Bugünlerde havalar dengesiz bir şekilde gidiyor. Sıcak bir yandan, polenler bir yandan alerjisi olanlara nefes aldırmıyor. Özellikle polen alerjisi olan çocuklar durumdan oldukça muzdarip.
Polenler özellikle çocukları zor durumda bırakıyor; burunları akıyor, tıkanıyor, gözlerinden yaşlar akıyor ve peş peşe hapşırmalar oluyor. Gözlerinde ve burunlarında kaşıntı da eksik olmuyor. Polen alerjisinin tedavi edilebildiğini söyleyen Liv Hospital Çocuk Alerji ve Astım Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay “Bahar alerjisi görülen çocukların evden dışarı çıkarken gözlük takmaları önemlidir. Bu sebepten dolayı çocuğun sevebileceği bir güneş gözlüğü almak, sokaklarda fazla kalındığı zamanlarda sık sık yün yıkanması, ağız ve burnun bol su ile gargara edilmesi gerekiyor. Akşamları eve gidince polen yapışmasından dolayı kıyafetlerin değiştirilmesi, banyo yapılması önem taşıyor. Özellikle polenler sabahın erken saatlerinde açığa çıkıyor. Bu nedenle erken saatlerde yaşanabilecek alerji ve astım ataklarına dikkat etmek gerekiyor. Sabahtan öğleye kadar olan zaman içinde açık havada yapılan yürüyüş gibi aktivitelerden uzak durmak gerekiyor” diyor.
AĞAÇLARDAKİLERDEN KURTULUYORUZ, SIRA ÇİMEN POLENLERİNDE
Bugünlerde genç, yaşlı, çocuk herkes polenlerden muzdarip. Polenler bitkilerin erkek üreme hücresidir. Havaların ısınmaya başlamasıyla havada yoğun miktarda bulunur. Çiçeksiz bitkilerin polenleşmeleri rüzgar yardımıyla olduğu için havada yoğun miktarda bulunmaktadır. Rüzgar da polenlerin yayılmasına büyük katkıda bulunmaktadır. Çiçekli bitkilerin polenleşmesi böceklerle olduğu için havada fazla bulunmaz. Bu sebepten dolayı asıl tehlikeli olan bitkiler çiçeksiz bitkilerdir. Polenler alerjendir. Bazı kişilerin vücutları polenlere karşı alerji geliştirir. Bunun sonucunda polenle karşılaşınca bazı belirtiler ortaya çıkar. Polenlerin neden olduğu en sık alerjik hastalıklar astım, alerjik nezle ve göz alerjisidir. Polenlere karşı alerjisi olan astım, alerjik nezle ve göz alerjisi olan kişilerin şikayetleri bahar mevsimiyle artar. İlk ortaya çıkan polenler ağaç polenleridir. Mayıs-haziran ayında çimen polenleri ve temmuz ayından sonra yabani ot polenleri ortaya çıkmaktadır.
BAHAR ALERJİSİNE NELER NEDEN OLABİLİR?
Bahar alerjisi genelde ailesinde alerjik hastalığı olanlarda olur. Çünkü alerjik hastalıklar genetik hastalıklardır. En sık alerjiye neden olan polenler ot-çimen polenleri, ağaç polenleri, arpa, buğday, mısır ve çavdar gibi hububat polenleridir. Genellikle 2 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Çünkü alerji gelişebilmesi için en az iki bahar mevsimi ile karşılaşılması gerekir. 2 yaş altında bahar alerjisi gelişme risk çok düşüktür.
ALERJİSİ OLANLAR ÇOCUKLAR İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER
•Bahar alerjisi görülen çocukların evden dışarı çıkarken gözlük takmaları önemlidir. Bu sebepten dolayı çocuğun sevebileceği bir güneş gözlüğü almak iyi olabilir.
•Burundan nefes alıp vermek diğer önemli bir önlemdir. Çünkü burun polen filtresi görevi görüp akciğerlere gitmesini engelleyebilir.
•Havalar güzel olması nedeniyle sokaklarda çok fazla kalınacağı için sık sık yüzün yıkanması, ağız ve burnun bol su ile gargara edilmesi önemlidir.
•Akşamları eve gidince polen yapışmasından dolayı kıyafetlerin değiştirilmesi, banyo yapılması önemlidir.
•Çiçeksiz bitkileri evde bulundurmamak diğer bir önlemdir.
•Polen alerjiniz varsa otomobilinizin polen filtresini mutlaka değiştirin. Otomobilinizin penceresini açmamaya özen gösterin. Klima kullanılabilir.
Alerji aşısı bahar alerjisinden korunmak için yeterli mi?
Polenlere bağlı alerjik nezlesi ve astımı olan çocuklara damla veya iğne şeklinde aşı yapılması ile başarı çok yüksektir. Hayat kalitesini belirgin ölçüde artırmakta ve ilaç kullanma ihtiyacını azaltmaktadır. Sadece alerjik nezle varsa astım hastalığına ilerlemesini engellemektedir. Bu sebepten dolayı polen alerjisi olanların hangi polene alerjisi olduğu ve ciddiyeti ciltten alerji testleri ile öğrenilmeli ve teşhise göre aşı tedavisi planlanmalıdır.
Teşhisi alerji uzmanı koymalı
Sık sık hapşırma, nezle, burun kaşınması, sık burun kanaması, gözlerde kaşınma ve sulanma oluyorsa polenlere alerji nedeniyle alerjik nezle ve göz alerjisi olma riski çok yüksektir. Diğer taraftan bahar aylarında sık öksürük, nefes sıkışması akciğerlerde hırıltı gibi ses geliyorsa polenlere bağlı alerjik astım olma ihtimali vardır. Her iki durumda da alerjinin kesin teşhisi alerji uzmanı tarafından konulması ve tedavisinin planlanması çok önemlidir. Teşhis ve tedavi yıllar boy süreceği için kesin teşhis konulması çok önemlidir.