Rus doktorlar, gözün görme merkezi retinadaki hastalıkları, ilaçlarla bölgede kök hücre üretimini harekete geçirerek tedavi etmeyi başardı.
Molekülleri sır gibi saklanan, SSCB döneminde askeri doktorların geliştirmeye başladığı, son 15 yıldır insanlar üzerinde denenip kullanılmaya başlanan ilaçlar, tıbbın henüz tedavi edemediği, körlüğe dahi yol açabilen retina hastalıklarını anlamlı derecede geriletmeyi başardı.
Bu ilaçları hazırlayan St. Petersburg Biyo Düzenleme ve Yaşlılık Bilimi Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Vladimir Khavinson ile göz hastalıkları uzmanı eşi Prof. Dr. Svetlana Trofimova, deneyimlerini İstanbul’da düzenlenen Avrupa Önleyici, Rejenerativ ve Anti-aging Tıp Kongresi’nde paylaştı.
Enjeksiyon ya da hap
Sözkonusu ilaçlarının içeriğinin sır olduğunu söyleyen Prof. Khavinson, “Sadece bu ilaçların peptitlerden oluştuğunu söyleyebilirim. Önce danaların retinasındaki maddeler kullanıldı. Sonra nanoteknolojiyle bunların sentetiklerini üretmeyi başardık” dedi.
Bu yöntemle 30 peptit geliştirdiklerini anlatan Prof. Dr. Khavinson, “Bunların beşini farklı kombinasyonlar halinde retina için kullanıyoruz. Retina hastalıklarında ilacımızı şakaklardan enjeksiyonla ve hap şeklinde uyguluyoruz” dedi. İlaçların içindeki maddeler, retinada hasarlı bölgeyi onaracak kök hücreleri harekete geçiriyor. Retina yeni hücreler üretmeye başlıyor. Böylece gençleşiyor.
Göz yaşlanması engellenebilir
PROF. Dr. Svetlana Trofimova, aynı yöntemle göz yaşlanmasının da önüne geçilebileceğini öne sürdü. 5 yılda 1659 retina hastasına ilacı uyguladıklarını anlatan Prof. Trofimova, “Bunların yüzde 72’sinde makula dejeneransı iyileşti, yüzde 92’sinin ilerlemesi durdu” dedi.