasın.
O Bir Yeryüzü Doktoru
Sağlık çalışanlarının ortak sorunlarının ve çözüm önerilerinin de konuşulduğu geceye gönüllü sağlık çalışanları ve başarıları damgasını vurdu. Birçok zorlu koşulda dünyanın her yerine sağlık hizmeti götüren doktorlar, Tıp Bayramı vesilesi ile ödüllendirildi. Yeryüzü Doktorları Derneği’nden Prof. Dr. Ethem Güneren’e plaketini Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu takdim etti. Dünyanın birçok bölgesinde doğuştan damak dudak yarığından muztarip çocukları gülümsemelerine kavuşturan Prof. Dr. Güneren, Filistin, Yemen, Suriye, Lübnan, Katar, Azerbaycan, Somali, Moritanya ve Sudan’da 19 proje gerçekleştirdi. Projelerde sadece plastik cerrahi alanında 5.000 hasta muayenesi ve 600 ameliyata imza attı