Koç Üniversitesi Yayınları (KUY) tarafından yayımlanan “Risk Tıbbı: Korkuyu ve Belirsizliği Tedavi Etme Arayışımız” isimli kitap raflardaki yerini aldı. Pennsyvania Üniversitesi Bilim Tarihi ve Sosyolojisi Bölümü Profesör ve Bölüm Başkanı Robert Aronowitz tarafından kaleme alınan, Zeynep Alpar tarafından Türkçe’ye kazandırılan kitap, Bilim Tarihi kategorisinde yayınlandı.
“Risk Tıbbı: Korkuyu ve Belirsizliği Tedavi Etme Arayışımız” isimli kitap, Koç Üniversitesi Yayınları (KUY) tarafından yayımlandı. Bilim Tarihi kategorisinde yayınlanan kitap, Pennsyvania Üniversitesi Bilim Tarihi ve Sosyolojisi Bölümü Profesör ve Bölüm Başkanı Robert Aronowitz tarafından kaleme alındı, Zeynep Alpar tarafından Türkçe’ye kazandırıldı.
Kitap, “Giderek daha da hassas hale gelen kanser tarama programları sayesinde daha iyi, daha uzun mu yaşıyoruz?”, “Kronik hastalıkların olası komplikasyonlarını öngörmeye ve önlemeye yönelik bitmek bilmez çabalar bizi daha sağlıklı, daha mutlu mu kılıyor?”, “Ne olur ne olmaz diye ameliyatların yapılması, yaşam kalitemizi artırma bahanesiyle sağlıklı dokuların alınması doğru mu?” sorularının yanıtını arıyor. Robert Aronowitz kitabında bu soruların cevabının her zaman olumlu olmadığını okuyucuya aktarıyor.
Robert Aronowitz, günümüzde sağlık sisteminin ve klinik uygulamaların pek çok açıdan risk azaltmaya ve risk kontrolüne odaklandığını ortaya koyarken, son otuz kırk yıl içinde sağlık sektöründe, doktorları semptomları gidermek veya hastalıkları iyileştirmek yerine risk azaltmaya yönlendiren dönüşümleri inceliyor. Kitap, bu dönüşümün ardında, kısmen, ürünlerini nüfusun belli bir hastalıktan gerçekten mustarip ufak bir yüzdesi yerine, risk grubuna giren daha büyük bir yüzdesine pazarlamak isteyen ilaç şirketlerinin bulunduğunu savunurken, kanser tarama programları ve çeşitli önleyici aşılar gibi örneklerden yola çıkan yazar, günümüzde pek çok müdahalenin asıl amacının, korkuları ve belirsizliği azaltmak olduğunu iddia ediyor.
Modern tıbbın risk tanısına dikkat çeken kitap, risk azaltıcı müdahalelerin daha sıkı denetlenmesi ve sağlık sektörünün, hastalıklardan mustarip insanların tedavisine ve ıstıraplarının dindirilmesine odaklanması çağrısında bulunuyor.