Prostat kanserindeki yenilikler, modern tanı ve tedavi yöntemleri uzmanlarca masaya yatırıldı
Türkiye Nükleer Tıp Derneği ve Üroonkoloji Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği toplantıda bir araya gelen çok sayıda Nükleer Tıp Uzmanı, Üroonkolog, Tıbbi Onkolog ve Radyasyon Onkoloğu Prostat Kanserindeki güncel gelişmeleri masaya yatırdı. Farklı disiplinlerden gelen uzmanlar konuya ilişkin yenilikleri, bilimsel görüş ve deneyimlerini paylaşma olanağı buldular.
Türkiye Nükleer Tıp Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zehra Özcan, Prostat kanserindeki güncel gelişmeleri değerlendirmek üzere yapılan toplantının güncel gelişmelerin paylaşılması ve farklı disiplinleri bir araya getirmesi açısından bir ilk olduğunu ve bunun çok önemli olduğunu vurguladı. Dr. Özcan, Üroonkoloji Derneği ile işbirliği içinde Prof. Dr. Sinan Sözen ile birlikte düzenlenen bu multidisipliner toplantıda; Nükleer Tıp yöntemleri yanı sıra güncel cerrahi teknikler, multiparametrik MR, füzyon biyopsisi, radyoterapi ve diğer tıbbı tedavi seçeneklerinin ele alındığını belirtti. Toplantıda özellikle prostat kanserinde radyoaktif işaretli tanı ve tedavi edici akıllı moleküllerin PET görüntülemede ve hedefe yönelik sistemik radyoaktif tedavideki öneminden bahsedildi. Nükleer Tıp uzmanlarının PET/BT ve PET/MR deneyimleri, son yıllarda giderek yaygınlaşan radyoaktif işaretli PSMA ile tanı ve tedavi uygulamalarının teorik ve pratik esasları anlatıldı. Toplantıda ayrıca ileri evre metastatik prostat kanserinde tedavi etkinliği ve yaşam süresine katkı sağlayan Radyum-223 tedavisi ayrıntılı olarak ele alındı. Dr. Özcan, Avrupa ve ABD de 2013 den beri kullanılmakta olan Radyum-223 tedavisinin Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamına alınmasının ileri evre metastatik prostat kanserli pek çok hasta tarafından beklendiğini ifade etti.
PROSTAT KANSER TANI VE TEDAVİSİNDE AKILLI MOLEKÜLLER DÖNEMİ
Toplantının Bilimsel Koordinatörü Prof. Dr. Levent Kabasakal ise prostat kanserinde prostata özgü moleküllerin (prostat spesifik membran antijen, PSMA) radyo aktif Galyum- 68 ile işaretlenerek tümör sahasını, metastazlarını ya da çevre dokudaki yayılımı PET görüntüleme ile erken dönemde saptandığını söyledi. Aynı molekülün Lutesyum -177 işaretlenmesiyle bu akıllı molekül tümör dokusu tarafından yakalandığında tedavi edici radyasyon etkisi oluşturmaktadır. Dr. Kabasakal, onkolojide kullanılan diğer tedavilere göre yan etkisi daha az, sağlam dokularda hasar oluşturmayan hedefe yönelik bu tedaviler ile oldukça yüz güldürücü sonuçlar alındığını vurguladı. Tümör hücrelerini hedefleyen “Akıllı moleküller” ile Nükleer Tıp alanındaki gelişmelerin hastalığın ilerlediği ve hormon tedavilerine direnç gelişen olgularda umut olduğunun altını çizdi.
Son olarak, Prof. Dr. Zehra Özcan, son yeniliklerle başta prostat kanseri olmak üzere pek çok kanserin tanı ve tedavisinde Nükleer Tıpta yeni seçeneklerin mümkün olduğunu belirtti. Ülkemizdeki bilimsel üretimin artması, mevcut sağlık hizmetlerinin daha da gelişmesi için disiplinler arası işbirliğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Etkinliği kanıtlanmış ve tüm dünyada kullanılan yeni radyoizotopların, ülkemizde de kullanılır hale gelmesi için Dernek olarak azami gayret içinde olduklarını, Sağlık Bakanlığı, SGK ve TAEK nezdinde bu gelişmelerin desteklenmesinin temenni edildiğini söyledi.
#prostatkanseri, #saglik, #hastalik