Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde zarar görmüş kıkırdak dokuların yakınındaki sağlıklı dokulardan alınan kök hücreler laboratuvarda çoğaltılıp hastaya nakli başarıyla uygulandı.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Murat Bozkurt, yaptığı açıklamada, Sporcu Sağlığı ve Eklem Cerrahi Merkezi’nde özellikle kıkırdak yaralanması şikayeti bulunan hastaları bu yöntemle tedavi ettiklerini söyledi.
Özellikle 45 yaş altında, kıkırdaklarında problem bulunan hastaları özel görüntüleme cihazları ve haritalama yöntemleri kullanarak değerlendirmeye aldıklarını ifade eden Bozkurt, daha sonra uygun hastaların kıkırdaklarından bir parça aldıklarını, bu parçayı Sağlık Bakanlığı’nın izniyle yurt dışında bir laboratuvara gönderdiklerini bildirdi.
Bozkurt, sonraki süreci şöyle anlattı:
“Laboratuvarda hastanın kıkırdakları çoğaltılıyor ve bu yeni canlı hücreler 1 veya 1,5 ay içinde hastanemize gönderiliyor. Gümrükten aldığımız bu hücreler bir gün içerisinde hastanın zarar görmüş kıkırdağına yeniden naklediliyor. Çok ufak bir kesiyle hastanın sorunlu kıkırdak dokusunu açarak laboratuvardan gelen kök hücreyi yerleştiriyoruz. Daha sonra hasta altı haftalık bir rehabilitasyon programından geçiyor. Yöntemle, aktif sportif etmenler ve diğer travmalar, genetik ya da yapısal sorunlar nedeniyle oluşmuş kıkırdak sorunlarını gideriyoruz.”
“GENÇ YAŞTA PROTEZDEN KURTULDULAR”
Bozkurt, yeni yöntemi 10 hastada uyguladıklarını ve çok başarılı sonuçlar aldıklarını belirterek, yeni yöntemle hasarlı kıkırdak nedeniyle genç yaşta protez kullanma zorunluluğunun ortadan kalktığını kaydetti.
Yöntemin uygulanmasının belli koşullara bağlı olduğunu dile getiren Bozkurt, “Kişinin genç olması ve kıkırdak lezyonunun uygun olması gerekiyor. 45 yaş altında kişilerin kıkırdaklarında ciddi manada problem varsa ileri dönemde genç yaşta protez ihtiyacı olmasın diye arzuluyorsak bu tedaviyi uygulamamız gerekiyor” dedi.
Prof. Dr. Bozkurt, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Eklem Cerrahi Merkezi’nin Türkiye’de kıkırdak hasarlı dokulara uygulanan yeni yöntemi uygulayan en önemli merkez haline geldiğini, merkeze özellikle yurt dışından da ilginin yoğun olduğunu söyledi.
Kıkırdak tedavisinde başka yöntemleri de uyguladıklarını dile getiren Bozkurt, bunlar arasında bölgesel yüzey yenileme protez ameliyatları ve özel protez yöntemlerinin bulunduğun belirtti.
Bozkurt, merkezlerinde yakın dönemde hastaların kemik yapısını çıkartıp buna uygun protezlerin kullanılmasına da başlayacaklarını sözlerine ekledi.