Sağlık Bakanlığı’nın hazırladığı yeni taslağa göre; çocuk parklarında, AVM kapılarında, hastane ve ibadethanelerin bahçesinde sigara içmek yasak olacak.
Kapalı alanlarda sigara yasağının yanı sıra çocuk parklarında ve hastane çevresinde de sigara içmeye yasak gelecek olması özellikle aileleri ve halk sağlığı uzmanlarını mutlu etti.
Dünyada sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl 6 milyon, Türkiye’de ise 100 bin kişi hayatını kaybediyor. Sağlık Bakanlığı ise sigara yasağının alanını genişletme konusunda kararlılığını sürdürüyor. Bakanlığın, çocuk parklarından alışveriş merkezlerine ve en önemlisi de sağlık kurumlarının bahçelerinde uygulanması planlanan sigara yasakları için düğmeye basması birçok kesim tarafından desteklendi.
Yeşilay Cemiyeti Başkanı Prof. Dr. İhsan Karaman, Sağlık Bakanlığının çalışmalarını sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi. Taslağın gerekliliğinin altını çizen Karaman; “Ülkemizin geleceği için çocukları düşünmemiz gerekiyor. Bizleri örnek alıyorlar. Parkta oynarken sigara dumanına maruz kalıyorlar ve pasif içici olarak etkileniyorlar. Bunun yanında bir hekim olarak hastane giriş çıkışlarında sigara içilmesini üzücü buluyorum. Bazen ambulansla getirilen bir hastanın sigara dumanı altındaki bir kapıdan hastaneye girişine şahit oluyoruz. Bu uygulama yerinde olacak.’ dedi.
Taslağa göre lokanta, kahvehane gibi mekânların açık alanlarında tütün ve tütün ürünü kullanmayanlar için özel alanlar oluşturulacak. Alışveriş merkezi, sinema ve tiyatro gibi yerlerin girişlerinde tütün kullanımının engellenmesine yönelik olarak pasif etkilenme mesafesi tespit edilecek; böylece AVM’lerin kapısının önünde sigara içimi engellenmiş olacak. Çocuk parkı, hastane ve ibadethanelerin açık alanlarında tütün kullanımı yasaklanacak. Halen toplu taşıma araçları için geçerli olan tütün kullanımı yasağının sınırları, içinde hamile ve çocuk olan araçlar için genişletilecek. Alkollü içeceklerde olduğu gibi eğitim kurumlarına 100 metre mesafeye kadar sigara satışı yasaklanacak.
Öte yandan, ABD’nin New York kentinde Mayıs ayından bu yana da kentte parklar, sahiller ve hatta ünlü Times Meydanı bile “sigarasız” hale getirildi. Yeni Zelanda 2003’te okul, okul bahçeleri ve işyerlerinde sigara yasağı getirmişti. İspanya, Ocak 2011’te hastane ve parkların yanında sigara içme yasağını uygulamaya başladı. Ağustos 2011’den bu yanaysa Fransa’nın La Ciotat kentindeki Plage Lumiere sahilinde sigara yasağı uygulanıyor. Böylece bir sahilde sigara yasağı uygulayan ilk Avrupa ülkesi Fransa oldu.
Dünya Sağlık Örgütü Mayıs ayında, 2013 yılı Küresel Tütün Kontrol Raporuna göre Tütün kontrolünde dünyanın en ileri ülkesinin Türkiye olduğunu açıkladı. Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Ofisi’nden yapılan açıklamada ise bu önemli halk sağlığı probleminde, tütün endüstrisinin tüm karşı çabalarına rağmen, ülkemizi dünyanın bir numarasına taşıyan ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından diğer ülkelere örnek gösterilmesinde katkısı olan tüm şahıs ve kurumlara teşekkür edildi.