Maltepe Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin diyabete dikkat çekmek amacıyla hazırladığı “Biz Yanınızdayız” adlı poster çalışmaları Sağlık Bakanlığı tarafından ödüllendirildi.
Maltepe Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin, Türkiye’de diyabet konusunda farkındalığı artırmak amacıyla hayata geçirdikleri “Biz Yanınızdayız” Diyabet Posterleri Projesi, Dünya Diyabet Günü etkinlikleri çerçevesinde, Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü’nün evsahipliği yaptığı törenle ödüllendirildi. Maltepe Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi ve Lilly İlaç’ın desteğiyle hayata geçen projeye Türkiye’nin diyabet alanında önde gelen sivil toplum kuruluşları; Türkiye Diyabet Vakfı, Türk Diyabet Cemiyeti, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği, Çocuk Endokrinolojisi ve Diyabet Derneği, Diyabet Hemşireliği Derneği, Diyabet Diyetisyenliği Derneği ve Diyabetle Yaşam Derneği de destek oldu. Dünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında ödül törenine katılan Sağlık Bakan Yardımcısı Erkan Kandemir, diyabetin sadece hastanın kendisini değil, ailesini ve bulunduğu toplumu da derinden etkileyen bir hastalık olduğunu, Türkiye’de yaklaşık 10 milyon civarında diyabetli veya diyabet adayının bulunduğunu ve bu rakamın olağanüstü büyük bir rakam olduğunu vurguladı. Kandemir “’Diyabeti önlemek için kilo kontrolü, hareketsiz hayattan sıyrılmak, sigara ve alkolden uzak durmak ve stres kontrolü önemli. Ancak esas önemli olan, toplumsal farkındalığın artırılmasıdır” diye konuştu. Kandemir, Türkiye’nin öncelikli sağlık sorunlarından biri olan diyabet konusunda toplumda farkındalığın artırılmasına, gönüllü olarak hazırladıkları posterlerle destek olan gençlere teşekkür etti. Törende Maltepe Üniversitesi öğrencileri Alara Akgün, Işıl Günak, Salih Apaydın ve Anadolu Üniversitesi öğrencileri Yunus Emre Çağdaş ile Buğra Balcı’ya Sağlık Bakanlığı tarafından özel ödül verildi. Posterlerin, Sağlık Bakanlığı’nın diyabet ve obezite ile mücadele kapsamında toplumda farkındalığı artırmak amacıyla kullanılması planlanıyor. Törene evsahipiliği yapan Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş, da diyabetin iyi yönetilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirterek, diyabetle ilgili farkındalık oluşturmayı amaçlayan sosyal sorumluluk projesine katkı sunan gençlere ve proje ortaklarına teşekkür etti.
Türkiye’de nüfusun %63’ü diyabetin farkında değil
Ödül töreninde proje ortakları adına konuşan Lilly İlaç Kurumsal İlişkiler Direktörü Nurgün Örgen Özelçi de diyabetle mücadelenin diyabet alanında çalışan tüm tarafların desteği ve uzun soluklu katkılarıyla başarı sağlanabilecek bir konu olduğunu belirtti. Diyabetin ülkemizde en sık rastlanan ilk beş hastalık içinde yer aldığını vurgulayan Özelçi, “Hastalığın önlenmesi, hastalık konusunda farkındalığın artırılması, hastaların eğitimi, sağlık mesleği mensuplarının diyabet tedavisindeki rolü ve etkin tedavi uygulamalarının hayata geçirilmesi, hastalığa yaklaşım ve önceliklendirilmesi, tedaviye ayrılan kaynaklar, diyabetin bundan sonra daha kontrollü bir seyir izleyebilmesi için bütünlüklü olarak ele alınması gereken alanlardır. Bizlere düşen görev hep birlikte tüm bu alanlarda etkin politikalar oluşmasına ve bunların hayata geçmesine destek olmaktır,” diye konuştu. Türkiye Diyabet Vakfı tarafından geçen yıl yapılan bir araştırmada toplumun %63’ünün diyabetin farkında olmadığını gösterdiğini söyleyen Özelçi, ‘‘Biz Yanınızdayız’ projesi gibi farkındalık çalışmalarıyla daha geniş kesimlere ulaşma ve hastalık yönetiminin önemini bir kez daha vurgulama imkanı bulduğumuz için mutluyuz” dedi.
Hızlı sosyal ve kültürel değişimler, nüfusun yaşlanması, kentleşme oranındaki artış, fiziksel aktivitelerde azalma, sağlıksız yaşam tarzı ve davranış biçimleri gibi nedenlerden ortaya çıkan diyabetli hasta sayısı her geçen gün artıyor. 2010 yılında açıklanan “Türkiye Diyabet Epidemiyolojisi Çalışması II” (TURDEP II) sonuçlarına göre Türk erişkin toplumunda 90’ların sonunda yüzde 7.2 olan diyabet görülme sıklığının yüzde 13.7’ye yükseldiği gözlenmiştir. Çalışmada ayrıca yedi milyon kişinin diyabet ve komplikasyonlarından etkilendiği ancak sadece 4.3 milyon kişinin tanı aldığı açıklanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü’nün verileri Türkiye’de diyabetin artış hızının dünya ve Avrupa genelinin üzerinde olduğunu ortaya koymaktadır. Diyabet ülkemizde en sık rastlanan ilk beş hastalık arasında yer alırken her üç diyabetliden biri hastalığının farkında değildir. Türkiye Diyabet Vakfı’nın Kasım 2013 yılında açıkladığı Diyabet Farkındalık Araştırması (DİFA) Türkiye’de nüfusun yüzde 63’ünün diyabetin farkında olmadığını göstermiştir. Araştırma sonuçlarına göre nüfusun yüzde 65’i de diyabete neden olan faktörler konusunda yanlış bilgiye sahiptir. Uluslararası Diyabet Federasyonu’nun 2013 yılı verilerine göre bugün dünyada 382 milyon diyabetli hasta bulunmaktadır. 20 yılda bu sayının 592 milyona ulaşacağı tahmin edilmektdir. Bugün 382 milyon diyabetlinin büyük çoğunluğu 40 ila 59 yaşları arasındadır ve % 80’i, düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşamaktadır.