Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, e-Nabız Sistemi’ni tanıttı. Müezzinoğlu, “Artık bilim ve iletişim bir taraftan parmağımızın ucunda olacak kadar yakın, diğer taraftan da dünyanın öbür ucuna ulaştırılabilecek kadar da hızlı” dedi.
Sağlık Bakanlığı ve Türk Telekom işbirliği ile sağlık hizmetlerinin daha verimli ve hızlı yapılabilmesi için hayata geçirilen “e-Nabız Sistemi”, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından tanıtıldı. Beşiktaş’ta bulunan Conrad Otel’de gerçekleştirilen tanıtım toplantısına Bakan Müezzinoğlu’nun yanı sıra Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, e-Nabız Projesi’ni yapan Türk Telekom Kurumsal İş Birimi Ceo’su Mehmet Ali Akarca ile İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve İstanbul’da faaliyet gösteren çok sayıda hastanenin başhekimi katıldı. Türk Telekom işbirliğiyle hayata geçirilen ve 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren sağlık hizmetlerinden faydalanan hastaların geçmişlerine ulaşılabilecek olan sistemi Bakan Müezzinoğlu anlattı.
e- Nabız Sitemi ile vatandaşların işlerinin kolaylaşacağını aktaran Müezzinoğlu, “İşte ne zaman hangi rahatsızlığı geçirmişti, hangi hastalık teşhisi konulmuştu, hangi ilaçları kullanmıştı, tahlillerinde ne çıkmıştı, röntgen filmini hatırlıyor musun veya bulabiliyor musun?’ gibi şeyleri artık parmağımızın ucuna getiren, istediğimiz, doğru bulduğumuz ilgilisine, biz ne kadar istiyorsak o kadarına müsaade eden bir teknolojik alt yapıyı vatandaşımızın hizmetine sunmak, Sağlık Bakanlığı olarak görevimizin önemli bir boyutunu yapmış olmanın hazını bize yaşatıyor. Bu nedenle bu projeyi önemsiyoruz” dedi.
“Her Şey Parmağın Ucunda”
Sistemin kolaylıklarını anlatan Bakan Müezzinoğlu, “Artık bilim ve iletişim bir taraftan parmağımızın ucunda olacak kadar veya avucumuzun içinde olacak kadar çok yakın diğer taraftan da dünyanın öbür ucuna ulaştırabilecek kadar da kısa ama hızlı. Hakkari’de çekilmiş bir radyolojik tetkikin burada Cerrahpaşa’da tıp fakültesinde bir hocamıza gösterirken veya oradan konsültasyon yaparken değerlendiriliyor olması, artık bunun uluslar arası boyutuyla da Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere ve Fransa’daki bir uzmanla paylaşıyor olabilecek noktalara kendi bilgimizle biz ne kadar istiyorsak o kadarını paylaşma güvencesinin de olduğu bir sistemi ülke insanımıza sunmuş olmanın onurunu yaşıyoruz” diye konuştu.
“İleri Bir Proje”
Projenin dünya ölçeğinde ileri bir proje olduğunu belirten Mehmet Müezzinoğlu, “Bu projenin bir diğer iddialı yönü de tamamen bu ülke insanına uygun milli bir proje olmasıdır. Dünyanın bu alandaki en ileri projesi olması bizim için ayrıca bir mutluluk kaynağıdır. Bu proje bu anlamda vatandaşımızla sağlık alanında iletişimimizi çok daha yakınlaştıracak ve onunla iletişimimizi bir aile hekimiyle hastanın, uzmanıyla hastanın, sağlık ekibiyle hastanın, Sağlık Bakanlığı’yla hastamızın iletişimine katkı sağlayacak bir proje. Acil durumlarda 112 butonu var. Acil durumlarda 112 butonunun acil ihtiyacı olanın bulunduğu yeri de gösteriyor olması adres tarifi ve adres alma ihtiyacını ortadan kaldırıyor. 122 servisine ihtiyacı olanın koordinatlarını veriyor olması bizim için de hizmet sunanlar için de önemli bir imkân. Acil servis ihtiyacı olan vatandaşımız içinde önemli bir kazanım olacak” açıklamasında bulundu.
Sistemin Getirdiği Kolaylıklar
Sağlık hizmetlerinden daha etkin ve verimli bir şekilde yararlanmayı öngören projede vatandaşlar, laboratuvar tahlilleri, radyoloji görüntüleri, daha önce geçirdiği hastalıklar, kullandığı ilaçların tüm geçmişine ulaşılabiliyor. Sistem sayesinde vatandaşların geçirdiği operasyonlar, yaptırdığı tetkik ve kontroller tek bir veri tabanı bünyesinde toplanıyor. e-Nabız Sistemi’ne akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve tabletlerden kolaylıkla ulaşılabiliyor. Sistemin getirdiği en büyük kolaylıklardan biri ise sistemde hazır bulunan 112 acil servis butonu ile vatandaşlar hemen sağlık ekiplerine kolaylıkla bağlanabiliyor. Sistem, yakın bir zaman içinde engelli vatandaşlar için de kullanılabilir hale getirilecek. Sistem ayrıca istenmediği durumda dondurulabiliyor. Sistemi kullanmak isteyen vatandaşlar e- devlet sistemi üzerinden enabız.gov.tr’ye girerek kayıt yaptırabilirler.